familie-arizu-luigi-bosca-wijnen

ALBERTO ARIZU: DE MAN MET MALBEC IN DE ADEREN

Donderdag 06 september 2018

De families die het langst in de wijnindustrie blijven, zijn de families die niet simpelweg vertrouwen op hun reputatie en resultaten in het verleden. Het zijn families die blijven innoveren, blijven zoeken en het beste blijven halen uit de grond, wijnstok, de druiven én zichzelf.

Zo ook de familie Arizu, ook wel de ‘Monarchen van Mendoza’ genoemd. Die naam hebben ze te danken aan Bodega Luigi Bosca, het oudste wijnbedrijf in Argentinië dat nog steeds in handen is van dezelfde familie. In 1901 richtte Don Leoncio Arizu deze bodega op, om het in korte tijd om te toveren tot een toonaangevende wijnmakerij van premium wijnen.

Een gepassioneerde kenner

Don Leoncio Arizu heeft het familiebedrijf in Argentinië op de kaart gezet, zijn kleinzoon Alberto Arizu Sr zette de stap naar internationale erkenning en nu zijn de wijnen van Luigi Bosca en andere wijngaarden als Viña Alicia niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Met doorlopende innovatie, een onwrikbare werkethos en een eeuwige zoektocht om Argentijnse wijnen het best tot hun recht te laten komen timmert hij nog steeds aan de weg.

Alberto Arizu staat vooral bekend als kenner van ‘de plant’. Hij weet als geen ander waar en hoe je het beste uit een bepaalde druifsoort haalt. Hij experimenteert eindeloos om klonen van verschillende druiven op verschillende onderstammen in verschillende bodems te laten groeien. Met nauwgezet wijngaardbeheer en wijnbereidingsmethoden maakt hij het verschil.

Een zelf muterende wijnstok

Als je doorlopend op zoek bent naar mogelijkheden, dan kunnen bijzondere dingen gebeuren. Bij Viña Alicia, het boutique wijnhuis van de familie, helpt de natuur de familie een handje.

Op een van de wijngaarden van Viña Alicia ligt een 15 hectare groot stuk grond waar ongeveer 150 jaar geleden Malbec is gepland op zeer slechte grond. Ondanks de enorme wijnstokken, zijn de planten mager als gevolg van jarenlange strijd om te overleven. Onnodig te zeggen dat de opbrengst van deze wijnstokken erg laag was. Tot het moment dat Alberto tot zijn eigen verbazing opmerkte dat bepaalde individuele planten tijdens hun winterslaap een metamorfose hadden ondergaan. Niet alleen was het blad van de plant veranderd, de scheuten hadden een andere kleur en de grootte van de druif was compleet anders.

Alberto bedenkt zich geen moment, hij weet dat hier iets bijzonders gebeurt. Hij stuurt monsters van de planten om het DNA te laten onderzoeken. Het resultaat is verbazingwekkend: de planten hebben een compleet andere DNA-structuur dan de rest van de planten in de wijngaard. Sterker nog, dit type DNA is nooit eerder geïdentificeerd en bestaat alleen in deze wijngaard.

In de jaren die volgen ondergaan steeds meer wijnstokken dezelfde metamorfose en in 2004 besluit Alberto er wijn van te maken: de nu beroemde Brote Negro van Viña Alicia is geboren! De druiven hebben wel een speciale behandeling nodig. De oogst vindt twee tot drie weken later plaats dan die van de andere wijnstokken en worden enorm zorgvuldig geselecteerd. Na verschillende selectierondes worden de druiven gefermenteerd en overgebracht naar Franse eiken vaten voor gisting vóór ze 16 maanden rijpen in 50% nieuwe vaten.

We hebben deze bijzondere wijn nog niet op de kaart staan. In de tussentijd geniet je van de minstens zo lekkere andere wijntjes van Viña Alicia en Luigi Bosca op onze wijnkaart.