Altura Maxima: wijnen van de allerhoogste wijngaard

Vrijdag 21 oktober 2016

Superlatieven te over bij Bodega Colomé:

  • de hoogste wijngaard ter wereld (3011 meter!)
  • de oudste wijnmaker van Argentinië
  • en nu is de eerste Malbec, van de eerste oogst van de hoogste wijngaard te drinken bij de beste wijnbar van Rotterdam

Ho, lieten wij ons even meeslepen met de ‘-ste’. We blijven nuchtere Rotterdammers natuurlijk. Maar toch, wat glimmen wij van trots. In februari van dit jaar lanceerde wijnmaker Thibaut Delmotte van Bodega Colomé de Altura Maxima Malbec 2012. De hele wereld keek mee, want dit is de wijn van de eerste oogst van de hoogste wijngaard ooit.

En ja, wij hebben drie flessen bemachtigd. Wanneer kom je langs?

Even vergelijken

De hoogstgelegen wijngaarden in de regio Mendoza liggen op 1250 meter. Dit is in wijnland behoorlijk hoog. Toch lijken het heuveltjes in vergelijking met de wijngaarden in de regio Salta, in het extreme noordwesten van Argentinië bij de grens met Bolivia.

10 jaar buffelen op extreme hoogte

Voor een mens is het zijn op 3000 meter boven de zeespiegel al een uitdaging. Hier onderzoeken en werken is topsport. De ijle lucht op deze hoogte bevat zo weinig zuurstof dat de minste inspanning al zwaar is.

Tel daar de extreme weersomstandigheden van een brandende hitte overdag en ijzige kou in de nacht bij op en je weet dat er heel wat obstakels overwonnen zijn om hier een druif te laten groeien en er dan ook nog lekkere wijn van te maken.

Het heeft dan ook ruim een decennium van onderzoeken, uitproberen en oogsten gekost voor de eerste wijn een succes genoemd kon worden.

Meer dan de egotrip van een rijke man

Achter zo’n project moet wel een bijzonder vastberaden persoon zitten. De Zwitserse multimiljonair, Donald Hess, grenst aan het obsessieve en zo’n gedreven man heeft maar een kleine prikkel nodig om bijzondere dingen te laten gebeuren.

Als hij in de jaren ‘90 Bodega Colomé bezoekt en hier een wijn proeft, is hij zo onder de indruk dat hij niet veel later een bod doet op het gehele landgoed. De eigenaar, Raúl Dávalos, gaat niet op het aanbod in. Dit is de eerste prikkel.

Donald Hess besluit om in Payogaste, dicht bij Colomé een stuk land te kopen. Hij plant hier op 2600 meter hoogte 12 hectare wijngaard. Donald vestigt zijn eerste record in Argentinië. Ondertussen moet Raúl Dávalos, door financiële omstandigheden, Bodega Colomé toch verkopen. Hij verhuist naar Taquil waar zijn familie een ander landgoed bezit. Dávalos plaatst hier een groot bord waarmee hij claimt de hoogste wijngaard in Argentinië te bezitten. Donald Hess weet genoeg.

Tegen alle adviezen in plant hij wijngaarden op het eerder gekochte land ‘Río Blanco’ dat op 3011 meter boven de zeespiegel ligt. Dit is 2004. Twaalf jaar ater laat Donald Hess zien dat zijn ‘Altura Maxima’ niet alleen geboren is uit een obsessieve strijd. Het is ‘gewoon’ een uitzonderlijk geschikt stuk land om druiven te laten groeien voor heerlijke wijnen.

Zelf kijken?

In 2014 bezochten we met een aantal collega’s Bodega Colomé. Ben je benieuwd wat wij hebben gezien? Dit filmpje geeft een mooie indruk van de omgeving en de bodega.

Niet één maar twee bijzondere wijnen

De Altura Maxima Malbec 2012 is een uitgesproken, complexe, brutale en intense rode wijn met een bijna zwarte kleur. Het is een primeur en beroemdheid in de wijnwereld. De Wine Spectator geeft de wijn 96 punten.

Deze eerste wijn van de wijngaard Altura Maxima heeft een paar sterke opvolgers. Een daarvan is de Lote Especial Pinot Noir 2014 die ook bij ons op de wijnkaart komt.

Vanaf 1 november proef je deze bijzondere exemplaren bij Wine Bar Mendoza.