Beste wijnen van Argentinie

De Cru’s van Argentinië

Dinsdag 19 maart 2019

Frankrijk kent al sinds 1855 een officieel classificatiesysteem voor de beste wijnen van de Bordeaux. De aanleiding was een wereldtentoonstelling in Parijs, waar Keizer Napoleon III enkel de lekkerste wijnen wilde schenken. Het uitgangspunt was; hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit. De wijnen werden gerangschikt in vijf groepen, van Premier Cru (eerste groep) tot Cinquième Cru (vijfde groep).

Tim Atkin, een meervoudig bekroonde wijnjournalist, heeft een soortgelijk systeem opgesteld voor Argentijnse wijnen. Het grote verschil is dat hij wijnen beoordeelt op basis van kwaliteit in plaats van prijs. Atkins heeft de beste wijnproducenten geclassificeerd in vijf ‘growths’ en als 'Cru Bourgeois'. De indeling wisselt jaarlijks en is gebaseerd op zijn persoonlijke mening. Per groep zullen we er een aantal benoemen die bij ons op de kaart staan. 

First growths

Second growths

Third growths

  • Marchiori & Barraud

Fourth growths

Fifth growths

Cru Bourgeois

  • Amalaya
  • Finca Flichman
  • Pascual Toso

Het geheim achter de wijnen

De laatste jaren komen er steeds meer kwaliteitswijnen uit Argentinië. Volgens Atkins werden er in de jaren 2000 vooral ‘fruit bombs’ geproduceerd en bezitten de wijnen nu meer finesse en elegantie. Daarnaast ligt de focus niet langer op de wijnkelder, maar op de locatie van de wijngaard. Paraje Altamira is hier een goed voorbeeld van. De omstandigheden in dit gebied zijn erg gunstig om Malbec-wijnen van hoge kwaliteit te maken. Ook zijn producenten terughoudender in houtrijping omdat de wijnen al complex genoeg zijn. Het gevolg van deze ontwikkelingen is een grote diversiteit aan Malbec-wijnen en een enorme kwaliteitsgroei. 

Kom proeven!

Wij schenken heerlijke kwaliteitswijnen met finesse en elegantie. Typische voorbeelden van wijnen die hun smaak aan de locatie van de wijngaard te danken hebben zijn:

  • Catena Zapata Malbec Adrianna Vineyard “Fortuna Terrae” 2014 – uit het Gualtallary gebied op 1400 meter hoogte, kalkrijke bodem (95 pnt Tim Atkin, 96 pnt Parker, 95 pnt WineSpectator)
  • Achaval Ferrer Malbec Finca Altamira 2014 – uit het Paraje Altamira gebied op 1100 meter hoogte, kalkrijke bodem (97 pnt Tim Atkin, 96+ Parker, 92 pnt WineSpectator)
  • Colomé Malbec Autentico 2015 – uit Molinos op 2300 meter hoogte, helemaal geen rijping op eikenvaten en toch vol en complex (95 pnt Tim Atkin, 93 pnt Parker, 92 pnt WineSpectator)

rode wijn argentinie

Wereld Malbec Dag

Maandag 15 april viert Gauchos aan de Plas Wereld Malbec Dag. Tussen 14:30 en 16:30 uur kun je de lekkerste Malbec-wijnen proeven. Voor wie niet op maandagmiddag kan komen, hebben we ook nog een proeverij staan op donderdag 11 april tussen 19:00 en 21:00 uur. Aanmelden? Stuur een mail naar info@winebarmendoza.nl. Graag tot dan!