asado-argentijnse-barbecue-bbq

Asado: de Argentijnse barbecue voor de hele familie

Vrijdag 25 juli 2014

De Asado is een Argentijnse barbecue die een lange traditie vertegenwoordigt en een bijzonder onderdeel is van de Argentijnse geschiedenis én cultuur. Wie denkt aan een Asado barbecue, denkt aan een lekker biefstuk dat gegrild wordt op een barbecue. Naast het goede eten is er nog een belangrijk ingrediënt: gezelligheid met familie en vrienden.


Asado barbecue - Wine bar Mendoza

Wat is een Asado?

In Argentinië is Asado een begrip met twee betekenissen: aan de ene kant is het een typisch Argentijnse barbecue, maar aan de andere kant is het een sociaal evenement.

Er zijn twee soorten Asado barbecues. De eerste variant is de ‘al asador’, waarbij metalen kruisconstructies in het rond staan opgesteld om het vuur heen. Bij deze barbecue wordt het volledige karkas van het dier geroosterd en worden dus alle onderdelen van het vlees gebruikt. 

De tweede variant is ‘a la parilla’. Hierbij wordt een vuur aangemaakt met behulp van houtskool. Daarna wordt er een grillplaat boven het vuur gelegd, met daarop het vlees. Deze variant komt het meest overeen met de barbecue zoals wij hem in Nederland kennen. 

Door de grote stukken vlees kan het wat langer duren voordat bepaalde stukken klaar zijn om gegeten te worden. Het is dan ook een goed moment om eens lekker bij te kletsen met familie en vrienden, mooie herinneringen op te halen, samen te lachen en dichter bij elkaar te komen. Ondertussen genieten de mensen van de hapjes of voorgerechten die een kortere bereidingstijd nodig hebben, zoals chorizo, morcillas, chinchulines, en mollejas. Daarna volgen de steaks en ribs, gecombineerd met salades en brood. En het toetje? Ook daar blijft het eenvoudig en wordt er gekozen voor fruit. Het vlees wordt niet altijd direct geserveerd, maar kan ook worden opgediend als buffet.

Asado barbecue - Wine bar Mendoza

Het verschil tussen de Argentijnse Asado en een gewone barbecue

De Asado (a la parilla) lijkt in een eerste oogopslag misschien wel op een gewone barbecue: vlees roosteren of grillen en dat gezellig met elkaar opeten. Toch zijn er enkele verschillen. Bij de barbecues die we in Nederland kennen wordt meestal gebruik gemaakt van briketten. Hoe meer rook, hoe beter. Bij de Argentijnse Asado is dat juist niet gewenst. Er wordt gebruik gemaakt van houtskool en houtsoorten die zo weinig mogelijk rook en geuren vrijgeven, zodat dit geen invloed heeft op de smaak van het vlees. Daarnaast voorkomen ze zo veel mogelijk dat het vet van het vlees op het vuur valt, om de hoeveelheid rook te beperken. In Argentinië zie je dat deze barbecue ook vaak een vast onderdeel is in een tuin, in tegenstelling tot de kleinere, verplaatsbare barbecues die wij kennen.

De smaak van het vlees is bij de Asado belangrijker dan alle bijkomende elementen in een gewone barbecue. Zo vind je hier namelijk geen dipsausjes en wordt het vlees niet uitgebreid gemarineerd. De kracht van de Asado ligt namelijk in het vlees zelf: het is mals en goed van smaak. Daarom wordt er hooguit een klein beetje zout aan toegevoegd en wordt het gegeten in combinatie met een salade en wat brood. Daar kan natuurlijk maar één drank bij worden gedronken: een heerlijk glas Argentijnse wijn! 

Argentijns vlees bij Gauchos aan de Plas

Wil je zelf de gezelligheid ervaren en ben je nieuwsgierig geworden naar hoe deze Argentijnse keuken smaakt? Bij Gauchos aan de Plas serveren we onder andere grote stukken malse steak, chorizo en typisch Argentijnse salades die de beleving compleet zullen maken. En wat te denken van een smaakvolle wijn, rechtstreeks uit Mendoza? Bekijk het volledige aanbod van onze  Argentijnse specialiteiten op de menukaart.

Helaas kunnen we geen groot open vuur stoken in onze keuken, maar we organiseren bij Wine bar Mendoza wel elke woensdag een Big Green Wedsnesday. We nodigen je van harte uit om eens naar deze barbecue te komen, de sfeer te beleven en te genieten van de heerlijke hapjes van onze Big Green Egg.