We hebben al heel wat verhalen voorbij zien komen over het hoe en waarom iemand een wijnhuis of bodega start. De een doet dit omdat het nu eenmaal in de familie zit (denk aan Matías Riccitelli en Sebastian Zuccardi), de ander omdat hij per ongeluk verliefd raakt op de streek (Mijndert Pon) en weer een ander, omdat hij toe is aan iets nieuws (Domaine Bousquet).
Maar een wijnproject aan de andere kant van de wereld beginnen uit vriendschap, zonder enige kennis van wijn maken? Dat zijn we nog niet tegengekomen. Het zal ook geen Rotterdammert zijn die dit voor elkaar krijgt. We nemen je mee in het verhaal van Toine Knipping & friends.
Het begint met een groep vrienden die elkaar tijdens een cursus Leiderschap aan MBA-instituut INSEAD ontmoeten. Nu gebeurt het wel vaker dat mensen die een cursus volgen, besluiten contact te houden. En dat lukt ook vaak wel, een jaartje, misschien twee. Dan haakt er een af, en nog een en uiteindelijk valt het uit elkaar, want ja… het leven hè!
Bij dit groepje loopt dat allemaal anders. Ze blijven trouw aan hun jaarlijkse bijeenkomsten en daar mondt op een dag iets moois uit.
Het doel is om een persoonlijk, hands-on project te starten, gedreven door vriendschap, passie en kwaliteit voor alle facetten van het leven. Het resultaat is een organische wijngaard met een luxe lodge met restaurant aan de voet van de Andes en prijswinnende wijnen.
Niet slecht voor een groep vrienden die onder het genot van een glas wijn besloten uit alle uithoeken van de wereld in Argentinië samen te komen om wijn te maken en te drinken.
Toine Knipping: “We wilden de best mogelijke wijn maken, zonder dat één van ons echt kennis van zaken had. We hebben echter met veel passie en plezier de best bewezen methodes toegepast om een uniek en persoonlijk wijnproject te ontwikkelen.”
Passie en kennis: de gouden combinatie
Voordat je denkt, ik trommel m’n oude studiemaatjes op en begin een bodega. De vrienden maken de wijn niet alleen. Ze hebben een getalenteerde en gepassioneerde (hoe kan het anders), jonge wijnmaker ingehuurd. Karim Mussi Saffie is een Argentijn van Libanese afkomst. Zijn familie zit al jaren in de wijn business.
De vrienden zijn verantwoordelijk voor het runnen van de wijngaard, bodega, lodge en het restaurant.
De wijngaard ligt in Tunuyán in de Uco Vallei. Dit blijkt een populair wijngebied bij Nederlanders, want de buurman is niemand minder dan Mijndert Pon met zijn Bodegas Salentein.
In alles komt de vriendschap en passie naar voren. De eerste lijn wijnen draagt de naam Alpasión: een combinatie van ‘alma’ (ziel) en ‘pasión’ (passie).
Alpasión heeft twee labels: een pure Malbec en een blend ‘Private Selection’ genaamd. De Malbec is een hele krachtige wijn met unieke donkere fruitsmaken en aroma’s.
Bij ons drink je de Private Selection 2012, een blend van 50% Malbec, 25% Cabernet Sauvignon en 25% Syrah. Een dieprode wijn met complexe aroma’s en smaken van zwart fruit en subtiele kruidige tonen en een lange afdronk. Geliefd bij de kenner en de liefhebber, Wine Enthousiast geeft de wijn 91 punten. De Private Selection collectie is een mix van de beste druiven van hun soort die per jaar een andere samenstelling kan hebben. De uniekheid van de omgeving komt zo perfect tot uiting.
Het wijnhuis produceert slechts een paar duizend flessen per jaar die je kunt beschouwen als echte verzamelkunstwerken. Hun rijpingspotentieel reikt tot 15 jaar.
“De wijnen zijn een mix van de elegantie van de oude wereld en de vrijheid van de nieuwe wereld”, vertelt Toine. “Het is een heel persoonlijk en ambachtelijk project. Daarom bevat elk wijnetiket de vingerafdrukken en handgeschreven namen van alle eigenaren.”
Kom dan snel langs voor een gezellige middag of avond. Het is ook een heerlijk wijntje om het nieuwe jaar mee in te luiden op de Oudejaarsavond van Wine Bar Mendoza.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.