Dit is het verhaal van een bijzondere wereldreis en een unieke ontmoeting tussen oud en jong.
Zoals je misschien wel weet, kan een reis je leven flink op de kop zetten. Met nieuwe grond onder je voeten en alle vrijheid van de wereld gebeuren er vaak mooie dingen.
Zo ook met de Malbec druif die van Bordeaux naar Mendoza reisde. Geplaagd door hevige druifluis is het eind 19de eeuw voor de Malbec druif onmogelijk geworden om haar verheven status in Frankrijk hoog te houden. Het is tijd om haar heil ergens anders te zoeken.
Eenmaal in Argentinië leeft de druif helemaal op. En niet alleen de druif, ook de wijnindustrie in Argentinië krijgt een boost door deze gevoelige dame die het aan de voet van de Andes op grote hoogte enorm goed doet.
Waar de Malbec in Frankrijk een ondersteunende druif is in diverse blends, speelt zij in Mendoza een veel grotere en dragende rol. De druif heeft een geheel eigen karakter ontwikkeld, vol van smaak en met behoud van een perfecte zuurgraad. Het verschil zit vooral in de grond en de hoogte van de wijngaarden in Argentinië. De warme zon overdag en de kou ’s avonds laten de druif in Mendoza perfect rijpen.
De erkende Franse wijnhuizen willen dit maar wat graag met eigen ogen zien. ‘Hun’ Malbec druif die zijn volle glorie laat zien (en proeven) daar in het verre Argentinië.
Niet alleen de perfecte omstandigheden maken het interessant voor Franse wijnkenners, ook de vrijheid die de nieuwe wijnwereld met zich meebrengt laten de ogen van de ‘oude’ grand dames uit Frankrijk glanzen.
In de ‘Oude Wereld’ moeten wijnhuizen zich aan strikte regels houden waar een wijn uit een bepaalde streek aan moet voldoen. In de ‘Nieuwe Wereld’, waaronder Argentinië, bestaan deze richtlijnen niet. Wijnhuizen kunnen volop experimenteren om de gewenste smaak uit een druif te halen. Dit biedt mogelijkheden en een aantal Franse wijnhuizen weten: hier kunnen we iets moois neerzetten, iets unieks. En de Argentijnse wijnhuizen staan open voor de eeuwenoude kennis uit Frankrijk.
We nemen je mee naar twee bijzondere ontmoetingen.
Als twee grootmachten de handen ineen slaan, dan weet je dat een spektakel volgt. Rothschild, de bekendste wijnfamilie uit Bordeaux en Catena, de grondlegger van Malbec in Argentinië vinden elkaar in 1999. Samen starten ze Bodega Caro. Hun doel: een wijn produceren die de Franse en Argentijnse cultuur én de twee karakteristieke druiven van de beide wijnhuizen combineert.
Zoals Baron Eric de Rothschild zegt: ‘Het is een samenwerking van twee culturen, twee families en twee nobele druifsoorten.’
Deze twee druifsoorten zijn Cabernet Sauvignon en uiteraard Malbec. Rothschild brengt de ervaring van het maken van wijn en het blenden van verschillende druifsoorten en uitgebreide kennis van de Cabernet Sauvignon mee. Catena voegt hier de kennis van het terroir en de passie om de beste wijngaarden te vinden voor haar lievelingsdruif de Malbec aan toe. Dit komt samen in de Caro wijnen, waarvan wij een topper uit 2009 op de wijnkaart hebben staan.
Samen laten ze de Malbec druif ook ten volle schijnen in een mono cépage wijn: de Aruma Malbec (wij serveren de 2013). Aruma betekent nacht in Quechua (de taal van het oude Inca-rijk) en de donkere en frisse nachten van de Andes vind je terug in de smaak en het aroma van deze bijzondere, heerlijke wijn.
Ook aan Pierre Lurton van Cheval Blanc gaat het niet voorbij dat Malbec zijn nieuwe thuis heeft gevonden in Argentinië. Hij reist naar Mendoza en merkt al snel dat de omstandigheden compleet verschillen van die in Frankrijk. Zoals hij zelf zegt: “Het is alsof je de ene wijn op aarde maakt en de andere op de maan”.
Hij weet dat hij iemand nodig heeft die de grond tot in de puntjes kent en die persoon vindt hij bij Bodega Terrazas de los Andes. Het resultaat is een samensmelting van ervaring van de ‘Oude Wereld’ en de creativiteit en vitaliteit van de ‘Nieuwe Wereld’. Bij Wine bar Mendoza proef je de Cheval des Andes 2011, een blend van Cabernet Sauvignon en Malbec. Deze bijzondere wijn is beloond met 93 punten in Wine Spectator.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.