Chardonnay liefhebbers

Chardonnay: love it or hate it

Donderdag 04 juli 2019

Wie in een restaurant een droge witte wijn bestelt, krijgt vaak de vraag ‘Chardonnay of Sauvignon Blanc?’ De meeste mensen hebben een duidelijke voorkeur voor één van deze twee wijnen. De Chardonnay-druif is veelzijdig, maar geeft wel een typische smaak waar je gek op bent of juist helemaal niet.

Geschiedenis

De Chardonnay-druif werd in de 16e eeuw ontdekt in Frankrijk, maar pas een eeuw later geregistreerd. Het druivenras is vernoemd naar het plaatsje Chardonnay in de Bourgogne. Men haalt de druif nogal eens door de war met de Pinot Blanc, wat niet zo gek is. Chardonnay stamt namelijk van deze druivensoort en de Gouais Blanc af.  

Wereldwijd aangeplant

Chardonnay-druiven gedijen goed in zowel koele als warme klimaten en zijn geschikt voor verschillende soorten bodems. Ze worden met veel succes aangeplant in Frankrijk, Spanje en Italië. Landen uit de Nieuwe Wijnwereld, zoals Chili en Argentinië, brengen tegenwoordig ook uitstekende Chardonnays voort.  

Chardonnay wijngaarden

Vol, zacht en veelzijdig

Chardonnay wordt vaak omschreven als dé wijn voor een zwoele zomeravond. Dit komt door de kenmerkende volle en ronde smaak, wat te wijten is aan de lage zuurgraad. Chardonnay-druiven gerijpt op eikenhout krijgen een romig karakter en aroma’s van vanille, karamel en boter. Zonder houtrijping geeft het een frisse en fruitige wijn. De smaak is ook afhankelijk van de plaats waar de druif is aangeplant. Zo voeren perzik, meloen, ananas en citrusfruit de boventoon in warme gebieden en zorgt een koel klimaat voor een frisse, appelachtige smaak. Van nature behoud Chardonnay een zachte afdronk, frisheid en fruitaroma’s van appel en wit fruit.

Chardonnay zomeravond

Comeback

In de jaren 80 en 90 werd vaak de term ‘Anything But Chardonnay' (ABC) gebruikt, een reactie op de overdreven houtgerijpte Chardonnays. Deze ‘boterbommen’ werden door wijnliefhebbers absoluut niet gewaardeerd. De afgelopen jaren is de productie aangepast aan de nieuwe wensen. Dit geeft een minder zware, frissere variant die past bij verschillende eet- en drinkmomenten. Chardonnay heeft wereldwijd een comeback gemaakt en kan weer schaamteloos besteld worden!

Chardonnay uit Argentinië

De Adrianna wijngaard in Gualtallary ligt op maar liefst 1450 meter hoogte en is volgens vele de beste wijngaard van Catena. De natuurlijke variaties in de bodem geven de Chardonnay-druiven verschillende smaakprofielen. Een fameuze wijn van deze wijngaard is de Catena Zapata Alta Chardonnay 2015, die ook bij ons op de kaart staat. Hieronder twee andere toppers met elk hun eigen typische smaak:

  • Catena Zapata White Bones Chardonnay 2010: fris, weinig eik en hinten van mint, peer en citrus. Score van 94/100
  • Catena Zapata White Stones Chardonnay 2010: aroma’s van noten, rijpe peer en citrus. Score van 92/100

Proeven bij Mendoza

Op onze kaart staat de eerder genoemde Catena Zapata Alta Chardonnay 2015 én de topper Vina Cobos Los Arbolitos Vineyard Chardonnay 2015. Deze Chardonnays behoren tot de beste van Argentinië en met 90+ punten tot de beste van de wereld. Ontdek het zelf op ons terras of in de gezellige wijnbar!