bodega-colomu00e9-argentinie-torrontes

Bodega Colomé: lekkere wijn met een goed verhaal

Vrijdag 16 januari 2015

In het vorige blog kon je al lezen dat we in november ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van Gauchos aan de Plas met een aantal collega’s een paar dagen naar Argentinië zijn geweest. Een geweldige ervaring, maar ook zeker leerzaam! Het is immers het land van de gauchos en de lekkere Argentijnse wijnen, waar je bij ons van kunt genieten. Daarom is het des te leuker om daar wat meer over te weten te komen. Zo zijn we naar Bodega Colomé geweest.

Bodega Colomé - de geschiedenis

Bodega Colomé is opgericht in 1831 en is daardoor de oudste wijnmakerij van Argentinië. Elk jaar wordt ruim een half miljoen liter aan wijn geproduceerd, dat vervolgens wordt geëxporteerd naar meer dan 25 landen. Maar dat is niet van de ene op andere dag gebeurd.

De wijngaard werd opgezet door de Spaanse gouverneur van Salta: Nicolás Severo de Isasmendi y Echalar. Zijn dochter Ascensión trouwde met José Benjamin Dávalos. Hij bracht vanuit Frankrijk druiven mee van de Malbec en Cabernet Sauvignon. De druiven werden op drie wijngaarden geplant, die tot op de dag van vandaag nog worden gebruikt bij de productie van wijnen van de bodega.

Colomé behoorde 170 jaar tot de Isasmendi-Dávalos familie. Daarna werd het overgenomen door de familie Rodó, maar het werd na 13 jaar weer teruggekocht door Raúl Dávalos. Hij was een directe afstammeling van de familie Isasmendi-Dávalos. Het landgoed en de wijnmakerij bleef in zijn bezit tot het in 2001 werd gekocht door de Hess Group.

bodega-colome

Donald en Ursula Hess bezochten de Calchaquí Valleien al in 1998, toen zij op zoek waren naar de ideale locatie om een perfecte wijn tot stand te brengen. Daarbij keken ze naar de zonnige weersomstandigheden en de juiste hoogte. Bodega Colomé was hiervoor de perfecte bestemming. Sindsdien hebben er vele veranderingen plaatsgevonden, zoals het vernieuwen van technologieën en apparatuur. De familie Hess heeft ook oog voor issues in de maatschappij. Zo hebben zij zorg gedragen voor de bouw van een buurthuis in het dorp, de bouw van een kerk, verbeteringen aan de school en de huizen van de buren. Door hun inspanningen is de werkgelegenheid dan ook toegenomen en vormt Colomé de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners.

Een bodega met een filosofie

De bodega hanteert drie interessante filosofieën als het gaat om het produceren van wijn.

  1. Oogst op het juiste moment. Dat betekent dat je de druiven niet te vroeg en niet te laat moet plukken. De oenoloog vervult hier een belangrijke rol, omdat hij/zij de druiven moet proeven in de wijngaard.
  2. Houd de wijn zo fruitig mogelijk. Dat lijkt een rare filosofie, maar toch is de stelling helemaal waar! Door het minimaliseren van het aantal nieuwe eikenhoutenvaten krijgt het hout niet de overhand bij het rijpen van de wijn. In dit geval geldt dus ‘less is more’.
  3. Een goede wijn is geen massaproductie: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dat betekent dat er gewerkt wordt met lage opbrengsten in de wijngaard. Daarnaast vindt er na het oogsten van de druiven een nauwkeurige selectie plaats. Alleen de beste druiven zijn goed genoeg voor de productie van een wijn van Bodega Colomé.

Een goed voorbeeld van een overheerlijke wijn van Bodega Colomé is de Torrontés, met een waardering van 87 punten door Wine Spectator. Maar we hebben nog meer zeer hoog scorende wijnen die afkomstig zijn uit deze bodega.

Vino de Gran Altura

De wijnen van Bodega Colomé zijn bijzonder van smaak. Dat komt voornamelijk door de grote hoogte waarop de druiven groeien. De wijnmaker heeft vier wijngaarden, namelijk La Brava (1.750 meter boven zeeniveau) in Cafayate, Colomé (2.300 meter boven zeeniveau) in de directe omgeving van de bodega, El Arenal (2.700 meter boven zeeniveau) en Altura Máxima (3.111 meter boven zeeniveau). De laatste twee wijngaarden liggen in het gebied van Payogasta-Salta.

Het is er overdag erg warm in de volle zon, maar een verfrissende wind uit de bergen zorgt voor verkoeling. Daarbij koelt het ook ’s nachts flink af, waardoor er een temperatuurverschil kan ontstaan van ruim 20 graden Celsius. Doordat de druiven dichter bij de zon staan, worden zij blootgesteld aan meer UV-stralen dan druiven die op een lagere hoogte groeien. Hierdoor wordt de schil van de druif dikker. Dit heeft een gunstige invloed op de smaak en geur van de druiven, en dus van de wijn. Maar de wijn is door dit proces ook gezonder, door de aanmaak van antioxidanten.

bodega-colome

Een onvergetelijke ervaring

Bodega Colomé bezoeken is een onvergetelijke ervaring. Het ligt op 4,5 uur rijden van de stad Salta en de weg is grotendeels onverhard. Deze weg voert je door het Nationale Park Los Cardones en langs het pittoreske stadje Cachí. De natuur die je onderweg tegenkomt is van een onbeschrijfelijke schoonheid. De besneeuwde toppen van de Andes steken af tegen de kale, maar kleurrijke hoogvlaktes van de puna. Vanaf Cachí volg je de Calchaqui rivier zuidwaarts, totdat je bij een groene oase komt rondom het dorpje Colomé.

Bodega Colomé beschikt over een hotel, Estancia Colomé, bestaande uit 9 suites, een restaurant met bar en een prachtig gelegen buitenzwembad, midden tussen de wijngaarden en vlakbij de bodega waar de wijnen worden gemaakt. Daarnaast staat er een uniek museum van James Turrell, met werken uit de privéverzameling van Donald Hess.

Tijdens ons bezoek kregen we diverse rondleidingen en konden we genieten van twee heerlijke diners met wijnen van de bodega. Na twee fantastische dagen moesten we onze reis voortzetten door de Calchaquí Vallei richting Cafayate, maar daar meer over in een volgende blog.

bodega-colome

Kom wijn proeven in de wijnmaand februari

Wil je zelf ervaren hoe verrukkelijk de wijnen van Bodega Colome smaken? Kom dan gerust eens proeven bij Wine bar Mendoza. Februari is de maand van de wijn en dat betekent dat je als wijnliefhebber bij ons helemaal aan het juiste adres bent! Zo organiseren we bijvoorbeeld een Malbec wijnproeverij, met drie unieke wijnen van Bodega Colomé. Je kunt die maand ook elke woensdag deelnemen aan een leuke en leerzame wijncursus! Dat wil je niet missen.