Achaval Ferrer

Achaval-Ferrer, perfectie in een glas

Woensdag 16 december 2015

We hebben op ons blog inmiddels al veel bodega’s besproken, zoals Bodega Colomé, Bodega Norton en Catena Zapata. De één heeft een nog mooier verhaal dan de ander. En daar kunnen we nu nog een mooi verhaal aan toevoegen van Achaval-Ferrer.

Santiago Achával Becú

Het verhaal begint bij Santiago Achával Becú. Een Argentijn die terwijl hij bezig was met het afronden van zijn MBA opleiding in California, in 1989 de liefde voor wijn ontdekte. Want na het proeven van een fantastische wijn werd hij gefascineerd door het proces van wijn maken. Het zou echter nog negen jaar duren voor hij zijn studieschuld aan het bedrijf dat hem had gesponsord had ingelost. Op dat moment keerde hij terug naar Argentinië om zich samen met een groep vrienden volledig te richten op het creëren van de perfecte wijn. De geboorte van Achaval-Ferrer was hiermee een feit.

Nog altijd is Santiago Achával Becú de drijvende kracht achter het wijnhuis. Zijn kennis en innovatieve technieken zorgen ervoor dat vooral hun Malbec's wereldwijd de aandacht trekken van wijnkenners. Zo worden de wijnen door Wine Spectator en Parker beoordeeld met een score van 91 tot 98 punten.

Finca Achaval Ferrer

Geen massaproductie

Mendoza is voor het maken van wijn een perfecte locatie. De voedingsrijke bodem, het klimaat en de hoogte zijn ideaal. De wijngaarden van Achaval-Ferrer liggen op een hoogte tussen de 700 en 1.100 meter boven zeeniveau. En veel van de wijnstokken zijn inmiddels honderd jaar oud en niet-geënt. Dit laatste is zeldzaam in de wijnbouw en maakt de wijn extra bijzonder. Achaval-Ferrer gelooft in natuurlijke productie zonder interventie. Ze zijn dan ook niet gericht op massaproducties, maar op het maken van de best mogelijke wijn.

Drie unieke wijngaarden op verschillende hoogte

De druiven worden verbouwd op verschillende wijngaarden, genaamd finca's. Het bijzondere van deze finca's is dat de druiven verschillen in smaak. De ondergrond, de omgeving en het hoogteverschil zijn hiervoor verantwoordelijk:

  • Finca Mirador bestaat uit 4 ha en is te vinden op een hoogte van 700 meter in Medrano. De bodem bestaat uit rivierafzettingen van klei en kalksteen met daaronder rotsen en zand.
  • Finca Bella Vista bestaat uit 16 ha en is te vinden op 980 meter in Perdriel. De bodem bestaat uit rivierafzettingen met een bovenlaag van kalksteen met daaronder rotsen en zand.
  • Finca Altamira bestaat uit 12 ha en is te vinden op 1.050 meter in La Consulta op 20 meter van de Tunuyan rivier. De bodem is rijk aan vulkanische afzettingen van de Tupungato vulkaan.

Het resultaat

Deze drie unieke wijngaarden leveren drie bijzondere wijnen op: de Finca Mirador, Finca Bella Vista en Finca Altamira. Hiervoor worden per fles drie druivenstokken gebruikt. Van die drie druivenstokken zijn er ook nog eens druiven geknipt in het voorseizoen, de zogenaamde 'groene oogst'. Daarmee is de opbrengst slechts 4 hectoliter per hectare. De Fincas worden gerijpt in Frans eiken gedurende 15 maanden. De productie is laag met 7.428 flessen Finca Altamira en 22.752 flessen Finca Bella Vista in 2012. De Finca Mirador 2012 is niet eens uitgebracht omdat de oogst te beschadigd was geraakt door hagel.

Daarnaast wordt de Malbec Mendoza op de markt gebracht. Hiervoor wordt per fles één druivenstok gebruikt. De druiven zijn afkomstig uit Medrano, Perdriel, La Consulta en Tupungato: een zogenaamde terroir blend. De Malbec Mendoza wordt gerijpt in Frans eiken gedurende 9 maanden. Van deze wijn zijn er aanmerkelijk meer verkrijgbaar. De productie in 2013 betrof 391.356 flessen.

Zelf proeven?

Wellicht komen we wat erg enthousiast over, maar de wijnen van Achaval-Ferrer verdienen nu eenmaal meer aandacht. Geloof je ons niet? Kom dan snel langs en overtuig jezelf.