Alejandro Sejanovich: wanna get dirty?

Maandag 24 juli 2017

Nieuwe wijnmakers die Argentinië op haar grondvesten doen schudden: wij houden ervan!

De vurige Michelini-broers die hun droom waarmaken met Bodegas Zorzal, Matías Riccitelli die ervoor kiest zijn veilige nest te verlaten om zijn eigen wijnen te produceren, Sebastian Zuccardi die in zijn onderzoekslaboratorium experimenteert met de nieuwste technieken en nu Alejandro Sejanovic die als een cowboy Mendoza afstruint op zoek naar afgelegen wijngaarden.

Dead or alive

Bij ‘Wanted: dead or alive’ zien we cowboys rijdend door stadjes op zoek naar outlaws met de hoogste prijs op hun hoofd. Dat is precies wat wijnmaker Alejandro Sejanovich en zijn compagnon Jeff Mausbach deden voor hun tot de verbeelding sprekende project: Buscado Vivo o Muerto.

Met een ongekende drang om bijzondere, niet-traditionele wijnen te produceren, starten ze een zoektocht naar kleine, unieke wijngaarden met een enkelvoudige grondsoort in vaak vergeten gebieden. Deze plekken bieden onconventionele variëteiten die de eigenschappen van de grond perfect laten doorschijnen in de wijnen.

Het was een lange, uitgebreide, vermoeiende en vaak frustrerende zoektocht, maar zoals ze zelf zeggen: “We hebben het volgehouden, vastbesloten om de meest unieke plekken te vinden ‘vivo o muerto’.” Het resultaat is het allemaal waard: vijf bijzonder wijnen uit alle uithoeken van Valle de Uco en een bak aan ervaring.

De wijnen:

  • La Verdad – Gualtallary (1500 meter): een co-ferment van Malbec en Cabernet Franc
  • El Manzano - Los Chacayes (Tununyan - op 1200 meter): een co-ferment van Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot.
  • San Jorge - Paraje Altamira (1100 meter): een co-ferment van Malbec, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
  • El Indio - El Cepillo (1100 meter): een co-ferment van Malbec, Tempranillo en Cabernet Sauvignon.
  • El Límite - Las Pareditas (1000 meter): een co-ferment van Malbec, Tempranillo en Syrah

Jong geleerd, jong gedaan

Zijn voorliefde voor de grond is niet zo gek. Alejandro is niet alleen een wijnmaker, hij is een echte wijnbouwkundige. Hij groeit op tussen de wijnranken van Mendoza en als dertienjarige jongen weet hij precies wat hij wil doen. Zo’n vijfentwintig jaar later wordt hij gezien als de meest getalenteerde en doordachte wijnmaker van Argentinië.

Alejandro Sejanovich is in alles een typische ‘nieuwe wijnmaker’. Hij is van de generatie die ervan overtuigd is dat je wijn maakt in de wijngaard en niet in het vat, dat wijnen een perfecte expressie moeten zijn van de grond waar de wijngaard op gepland is en dat je vooral de fruitige druif moet proeven en niet het hout van een wijnvat.

Dat hij de uitgelezen persoon is om de wijnen van Argentinië naar een nog hoger plan te brengen, bewijst hij al vroeg in zijn carrière. Als wijngaard-directeur bij Bodegas Catena Zappata, beplant hij de hoogstgelegen wijngaard in Mendoza op 1500 meter boven zeespiegel. Van deze Adrianna-wijngaard haalt hij een van de best bekroonde Malbecs ooit: Catena Zapata Adrianna Vineyard 2007. En raad eens waar jij deze kunt drinken ;-)?

Bij Catena vindt hij meer dan ervaring en kennis. Hij ontmoet Jeff Mausbauch, ook een wijnmaker in hart en nieren en liefhebber van Malbec. In 2009 bundelen de twee hun krachten en gaan samen op avontuur. Onder verschillende labels produceren ze de heerlijkste pure wijnen.

Heerlijke ‘dirty’ labels

TintoNegro – zwarte wijn
Het duo laat met dit bijzondere label weer hun liefde voor grond en Malbec zien. TintoNegro verwijst naar de zwarte kleur van Malbec wijnen en het project concentreert zich op de Uco Vallei. Hier beheren ze de wijngaard Finca La Escuela waar vier verschillende bodemsoorten te vinden zijn: grind, stenen, zand en silt. Onder het label TintoNegro produceren ze wijnen van ieder type bodemsoort én een blend van alle vier. De wijnen heben allemaal verschillende aroma’s, structuren en smaken. De blend staat bekend als de meest complete en complexe Malbec van TintoNegro.

Bij ons drink je de uitgebalanceerde TintoNegro Limestone Malbec 2013, met noten van rijp rood en zwart fruit en frisse kruiden.

Manos Negras
Dit label is een bijzondere samenwerking van Alejandro Sejanovich, Jeff Mausbach en de Nieuw-Zeelanders Duncan Killiner en Jason Mabbett.

Echte wijnmakers krijgen vieze handen, zwart van de wijn. Daar gaat het om bij Manos Negras. Je mouwen opstropen en je handen vies maken. Zo produceren ze deze handgemaakte wijnen. Manos Negras concentreert zich op breedtegraad wijnbouw. Elke breedte staat voor een uniek gebied waar je bijzondere combinaties van bodem en temperatuur vindt. Je begrijpt al dat Manos Negras een bijzonder palet aan variëteiten laat zien.

Naast deze labels produceren Alejandro en Jeff de labels TeHo, Zaha en Anko, waarmee ze zich ook richten op unieke bodemsoorten op grote hoogte.

Vakantie vieren aan de plas

We schenken nu nog alleen de TintoNegro Limestone Malbec 2013, maar weten zeker dat we binnenkort nog een aantal mooie pareltjes van dit duo binnenhalen.

In de tussentijd is het heerlijk vertoeven op ons zonnige terras aan het water. Tot snel!