Cabernet: serieuze concurrentie voor Malbec

Woensdag 10 januari 2018

De Malbec-druif is nog steeds de nummer één in Argentinië, maar haar positie is niet meer onbespreekbaar. Eerder las je al dat relatief onbekende druivensoorten als langzaam van eeuwige sidekick naar hoofdrolspeler gaan en soms zelfs een one-man-show krijgen. De Malbec schrikt hier nog niet van, want haar uitdagers komen in kleine hoeveelheden én zijn niet altijd de gemakkelijkste druiven om te verbouwen.

Nu is er een concurrent van een geheel ander kaliber: de internationale ster Cabernet Sauvignon blijkt het ineens ook prima te doen op grote hoogte. En outsider Cabernet Franc heeft een belangrijke supporter. Moet de Malbec nu echt vrezen voor zijn positie?

We nemen je mee in de wereld van de Cabernets.

Uitdager nummer 1: Cabernet Franc

Op het eerste oog lijkt het dat deze kleine outsider weinig kansen heeft om een echte grote speler te worden. De oplage is klein en de druif wordt vooral gebruikt om de Malbec meer textuur en body te geven. De Cabernet Franc maakt het zichzelf ook niet gemakkelijk. De druif voelt zich niet overal thuis en laat zijn kaarten nooit geheel zien. Wijnmakers roemen en hekelen het mysterieuze van de Cabernet Franc.

Maar sinds een van de meest bekende en erkende wijnmakers van Argentinië openlijk zijn liefde voor de Cabernet Franc bepleit, lijkt de weg naar boven vrijgemaakt. Alejandro Vigil van Bodega Catena Zapata ontdekte in 2001 dat de Cabernet Franc verbouwd op grote hoogte veel verschillende smaken en texturen laat zien. Bij Catena Zapata gebruikt hij de wijn vooral als component van Malbec. Sinds hij met de dochter van Nicolás Catena, Adrianna Catena een eigen bodega is gestart, is hij niet meer te houden. In het merendeel van de wijnen van Bodega Aleanna speelt de Cabernet Franc een hoofdrol. Alejandro Vigil: “De dingen zijn aan het veranderen. De meeste Malbecs in Argentinië zijn rijp en zoet. De Cabernet Franc, vooral van grote hoogte zoals Gualtallary, brengt een frisheid en kruidige tonen die in geen enkele andere druif die hier verbouwd wordt te vinden is.”

Of de Cabernet Franc de Malbec van de troon kan stoten is de vraag, maar met een grootheid als Alejandro Vigil in haar hoek is ze zeker niet kansloos.

Onze Cabernet Francs

Wil je zelf proeven waar deze bijzondere druif toe in staat is? Bij ons op de wijnkaart staan de volgende pareltjes:

  • CATENA ZAPATA Cabernet Franc 'San Carlos' 2015 - San Carlos – Mendoza
  • SALENTEIN Numina Cabernet Franc 2014 - Valle de Uco – Mendoza
  • ANDELUNA Pasionado Cabernet Franc 2010 - Valle de Uco – Mendoza  

Uitdager nummer 2: Cabernet Sauvignon

Deze aristocraat onder de druiven is het niet gewend om een ondergeschikte rol te spelen. Ze heeft eigenhandig de streek Bordeaux op de kaart gezet en maakt vrijwel overal ter wereld furore. Nu heeft ze haar zinnen gezet op de nieuwe wijnwereld.

Eerst een stukje geschiedenis. De diva hoort het niet graag, maar de Cabernet Sauvignon is ontstaan door een foutje. In de 17de eeuw is per ongeluk een blauwe Cabernet Franc druif gekruist met de witte Sauvignon Blanc. Dit foutje werd niet onder het tapijt geschoven. De Franse wijnboeren waren aangenaam verrast en later veroverde de nieuwe druif ook de rest van de wereld.
Het voordeel van de Cabernet Sauvignon is dat ze vrijwel overal ter wereld gedijt.

Heimelijke minnaar

Het gemak, de wereldwijde bekendheid en de dikke schil maken de Cabernet Sauvignon de grootste concurrent van de Malbec. Dit is algemeen bekend in Argentinië, maar er zijn maar weinig mensen die dit hardop durven uit te spreken. De Malbec heeft Argentinië als wijnland op de kaart gezet en wie Argentinië zegt, zegt Malbec en andersom. Argentijnen willen maar wat graag loyaal blijven aan hun nationale trots. En de Malbec is de trots ook waard. Ze zorgt voor de meest uiteenlopende wijnen: van fruitige allemansvrienden tot zwaargewicht wijnen met donkere aroma’s en zware tonen van kersen, kruiden en chocola.

Een moeilijke koningin om van de troon te stoten die Malbec, maar de Cabernet Sauvignon heeft haar eigen pittige karakter. De dikke schil beschermt de druif tegen de elementen en biedt uit zichzelf al een stevige smaak. Na rijping krijg je prachtige, stevige rode wijnen met de uitgesproken geuren en smaken van zwarte bes en kruidige aroma’s.

Vooralsnog blijft de Cabernet Sauvignon een heimelijke minnaar, maar wel een die steeds harder aan de deur klopt.

Onze Cabernet Sauvignon

Welke Cabernet Sauvignon staat straks op jouw tafeltje in onze wijn bar?

Op de wijnkaart vind je:

  • TERRITORIO Cabernet Sauvignon 2015 – Valle de Uco Mendoza
  • SALENTEIN Barrel Selection Cabernet Sauvignon 2015 – Valle de Uco Mendoza
  • LUIGI BOSCA Insignia 2014 - Luján de Cuyo – Mendoza
  • CATENA ZAPATA Alta Cabernet Sauvignon 2014 - Luján de Cuyo – Mendoza

Iconisch

Op zichzelf timmert de Cabernet Sauvignon aan haar weg. Blends van de twee grootheden Cabernet Sauvignon en Malbec staan nog altijd als de beste wijnen van Argentinië bekend. Soms aangevuld met een beetje Cabernet Franc en Petit Verdot zijn deze zogenaamde “Bordeaux blends” de iconische wijn van veel bodega’s.

Wij schenken:

  • NORTON Gernot Langes 2010 - 60% Malbec, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc
  • CHEVAL BLANC & TERRAZAS Cheval des Andes 2012 - 45% Malbec, 45% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot, 2% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot
  • CATENA ZAPATA Nicolás Catena Zapata 2013 - 65% Cabernet Sauvignon/ 35% Malbec