Uitstapje: de Braziliaanse stijl

Zondag 13 augustus 2017

Een aantal weken geleden namen we je mee naar Peru, nu is het tijd voor Brazilië. Gooi je tangoschoenen dus maar in de hoek, de samba dans je bij voorkeur op blote voeten. En vergeet je regenponcho niet, want we gaan dwars door de prachtige Foz do Iguaçu: de watervallen die de natuurlijke grens tussen Argentinië en Brazilië vormen.

Eenmaal uit het geweld van dit indrukwekkende natuurwonder, word je verwelkomd door een kleurrijk land dat in veel opzichten op Argentinië lijkt en toch ook een paar opmerkelijke verschillen heeft.

Een vrolijke bende

Als je de beide nationale dansen bekijkt, dan krijg je een goede indruk van hoe de gemiddelde Braziliaan verschilt van een Argentijn. De tango met de strakke hoofdbewegingen is heftig, langzaam, zwoel en geregisseerd. De samba is levendig, snel, een en al vrolijkheid en allesbehalve georganiseerd.

Barbecue Braziliaanse stijl

De samba is niet het enige dat levendig en los is in Brazilië. Een Braziliaanse barbecue (churrasco) is dat ook. In Argentinië kennen ze de asado die vaak thuis gegeven wordt. Brazilië staat bol van de churrascarias (steakhouses) waar je vlees kunt eten, totdat je erbij neervalt. De obers, vaak verkleed als gaucho, lopen rond met grote spiesen gegrild vlees. Aan tafel snijden ze een stuk voor je af. En dat de hele avond! Totdat jij aangeeft dat je echt niet meer hoeft. Brazilianen noemen deze manier van bedienen ‘rodizio’.

Klinkt dat voor jou als hoe de hemel eruit moet zien, maar is Brazilië net iets te ver weg? In Den Haag zit het Braziliaanse restaurant Rodizio. Wil je er wel een paar uur voor reizen? Ga dan naar Fogo de Chāo in Rio de Janeiro. Volgens vleesliefhebbers is dit de beste churrascaria ter wereld.

Picanha: een gebrandmerkt stukje vlees

Tijdens een Braziliaanse rodizio krijg je verschillende soorten vlees voorgeschoteld. Wat zeker niet ontbreekt, is het populairste stuk vlees in Brazilië: Picanha, het staartstuk van een rund. Dit stuk vlees weegt een halve kilo tot twee kilo. In Brazilië snijden ze het in dikke stukken om ze aan spiesen boven brandend hout of houtskool te garen, zoals de gaucho’s van Brazilië dit decennia geleden al deden. De mooiste picanha’s hebben een rijke marmering dat het vlees malser dan mals maakt en aan de bovenkant een dikke laag vet. 

De naam Picanha is volgens de overlevering ontstaan uit een misverstand. Als de Braziliaanse industrieel, Fransisco Pignataria, in zijn ‘stam-churrascaria’ ander vlees geserveerd krijgt dan zijn favoriete steak ‘Top Sirloin’, is hij benieuwd waar dit verrassende stukje vlees vandaan komt. Hij bedoelt uit welke regio, maar de Argentijnse chef heeft iets anders in zijn hoofd en beantwoordt de vraag met ‘donde se pica la aña’, Argentijns Spaans voor ‘daar waar het brandmerk wordt gezet’. De Braziliaan spreekt geen Spaans en vangt alleen de woorden Pica en Aña op. En dat is dus nu nog steeds Picanha.

Eten als een Braziliaan

Als zouden ze het wel willen, Brazilianen zitten niet de hele dag aan de churrasco.

Net als bij de Argentijnen is de boodschap ‘ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’ niet aan Brazilianen besteed. Een kop koffie met een croissant en een stuk fruit vinden ze voldoende. Al zou je dat niet zeggen als je in een hotel in Brazilië verblijft. Daar staan de ontbijttafels vaak vol met zoete broodjes en taarten, naast de verse sappen en het fruit. Het is aan jou waar je voor kiest.

De lunch is uitgebreid en hier besteden de Brazilianen veel tijd aan. Zowel aan het bereiden als aan het eten zelf. Brazilianen houden van verse ingrediënten die met zorg bereid zijn. Verwacht volle schalen met rijst, bonen, salades en overheerlijke stoofpotjes. Een beetje zoals in Argentinië, alleen sluit je een maaltijd in Brazilië niet af met maté, maar met een kop koffie. Brazilië is nu eenmaal de grootste koffieproducent ter wereld.

De Brazilianen buiken na de uitgebreide lunch flink uit, om vervolgens rond 21u weer aan een warme maaltijd te beginnen. Het diner bestaat ook vaak uit rijst, groenten, vlees of vis. Om de lange weg van lunch naar diner te overbruggen, hebben de Brazilianen net als de Argentijnen een ‘tussen-de-middag-momentje’ met koffie en zoetigheden.

Of toch maar Argentijns?

Loopt het water je in de mond? Kom dan maar bij ons langs. Een echte Braziliaanse picanha kunnen we je (nog) niet bieden, maar we hebben genoeg lekkers om van te genieten naast je wijntje.