Kijkend naar de verschillende druivensoorten, kunnen we drie groepen onderscheiden. We hebben de internationale sterren als de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay die overal ter wereld beroemd of berucht zijn. Dan hebben we de lokale helden die het vooral in specifieke regio’s goed doen, zoals de Malbec in Argentinië en dan hebben we een derde groep druivensoorten die vrijwel nooit publiciteit krijgt, maar een component zijn die een wijn kan maken of breken. Dat zijn de perfecte sidekicks, de Watson van Sherlock, de Robin van Batman.
Maar wat als Robin besluit dat hij niet langer in de schaduw van Batman wil staan? Dat hij de show wil leiden of nog liever een one-man-show wil zijn? Kan dat? En hoe dan?
Het lijkt erop dat de relatief onbekende druivensoorten Cabernet Franc, Petit Verdot en Tannat uit de schaduw van hun eeuwige superheld Malbec stappen en af en toe zelf een showtje mogen geven. Hoog tijd om wat licht te laten schijnen op deze aanstormende sterren. Ook omdat ze een grote rol spelen op onze nieuwe wijnkaart die op 4 september ingaat.
Weggestopt in blends is de Cabernet Franc al decennialang het geheime wapen van wijnmakers in Mendoza. Deze bijzondere druif versterkt de Malbec met haar frisse kruidige aroma en bloemige elegantie. Het is niet de gemakkelijkste en niet alle wijnmakers kunnen goed omgaan met de mysterieuze Cabernet Franc. Toch ziet Alejandro Vigil, hoofd wijnmaker van Catena Zapata een grote toekomst weggelegd in Argentinië. Hij denkt zelfs dat de druif een groter potentieel heeft dan de Malbec.
De Cabernet Franc houdt van een koude grond. Dit maakt het hooggelegen Altamira en Gualtallary in de Uco Vallei dé plekken waar hij goed tot z’n recht komt. Benieuwd hoe dat smaakt? Wij hebben de Catena Zapata Cabernet Franc 2013 uit San Carlos op de wijnkaart staan en binnenkort voegen we daar de Salentein Numina Cabernet Franc 2014 en de Andeluna Pasionado Cabernet Franc 2010 aan toe. Deze wijnen zorgen ervoor dat de Cabernet Franc nooit meer in iemands schaduw hoeft te staan. In Perswijn 5 van afgelopen juli zijn ze beoordeeld met respectievelijk vier en viereneenhalve ster en de Andeluna krijgt zelfs de ultieme score van vijf sterren.
De Cabernet Franc heeft bewezen een prima one-man-show te zijn, toch is het nog steeds een perfecte partner in crime in blends met de Malbec. Dat bewijzen de heerlijke rode blends op onze wijnkaart: El Porvenir de Cafayate Amauta Corte IV (50% Cabernet Franc, 50% Malbec) en de Susana Balbo Brioso 2013 (45% Cabernet Sauvignon, 25% Malbec, 25% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot)
Net als de Cabernet Franc, is de Petit Verdot met haar dikke schil een taaie tante om te rijpen. In Argentinië rijpt ze goed, maar het blijft een kleine druif met een lage opbrengst. Dit maakt haar niet populair bij de wijnboeren. Bodega Vistalba trekt zich daar niets van aan en brengt al jarenlang met succes de Tomero ‘Reserva’ Petit Verdot op de markt. Binnenkort proef je bij ons de 2013 die met viereneenhalve ster een bijna perfecte score in Perswijn krijgt.
In een blend is ze de Watson die de stevige Malbec in toom houdt met als resultaat een pittige wijn met een soepele afdronk. Kenners zien in de Petit Verdot de perfecte sidekick die het verschil kan maken tussen een fantastische wijn en een fabuleuze wijn. ‘Onze’ rode blend Luigi Bosca Gala I 2012 behoort beslist in die laatste categorie.
Waar de Cabernet Franc en de Petit Verdot de Robin en de Watson zijn die hun superhelden rustiger en toegankelijker maken, is de Tannatdruif meer de Superwoman die Superman extra spice geeft. Dit is een pittige tante en de schrik van vele wijnboeren: ondoorgrondelijk, eigenwijs, brutaal, ruw, grillig, krachtpatser, curieus geval en de grizzly onder de druiven, zijn een paar benamingen die de Tannat meekrijgt.
Een bijzondere druif die niet iedereen aankan, maar wel eentje met enorm goede eigenschappen. Het is namelijk de druif met de hoogste concentratie aan antioxidanten. Niet alleen een pittige, maar ook een gezonde tante dus.
En een die je op kosten kan jagen. De Tannat laat zich met een trage rijping en langdurige lagering niet dringen tot massaproductie. Het is een druif die echt getempt moet worden. Als dat eenmaal lukt, geeft ze fruitige, intense wijnen, rijk van contrasten met tonen van frambozen, exotisch hout, kaneel en tabak met tannine.
Rond 1870 is ze vanuit Baskenland meegenomen naar Uruquay en daar doet ze het nog steeds erg goed. Hou je wel van een uitdaging? Op onze nieuwe wijnkaart staat straks de Garzon Tannat 2014 uit Uruquay. Tot snel dus!
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.