argentijnse-tango

De Argentijnse tango

Vrijdag 28 november 2014

Er is geen dans ter wereld waar de passie meer vanaf straalt dan van de Argentijnse tango. Alleen al door ernaar te kijken voel je een spanning en zie je een verhaal dat het sensuele verlangen laat zien tussen een man en een vrouw. Nee, Argentinië staat niet alleen bekend om lekker vlees en uitstekende wijn. De tango is een grote trots van het Argentijnse volk.

Tango in de straten van Buenos Aires

De tango vindt zijn oorsprong in Buenos Aires, aan het eind van de 19e eeuw. Veel immigranten en mensen uit de armere wijken kwamen samen in salons, bordelen of simpelweg op de hoek van de straat. Hun situatie zag er door de armoede niet veelbelovend uit, en daarom dansten de mannen en vrouwen op de melodie van de bandoneon. Ze zochten het sociale contact, plezier, creativiteit, spanning en sensualiteit.

Het geluid van de muziek is kenmerkend voor de tangomuziek. Deze bijeenkomsten staan ook wel bekend als milonga’s. Vooral de mannen dansten toen met elkaar en bedachten danspasjes, waaruit de tango is ontstaan. Dat leidde soms nog tot levensgevaarlijke situaties, wanneer ruzies ontstonden en messen tevoorschijn werden gehaald.

Toch was het toen al een dans met een enorme aantrekkingskracht, waardoor steeds meer mensen de tango wilden dansen. De dans was vooral erg populair van 1930 tot 1950, en de bewoners van Buenos Aires gingen elke week wel een keer naar een milonga. Daarna ontstond het tijdperk van de Rock ’n Roll, met als gevolg dat de tango belangstelling verloor.

Ballroom tango

Inmiddels zijn er twee soorten tango’s: de Argentijnse tango zoals hierboven beschreven, maar er is ook een ballroom tango. Dit is een vorm van stijldansen en is daarom minder sensueel en meer gericht op het neerzetten van een stijl: staccato bewegingen in een vlot tempo, waarbij meer wordt op gelet op houding en vaste danspassen. Deze variant is ontstaan doordat veel mensen de oorspronkelijke dans te ordinair vonden. De Argentijnse versie is veel losser en meer gericht op het gevoel, de interactie en plezier dat dansen met zich meebrengt.

Inmiddels wordt de tango weer steeds populairder en wordt ook in de ballroomvariant de sensualiteit meer zichtbaar.  

De Argentijnse tango bij Cuartito Azul

Wie op stijldansen heeft gezeten, zal voornamelijk de ballroom variant kennen. Dan maar naar Zuid-Amerika? Dat is niet nodig, want ook in Nederland kan je de Argentijnse tango leren. Ook in Rotterdam. Bij tangoschool Cuartito Azul kun je de prachtige dans leren. De naam betekent letterlijk ‘het Blauwe Kamertje’; de naam van een tango uit 1937. Deze school staat bekend om de prachtige tangodansen die worden opgevoerd in samenwerking met grote namen, zoals De Doelen, het Conservatorium, CODARTS, de Rotterdamse Schouwburg, en het Zomerfestival.

Hoe dat eruit ziet? Dat zie je in het onderstaande filmpje van Damian Rosenthal en Vanessa Fatauros, die een Argentijnse tango uitvoeren in Cuartito Azul.

Dans de tango!

Wil je eens kijken of de Argentijnse tango iets voor jou is? Dan kun je een proefles volgen, of je gelijk inschrijven voor een cursus.

Kom in de stemming met een Argentijnse wijn

Wil je extra los worden in je heupen? Kom dan eerst een glas heerlijke Argentijnse wijn drinken bij Wine bar Mendoza. Zo kom je gelijk in de sfeer van het Argentijnse leven!