Bodegas Callia en Pyros: eersteklas wijnen van een bierdrinker

Vrijdag 13 oktober 2017

Alle verhalen die we tot nu hebben geschreven over ‘onze’ bodegas zijn doordrenkt van passie voor wijn. De jonge wijnmakers van nu kregen het vak met de paplepel ingegoten en droomden al over wijnmaken toen ze nog in hun luiers rondliepen. Gerardo Michelini werkte jarenlang keihard als bankier met maar één doel voor ogen: ooit aan het roer staan van een wijnbedrijf. En Susana Balbo reisde de wereld rond om haar droom waar te maken.

Hoe anders was dit bij ‘onze’ Mijndert Pon en toch is hij niet minder succesvol dan de passievolle wijnmakers. Zijn eerste bodegas Salentein is als een geluk bij een ongeluk ontstaan en ook in zijn verdere wijncarrière heeft hij geen grote passie voor wijnen ontwikkeld. Sterker nog, tot op het laatst was zijn favoriete drankje een koud biertje.

Hoe hij dan toch Nederlands grootste wijngaardeigenaar is geworden, is op z’n zachts gezegd bijzonder te noemen. Zijn visie hierop: ‘Het draait om mensen, inzicht, ervaring en een dosis geluk.’ En inzicht dat had hij. Als geen ander kon hij de mogelijkheden van een gebied zien die nog niemand zag.

Innovatie en legende

Na het opzetten van Bodegas Salentein trekt Mijndert Pon in noordelijke richting. Hij komt in San Juan terecht en raakt net als eerder met Mendoza een beetje verliefd op de streek. Als hij een oude familiebodega tegenkomt, aarzelt hij geen moment. Hij koopt de boerderij en weet deze in korte tijd om te bouwen tot een succesvol wijnbedrijf.

De bodega is een innovatief, vernieuwend bedrijf mét in de naam een prachtige, nostalgische legende verwerkt. Een legende die spreekt voor de streek en misschien nog wel meer voor Mijndert Pon zelf. Bodegas Callia dankt haar naam aan een oud verhaal over Callia, een jonge vrouw uit Italië. Zij reist naar San Juan en raakt betoverd door de schoonheid van de streek en het wonder dat deze woestijnachtige omgeving een paradijs vol fruit is. De naam Callia staat nu nog voor hoop, volhardendheid en succes voor het Argentijnse volk. En hoop en volhardendheid heeft Mijndert nodig in zijn nieuwe project.

Eens een pionier, altijd een pionier

Bodegas Callia heeft drie wijngaarden in drie verschillende valleien: de Tulum Vallei, Zonda Vallei en de Pedernal Vallei. Vooral die laatste is er één vol uitdagingen.

In de Uco Vallei is Mijndert Pon met vrijwel niets Bodegas Salentein gestart. Als een echte pionier heeft hij een infrastructuur en irrigatiesysteem voor zijn wijngaarden aangelegd en in de Pedernal Vallei is hij hier weer mee gestart. Dit gebied was een soort no man’s land, is nu de underdog in Argentinië en heeft de potentie uit te groeien tot hét wijngebied van Argentinië. En Mijndert heeft een grote hand in het succes gehad.

Waar de Uco Vallei direct nadat het gebied ontdekt is erkenning en investeringen krijgt, is de provincie San Juan en met name de Pedernal Vallei grotendeels genegeerd. En nog steeds zijn er maar vijf bodegas die het aandurven om wijnen te maken in deze afgelegen vallei. Mijndert Pon zag het direct voor zich en heeft het gebied een enorme impuls gegeven met een infrastructuur en irrigatiesysteem. Het resultaat: bijzondere, eersteklas wijnen die langzaam hun weg vinden naar de wijnliefhebbers.

Wat is er zo uniek aan de Pedernal Vallei?

De wijnmaker van Bodegas Callia, José Ruben Morales: “De grond is net als in de Uco Vallei alluviaal, maar de bergketen waarin het ligt is ouder en heeft verschillende minerale verbindingen en stenen als kalksteen, vuursteen, maar ook zand, slib en klei. De combinatie van al die verschillende grondsoorten zorgen voor frisheid en een hoge concentratie in de druiven.”

Op het eerste gezicht lijkt het een gebied waar fruit zich echt niet thuis voelt, maar wijndruiven gedijen op de een of andere manier enorm goed in ‘slechte’ gebieden. Hoe harder de druif moet werken, hoe lekkerder de wijnen. Juan Ignacio Amulphi van Finca Las Morales die ook in de Pedernal Vallei werkt heeft hier een mooie verklaring voor: “Wij vinden het een romantisch idee om te denken dat een druif heel graag wijn wil worden, maar dat is niet waar. Druiven willen hun zaden en wijnstok beschermen en dit doen ze door de huid te verdikken als dat nodig is. Veel aroma’s van de druiven zitten in de huid en daarom zijn de wijnen hier zo expressief en intens.”

Wijn proeven?

Ben je benieuwd hoe al die volhardende druiven verzameld in één glas smaken? Wij hebben verschillende wijnen van Bodegas Callia en haar zusje wijnhuis Pyros dat in de Pedernal Vallei ligt op de wijnkaart.

Callia Magna Syrah 2013 (Valle de Tulum): Deze complexe ,intens rood-paarsgekleurde wijn biedt aroma’s van vers fruit gecombineerd met kruiden en vijg. De wijn heeft een zachte, zoete smaak en een lange frisse afdronk.

Gran Callia: Een krachtige blend van Syrah, Malbec en Tannat. Je ruikt de aroma’s van rood fruit gecombineerd met kruiden, zoethout, vanille en kokos en proeft zachte ronde tannines en geniet van een lang aanhoudende afdronk.

Callia Pyros barrel selected Malbec 2014: Deze verrassende wijn biedt dikke geuraroma’s van zwart fruit, kruiden, vanille, tabak, eikenhout en pruimen. De smaak is complex en vol met bramen pruimen en kersen gecombineerd met aardse tonen en vanille.

Callia Pyros barrel selected Syrah 2014: Deze robuuste dieppaarse Syrah heeft aroma’s van cassis en vijgen met kruidige noten en vanille. De wijn is licht vettig en voelt zijdezacht in de mond.