de jonge generatie Catena’s, een verrassend drietal

Donderdag 14 december 2017

Als kinderen van de grote Nicolás Catena heb je geen andere weg te gaan dan in je vaders voetsporen treden. Toch? Nee, dat gaat niet op. Nicolás Catena was er niet op gebrand om zijn kinderen zijn opvolgers te maken. Zijn advies: zoek je eigen pad en doe wat je hart je ingeeft. En dat hebben alle drie zijn kinderen gedaan, om uiteindelijk toch terug te keren naar hun roots.

Zoon Ernesto zou op papier dé opvolger zijn, want dat hij in de wijn terecht zou komen, was al vroeg duidelijk. Dat was bij zijn zussen heel anders. Die kozen voor een compleet andere carrière. Er was alleen een probleem: free spirit Ernesto was iets te wild naar zijn vaders zin. Als hij wijnen wilde maken, dan moest hij dat maar onder zijn eigen label doen. Wie dan wel het Catena-imperium is gaan leiden, was een grote verrassing.

Dr. Laura Catena

Deze powervrouw wist al heel jong wat ze wilde worden: dokter. En ze zou geen Catena zijn als ze haar droom niet waar zou maken. En hoe. Ze studeert af aan Harvard en Stanford en wordt een eersteklas arts bij de spoedeisende hulp.

Helemaal los komt ze niet van het wijnbedrijf van haar familie. Haar vader schakelt haar regelmatig in als tolk tijdens zijn reizen. Als ze op een dag haar vader vervangt bij een wijnbijeenkomst merkt ze dat het publiek nog niet echt warmloopt voor Argentijnse wijnen. Hier ziet ze voor het eerst dat haar vader haar hulp nodig heeft bij het waarmaken van zijn missie om Argentinië als wijnland op de kaart te zetten. Dit is het moment dat ze zij-aan-zij met haar vader van Catena Zapata een erkend wijnhuis maakt, niet alleen in Argentinië maar ook ver daarbuiten.

Een carrière-switch? Nee hoor, Laura doet het er ‘gewoon’ bij. Heb je soms het gevoel te veel ballen hoog te moeten houden? Denk dan eens aan Laura Catena. Arts, algemeen directeur van een van de grootste wijn-imperiums van Argentinië, eigenaar van haar eigen wijnhuis Luca Wines, schrijver én moeder van drie kinderen. Hoe ze dat doet? Ze prioriteert al haar taken op basis van schoolcijfers en waar het kan, dan is een zeven ook voldoende. En ze probeert zo weinig mogelijk te multitasken. Zo moet haar werk op de spoedeisende hulp altijd een tien zijn en laat ze zich hier niet afleiden door wijnzaken of haar kinderen. Het zorgen dat haar kinderen de lunch mee naar school nemen, geeft ze het cijfer nul. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Gaat dit altijd goed? Nee, Laura Catena is ook maar een mens. Ze staat alleen niet te lang stil bij iets wat fout is gegaan. Ze stelt zichzelf dan altijd de vraag: is het van levensbelang? Zo niet, dan gaan we gewoon verder. Niet alleen leading-lady in de wijnindustrie, arts en schrijver, maar ook een grote inspiratiebron voor vooral werkende moeders.

Ernesto Catena

Dan Ernesto Catena. Hij houdt net als zijn zus van wijn en wijnmaken en ze kunnen allebei niet stilzitten, maar dan houdt iedere vergelijking op. Een strakke planning en volle focus zijn niet aan Ernesto besteed. Maar wat een gepassioneerd man! Vrienden en kennissen zijn het er allemaal over eens: wil je een avondje wijnproeven, dan is er geen beter gezelschap dan Ernesto Catena. Hij is een wijnliefhebber pure sang.

En een levensgenieter die zoveel mogelijk uit het leven wil halen. Hij heeft een graad in computerwetenschappen, maar ook in kunst en is een getalenteerd paardrijder en polospeler. Voor hij zich in Mendoza settelt om zijn eigen wijnen te produceren, reist hij de wereld rond. Hij woont in New York, Berkeley, Cambridge, Milaan en Londen. Als hij wat ouder wordt, besluit hij terug te keren naar zijn geliefde geboortestreek Mendoza. Hier gaat hij zijn eigen wijnen produceren onder de labels Tikal en Alma Negra. Ook dit doet hij met zijn hart. Onder het motto ‘wij geloven in een wijn die harten wakker schudt en de geest verrijkt’ richt hij zich op biodynamische* wijngaarden in Vista Flores.
* Bij bio-dynamische landbouw hanteert men een holistische kijk op de natuur en de landbouw.  De natuur wordt gezien als een overal verbonden geheel. Zo is dus ook landbouw verbonden met klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit, enz.

Net als zijn zus maakt hij state of the art 90+ wijnen.

Adrianna Catena

De jongste dochter is de dromer, de historicus. Zij doet alles puur op gevoel, intuïtie en meegaan met hoe het loopt. Zo is ze haar eigen wijnhuis gestart vanuit een bijzonder gesprek met de wijnmaker van Catena Zapata, Alejandro Vigil.

De twee komen in gesprek nadat Nicolás Catena de award ‘Man van het jaar’ van Decanter in Londen uitgereikt krijgt. Ze blijken echte zielenmaatjes met een grote liefde voor geschiedenisverhalen, de schrijvers Dostoyevsky en Cortázar, filosofen, tweedehandsboeken, live muziek en hebben allebei een intense toewijding naar hun jonge gezinnen. De zoon van Adrianna en de dochter van Alejandro hebben dezelfde leeftijd.

Tijdens dit gesprek besluiten ze om samen wijnen te maken die hun diepe respect voor geschiedenis en traditie en hun onverschilligheid tegenover de status quo weergeven. Ze maken delicate wijnen die vriendelijk zijn, die je wilt drinken zoals je naar Mozart luistert en waar je compleet in opgaat. Onder het label El Enemigo produceren ze verschillende 90+ wijnen.

Ze is niet actief binnen Catena Zapata, maar haar naam is verbonden aan de meestbesproken en hoogstgelegen wijngaard: de Adrianna Vineyard. Tijdens onze wijnreis hebben we deze uitzonderlijke wijngaard bezocht:

De wijnen van de familie Catena

Drie erg verschillende persoonlijkheden, maar alle drie superslim en gedreven om de in hun ogen beste wijnen te maken.

Bij ons proef je verschillende wijnen van Catena Zapata van de hand van Laura. Van Ernesto Catena schenken we de Tikal Patriota, een blend van 60% Malbec en 40% Bonarda en de Alma Negra van Chardonnay, Gewurztraminer en Viognier. Van Adrianna hebben we nog geen wijnen op de kaart staan, maar dat zal niet lang meer duren.

Tot snel!