hoogte-argentijnse-wijngaard-malbec

De hoogte van de wijngaard

Maandag 03 maart 2014

Argentijnse wijnen hebben een unieke smaak. Dit is afhankelijk van diverse factoren, maar wist je ook dat de hoogte van de wijngaard hier een belangrijke rol in speelt?

Argentijnse temperaturen op hoogte

Druiven die op hoogte groeien, ontwikkelen in andere omstandigheden dan druiven die bijvoorbeeld op zeeniveau groeien. Natuurlijk heb je een goede balans nodig in het klimaat; het mag niet te koud zijn, maar ook zeker niet te warm. In het warme Mendoza zorgt hoogte voor de nodige verkoeling. Dat maakt Argentinië tot een prima locatie om de druiven gereed te maken om een heerlijke wijn te worden.

In hoge gebieden is de blootstelling aan het zonlicht anders dan in lage gebieden. In hoge gebieden zijn de luchten vaak helder en is de intensiteit van de zon groter. Dankzij de UV-stralen krijgen de druiven een dikkere schil, om beschermd te blijven tegen het licht. Dit soort druiven hebben een hogere smaakintensiteit.

In Argentinië is het overdag warm en ’s nachts koelt het flink af. Het verschil is meer dan 20°C. Hierdoor rijpen de druiven later en worden ze ook later geoogst. Dit komt de rijpheid en de zuurgraad ten goede.

Wijngaarden zonder schimmels en bacteriën

De druiven in Argentinië groeien op een hoogte van soms wel 2.000 meter boven de zeespiegel. Deze hoogte zorgt er in combinatie met de warme dagen en de koude nachten voor dat er weinig ziektes en schimmels voor komen in de wijngaarden. Hierdoor heb je minder bestrijdingsmiddelen nodig, en zijn de wijnen van zichzelf biologisch.

Wijn uit Mendoza

De wijnstreek Mendoza heeft de grootste wijnproductie van Argentinië en levert de meeste wijnsoorten. Doordat de streek erg groot is, verschilt de hoogte soms van 700 meter boven het zeeniveau tot 1.250 meter boven de zeespiegel. Dit levert ook verschillen op in temperaturen en dat merk je aan de eerder besproken smaak, geur en kleur.

Colomé bij Wine bar Mendoza

Een wijnsoort die we bij Wine bar Mendoza schenken die uit één van de hoogst liggende wijngaarden ter wereld komt, is de Colomé (Upper Calchaquí Valley). De druiven groeien op een hoogte tussen de 2.300 en 3.111 meter boven het zeeniveau, ver weg van de steden en drukte, en juist dicht bij de zon. In deze vallei zijn de temperaturen niet te hoog, door een frisse bergwind. De luchten zijn helder, waardoor de ideale balans wordt gevonden voor de wijn.

Trek gekregen in een lekkere wijn, die afkomstig is van een mooie hoogte? Kom dan eens een glaasje drinken!