catena-zapata-grondlegger-malbec

Catena Zapata: De grondleggers van de Malbec

Vrijdag 15 augustus 2014

Catena Zapata is een Argentijnse bodega in de streek Mendoza, die verrukkelijke wijnen produceert. Het bijzondere aan Catena Zapata is dat het een familiebedrijf is, dat in een tijdsperiode van ruim 100 jaar is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde bodega van wijnen en die wereldwijd veel waardering krijgen.

De geschiedenis van een goede Argentijnse wijn

Wanneer in Italië in 1898 de hongersnood heerst, besluit Nicola Catena te emigreren naar Mendoza in Argentinië. In 1902 plant hij zijn eerste Malbec en zo worden de eerste bouwstenen gelegd van het bedrijf. De zoon van Nicola, Domingo, neemt het bedrijf over en laat het uitgroeien tot één van de grootste wijngaardbezitters van Mendoza. Ook zijn zoon neemt het stokje over van zijn vader: halverwege de jaren ’60 komt Nicolás Catena aan het roer te staan van het bedrijf en richt zich tijdens de roerige jaren ’70 op het verhogen van de distributie in Argentinië.

Aan het begin van de jaren ’80 verlaat Nicolás Argentinië om gastprofessor te worden aan de Universiteit van Californië, op de wereldberoemde campus van Berkeley. In de jaren van het militaire regime en de Falkland oorlog, doet hij inspiratie op in Californië en met name in Napa Valley. Op dat moment droomt er nog niemand in de Nieuwe Wereld van het evenaren van Frankrijk, als het gaat om het maken van topwijnen.

Nicolás Catena keert vervolgens terug naar Mendoza met een visie. Van de één op de andere dag verkoopt hij zijn tafelwijn-producerend bedrijf en behoudt alleen Bodegas Esmeralda: de tak van het familiebedrijf met kwaliteitswijnen. Omdat Argentinië op dat moment door iedereen wordt gezien als een producent van bulkwijn, wordt Nicolás voor gek verklaard om zijn rigoureuze besluit.

Catena Zapata: een evolutie voor de wijn

Toch laat Nicolás zich niet snel uit het veld slaan. Hij begint aan een jarenlange zoektocht naar de beste plaatsen in Mendoza voor het aanplanten van wijngaarden. Dat blijken de hoger gelegen gebieden te zijn. Die zijn door de Europese immigranten genegeerd, omdat de gronden niet vruchtbaar genoeg zouden zijn. Maar deze gronden blijken juist uitermate geschikt voor wijnbouw van hoge kwaliteit, met een verschillend smaakprofiel in iedere afzonderlijk hooggelegen vallei. Daarnaast blijkt het woestijnklimaat een voordeel te zijn, omdat de rijpingstijd aan de wijnstok en de kwaliteit strikt gecontroleerd kan worden met behulp van afgestemde irrigatie. Al dit onderzoek leidt tot de geboorte van de Catena Alta wijnen, aan het eind van de jaren ’90.

In 2001 neemt de dochter van Nicolás, Laura Catena, de leiding over het research- en development programma van het bedrijf Bodega Catena Zapata (Zapata is de meisjesnaam van de moeder van Nicolás). Zij gaat verder met het onderzoek naar de allerbeste Malbec wijnen, dat in 2004 leidt tot de introductie van de Nicasia en Adrianna Vineyard wijnen.

Dankzij de visie van één man (Nicolás Catena, ook wel Mister Malbec genoemd in de VS) kunnen de wijnen van Bodega Catena Zapata zich meten aan de absolute wereldtop zoals Château Latour, Haut Brion, Solaia, Caymus en Opus One. Dat uit zich ook in de hoeveelheid wijnen die zijn beoordeeld met 90 punten of meer.

catena-zapata-wijn-mendoza

90+ wijnen van Catena Zapata bij Wine bar Mendoza

De lekkerste wijnen van Catena Zapata kun je natuurlijk komen proeven bij Wine bar Mendoza. Maar niet alleen de lekkerste; het zijn ook nog eens de beste wijnen! We hebben de volgende 90+ wijnen van Catena Zapata in ons assortiment:
-       Catena Zapata Malbec Nicasia Vineyard 2007 (96 pnt.)
-       Catena Zapata Malbec Adrianna Vineyard 2007 (95 pnt.)
-       Catena Zapata Malbec Adrianna Vineyard 2008 (92 pnt.)
-       Nicolás Catena Zapata 2007 (92 pnt.)
-       Catena Zapata Alta Malbec 2009 (91 pnt.)
-       Catena Zapata Alta Cabernet Sauvignon 2007 (90 pnt.)
-       Catena Zapata Alta Chardonnay 2011 (90 pnt.)

We nodigen je graag uit om met familie of vrienden een glaasje te komen drinken op ons terras of in onze wine bar!