Bodegas Salentein: Nederlands-Argentijns huwelijk

Maandag 15 februari 2016

We hebben het hier niet over onze koning en koningin, maar over het sprookjeshuwelijk tussen Mijndert Pon (voormalig eigenaar Pon Holdings, importeur van o.a. Volkswagen) en Bodegas Salentein in Argentinië.

Waar de ontmoeting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima waarschijnlijk niet veel met toeval te maken had, is die tussen Mijndert Pon en zijn wijngaarden er één van een bijzondere samenloop van omstandigheden.

Van wereldreis naar tweede thuisland

Het is 1990, Mijndert Pon stapt uit de dagelijkse leiding van Pon Holdings en plant met zijn vrouw een bijzondere reis. Ze willen met hun zeiljacht The Flyer de wereld rondtrekken. Als ze in een sluis van het Panamakanaal een aanvaring krijgen met een vrachtschip moeten ze de reis staken.

Het betekent het einde van de wereldreis én tegelijkertijd het begin van een mooi avontuur. Als Mijndert Pon na het ongeluk besluit om de binnenlanden van Argentinië in te trekken raakt hij op slag verliefd.

Hij koopt een boerderij aan de voet van de Andes en binnen tien jaar heeft hij 2000 hectare grond met runderen en drie wijngaarden. Bodegas Salentein is dan al één van de grootste wijnhuizen van Argentinië. 

Eind 2000 lanceert Mijndert zijn eerste wijn en dat is meteen een succes. Het is een van de wijnen die op dat andere Nederlands-Argentijnse huwelijk geschonken wordt.

De kracht van de natuur

Bodegas Salentein maakt goed gebruik van de bijzondere natuurlijke omstandigheden. De drie wijngaarden (finca’s) liggen op verschillende hoogten en worden op natuurlijke wijze geïrrigeerd door het zuivere smeltwater van de Andes. Dit zorgt volgens de bodega voor een lagere pH waarde in de druiven, wat resulteert in een hogere zuurgraad, meer kleur in de wijn en een groter vermogen tot rijpen.

Finca San Pablo ligt op 1700 meter hoogte en is een van de hoogstgelegen wijngaarden in de provincie Mendoza. De uitstekende blootstelling aan de zon overdag en de koele temperaturen in de nacht bieden de ultieme omstandigheden voor de druiven Sauvignon Blanc en Pinot Noir.

Finca La Pampa ligt tussen 1200 en 1300 meter hoogte. De druiven die hier groeien zijn diep geworteld in de bodem. Dit proef je in het sap van de Merlot en Cabernet Sauvignon druiven

Finca El Oasis ligt tussen 1050 en 1200 meter hoogte. Het groeiseizoen is hier veel langer en dit is ideaal voor de langzamer rijpende Chardonnay en Malbec druiven.

Karakteristieke wijnen

De combinatie van de ligging van de wijngaarden en traditionele Europese wijntechnieken geeft de Salentein wijnen een karakteristieke smaak. Er worden zelfs geavanceerde technologieën toegepast, zoals gentechnologie, om de kwaliteit te waarborgen.

Bodegas Salentein produceert diverse wijnen die geliefd zijn bij de kenners én bij het grote publiek. Het assortiment gaat van extreem luxe wijnen, beroemd om hun diepe kleuren en rijke en complexe aroma’s en smaken tot frisse wijnen met een jong en modern karakter vol fruitige smaken.

Naast de Salentein wijnen kun je bij onze wijnbar ook het zusje Portillo proeven. Deze jonge, onstuimige wijnen hebben een herkenbaar fruitig karakter. De wijn is vernoemd naar de historische bergpas die de Andes en de Uco Vallei met elkaar verbindt.

Flamboyant landgoed mét Hollandse eigenschappen

Alles op Bodegas Salentein ademt een mooie blend van Argentijnse en Nederlandse invloeden.

In het museum Killka hangen schilderijen van kunstenaars uit beide landen gebroederlijk naast elkaar.

De opvallende bodega in de vorm van een kruis met een wijnkelder die doet denken aan een amfitheater, het museum en het intieme exclusieve hotel zijn bijzondere, bijna flamboyante uitspattingen die met een Hollandse nuchterheid geleid worden. Mijndert Pon hield van netheid en orde en zorgde voor een functioneel en strak aangestuurd wijnhuis te midden van de extravagante natuur en Argentijnse aard.

Een erg bijzondere plek op het landgoed is de Kapel van Dankbaarheid die Mijndert Pon en zijn vrouw hebben laten bouwen om hun dankbaarheid te uiten voor het fantastische leven dat ze hadden. Mijndert Pon overleed op 17 juli 2014 op 82 jarige leeftijd.

De wijnen van Bodegas Salentein proeven?

In onze wijnbar in Rotterdam kun je diverse Salentein én Portillo wijnen proeven. Kom gerust langs voor een gezellig Argentijns avondje bij Wine bar Mendoza.