bodega-norton-bezoek

Bodega Norton een begrip onder wijnkenners

Vrijdag 22 mei 2015

Bodega Norton behoort al vele jaren tot één van de beste wijnproducenten ter wereld. Dat baseren we natuurlijk niet alleen op onze eigen ervaringen; ook bij Wine Spectator delen ze deze mening.

bodega-norton-wijnmakers
Michael Halstrick (CEO Bodega Norton) met aan zijn zijde wijnmakers Jorge Riccitelli (rechts) en David Bonomi (links)

Een reis door de tijd

De bodega heeft in Mendoza vijf wijngaarden waar de wijnen vandaan komen, namelijk La Colonia, Perdriel, Agrelo, Lunlunta en Medrano. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 30 jaar, maar Norton heeft daarnaast grote oppervlaktes met 80 jaar oude stokken.

bodega-norton-wijngaard

Om de ontwikkeling en prestaties van deze bodega goed te begrijpen, nemen we je mee terug in de tijd. Aan de hand van een paar bijzondere gebeurtenissen laten we je zien hoe het allemaal begon en hoe het is uitgegroeid tot een wereldwijd succes.

·       1895
In 1895 zag Edmund James Palmer Norton voor het eerst het prachtige landschap van Mendoza. Dit gebeurde eigenlijk per toeval, tijdens de aanleg van een treinverbinding tussen Mendoza en Chili, waar hij als ingenieur bij betrokken was. Hij was diep onder de indruk van de natuurlijke omgeving en besloot daarom Bodega Norton op te richten, ten zuiden van de Mendoza rivier. Hier plantte hij wijnstokken, die hij liet importeren vanuit Frankrijk.

·       1919
De wijnmakerij zoals we deze vandaag de dag nog kennen, werd aangelegd in 1919.

·       1970
De jaren streken voorbij. Inmiddels was Bodega Norton in de jaren ‘70 een onderdeel van de samenleving geworden. Het bedrijf verbreedde zich en werd sterker, ook op het gebied van technologische ontwikkelingen. Daar ontstond de Argentijnse Malbec wijn, een wijn die vandaag de dag nog steeds een groot succes is en die de Argentijnse wijnen goed op de kaart heeft gezet.

·       1989
In 1989 kocht de Oostenrijkse zakenman Gernot Langes-Swarovski (inderdaad, die van de gelijknamige kristallen) Bodega Norton. Hij zag namelijk veel potentie in het bedrijf en de wijnen. Natuurlijk zijn er op de wereld genoeg plekken waar je een prima wijn kunt ontwikkelen, maar Gernot werd verliefd. Verliefd op het prachtige landschap en op de perfecte omstandigheden: overdag een warme temperatuur, ’s nachts een verkoelende wind en ook nog eens gelegen op een perfecte hoogte. Kortom, de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt voor een goede wijn! Daarbij lag de bodega middenin de wijngaard, wat de zakenman gemakkelijk over de streep trok.

·       1991
Michael Halstrick, de zoon van Gernot Langes-Swarovski, introduceerde een nieuwe fase. Door grote investeringen in de bodega werd het mogelijk om het bedrijf te moderniseren en te groeien. Hierdoor konden zij zich goed voorbereiden op een internationale doorbraak en uitbreiding. Gedurende de rest van de jaren ’90 exporteerde Bodega Norton als eerste hoge kwaliteitswijnen.

·       1997
In 1997 werd de bodega uitgebreid met extra land: Finca La Colonia, midden in het hart van Agrelo. Hierdoor was er ruim 1.000 hectare meer grond beschikbaar om druiven te kweken. Dit brengt het totale oppervlak naar 1.265 hectare.

·       2000 - 2012
Van 2000 tot aan 2012 ging het in een sneltreinvaart en gebeurde er veel. Het bedrijf groeide ook internationaal en wist zichzelf te positioneren als één van de marktleiders in Argentinië op het gebied van wijnexport (ruim 60 landen). Deze prestatie is niet onopgemerkt gebleven. Daarom werd Michael Halstrick in 2004 uitgeroepen tot Best Winemaker of the Year en behoorde Bodega Norton tot één van de honderd meest bewonderde bedrijven van Argentinië.

In 2006 werd Bodega Norton door Wine Spectator beoordeeld als één van de twintig beste wijnhuizen ter wereld. In 2010 namen ze de Norton Malbec Reserva 2007 op in de top 100 van beste wijnen ter wereld. In 2012 gebeurt dit nogmaals met de Norton Malbec Reserva 2010.

bodega-norton-wine-spectator

Rode en witte wijnen

De bekendste rode wijnen van Bodega Norton zijn de Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Barbera, Petit Verdot en Sangiovese. Onder de witte toppers vallen onder andere de Torrontés, Chardonnay, Semillin, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en de Riesling.

Lekkere wijnen, maar ook lekker eten

Bij Bodega Norton kun je niet alleen zien hoe de mooiste wijnen worden gemaakt, maar je kunt ze ook proeven. Sinds 2009 zit er op de wijngaard ook een restaurant, waar je voortreffelijk kunt genieten van de Argentijnse keuken. Een leuke ervaring, die we je zeker aanbevelen. Wij werden in 2011 welkom geheten met een echte Argentijnse tango!

bodega-norton-tango

Argentijns genieten in eigen land

Bodega Norton heeft als doel om mensen plezier te bieden met de wijnen die zij maken. Daarbij letten ze niet alleen op de kwaliteit van de wijn, maar ook op de prijs. Wil je zelf eens zo’n heerlijke wijn proeven van Bodega Norton? Kom ze dan eens proeven bij Gauchos aan de Plas of bij onze wine bar in Rotterdam.