Criolla: back to the roots

Dinsdag 14 januari 2020

Het Criolla-druivenras is belangrijk voor Argentinië. Het heeft de basis voor de Argentijnse wijnbouw gelegd. Bovendien stammen diverse andere rassen, zoals Torrontés, af van de Criolla. In dit blog gaan we dieper in op de Criolla-familie en vertellen we wat het ras heeft betekend voor de Argentijnse wijnindustrie.

De Criolla-familie

In 1493 introduceerde Christopher Columbus de Criolla Chica in wat we nu kennen als de Dominicaanse Republiek. Van daaruit verspreidde de variëteit zich naar Venezuela, Ecuador, Colombia, Bolivia, Chili en Argentinië. De Criolla Chica domineerde meer dan 300 jaar het landbouwlandschap van Zuid-Amerika en is daarmee hét druivenras van de Nieuwe Wereld.

De grote Criolla-familie bestaat uit twee ‘hoofdouders’: Criolla Chica en Moscatel de Alejandría en meer dan 500 nakomelingen. In Chili is Criolla Chica bekend onder de naam ‘Pais’ en in de Verenigde Staten onder de naam ‘Mission’. In Spanje wordt dit ras Listán Prieto genoemd. De kruisingen van Criolla Chica en Moscatel de Alejandría hebben ons onder meer de Criolla Grande, Pedro Giménez en Torrontés-druif gegeven. Dit zijn in feite de inheemse druiven van Latijns Amerika. Torrontés is na Malbec de succesvolste druif van Argentinië en er zijn al diverse onderscheidende wijnen mee geproduceerd.

Begin van de Argentijnse wijnbouw

Op 2 maart 1561 sticht Pedro Ruiz del Castillo, een Spaanse conquistador die samen met 47 soldaten de Andes is overgestoken vanuit Chili, een kolonie. Hij vernoemt deze naar de Chileense gouverneur Garcia Hurtado de Mendoza. De opvolger van Castillo, Juan Jufré, laat wijngaarden aanleggen in 1562 en gebruikt daarvoor druiven uit de Criolla-familie. Erg succesvol is de nieuwe kolonie niet, want de leefomstandigheden zijn zwaar. Zo zwaar zelfs dat er in 1567 slechts een dozijn inwoners over zijn. Veruit de meeste kolonisten kiezen ervoor om aan de Chileense kant van de Andes te blijven.

De kolonisten die wel achterblijven profiteren van het irrigatiesysteem dat met behulp van de Inca-technologie is aangelegd door de oorspronkelijke bewoners, de Huarpe indianen. Het Criolla-ras levert veel druiven op en de productie groeit gestaag. Door de wijn te koken en er siroop van te maken kan het over lange afstanden getransporteerd worden en zo weet het ook Buenos Aires te bereiken. Bij aankomst werd de siroop aangelengd met water. Erg lekker zal deze 'wijn' niet geweest zijn.

Drie eeuwen lang is de Criolla-druif één van de belangrijkste druiven van Argentinië. Concurrentie komt er pas na de komst van Michel Aimé Pouget, een zeer talentvolle landbouwkundige uit Tours, die via Chili in Mendoza terecht komt in 1853. Pouget heeft stekjes van Cabernet, Merlot, Sauvignon, Chardonnay en Malbec met zich meegenomen en gaat daar enthousiast mee aan de slag. De voltooiing van de spoorwegverbinding met Buenos Aires in 1885 en de komst van vele Italiaanse en Spaanse immigranten zorgt voor nog meer verschillende druivenrassen, zoals Bonarda en Tempranillo.

Vernieuwde interesse in Criolla Chica

Dankzij diverse Chileense en Argentijnse wijnproducenten (bijv. Bouchon, Roberto Henriquez, Cadus en Durigutti) en het succes op de Canarische Eilanden wordt er steeds positiever gedacht over de Criolla Chica. De Criolla Chica kan tot interessante wijnen verwerkt worden mits aangeplant op de juiste locatie. De Argentijnse wijnauteur Fabrizio Portelli zegt zelfs: "Dit zou onze Pinot Noir kunnen zijn". De vernieuwde interesse maakt deel uit van een grotere herwaardering binnen de wijnwereld van authentieke, lokale wijnen. Overal in de wereld gaan producenten 'back to the roots', met name op plaatsen waar de originele druivensoorten zijn vervangen door Franse, Italiaanse of Spaanse rassen.

Criolla proeven bij Wine bar Mendoza

Benieuwd naar de smaak van Argentijnse wijn gemaakt van de Criolla-druif? Wij hebben de Durigutti Proyecto Las Compuertas Criolla Parral 2017 op de kaart staan. Hector en Pablo Durigutti zijn geboren en getogen in Mendoza en starten in 2002 een kleine familie bodega. In 2007 kopen zij 5 ha wijngaarden in Las Compuertas, Lujan de Cuyo. De Criolla Parral 2017 is hun allereerste jaargang van een wijngaard uit 1943. De wijn wordt gefermenteerd in cementeieren met eigen gisten. Deze topper is ook per glas verkrijgbaar. On-line bestellen voor thuis kan ook via Not Only Tinto.

Graag tot snel!