Domaine Bousquet: van helemaal niets naar goud

Vrijdag 29 juli 2016

Je hebt prachtige wijngaarden in Zuid-Frankrijk die al vier generaties lang door je familie gerund worden, met succes. Je gaat op reis en komt in een gebied waar helemaal niets is, kijkt om je heen en denkt: Ja, ik begin helemaal opnieuw, precies hier!

Dan moet je toch wel een beetje gek zijn?

Of zag Jean Bousquet van wijnhuis Domaine Bousquet iets wat anderen (nog) niet zagen?

Als er helemaal niets is…

De hoogte van het gebied, de zanderige lege grond, de brandende zon overdag en ijzige kou in de nacht. Jean Bousquet ziet ze niet als obstakels. Hij ziet alleen de oneindige mogelijkheden. Net als Mijndert Pon van Bodegas Salentein is Jean Bousquet op slag verliefd op Mendoza.

Domaine Bousquet is niet het enige wijnhuis uit de ‘Oude Wereld’ dat in Argentinië zijn heil zoekt. In een eerder blog heb je kunnen lezen dat meerdere Franse grand dames hun stoute pumps aantrokken om de Argentijnse tango te dansen. Jean Bousquet is de eerste die het al bekende gebied in Mendoza links laat liggen en verder trekt naar de onontgonnen mini-regio Gualtallary.

Gek of goud?

Met aan het roer Anne Bousquet en Labid Al Ameri, de dochter van Jean en haar man, worden de wijngaarden van scratch opgebouwd.

Anne: “Toen we hier in 1998 begonnen was er niets. Elektriciteit moest nog worden aangelegd en een waterbron gevonden. Vijftien jaar later (2015) hebben we 400 hectare grond en verkopen we vier miljoen flessen in meer dan 40 landen.”

Wat in het begin een dwaas avontuur lijkt, blijkt al snel een gouden greep. Meer wijnmakers ontdekken de oneindige mogelijkheden van Gualtallary. De wijnhuizen gaan samenwerken om de voorzieningen verder te verbeteren en de regio bloeit op.

Wijnkenners beschouwen de mini-regio nu als de grand cru van Mendoza

Wat Jean Bousquet voor zich zag en iedereen nu elke dag ziet:

Biologische wijnen

De omstandigheden in Mendoza geven een druif alles om het best uit zichzelf te halen. De warme zon zorgt voor groei en rijpen en door de nachtelijke kou blijven de druiven fris en fruitig. Diezelfde kou én de droogte geven schimmels en bacteriën geen kans.

Domaine Bousquet is een gecertificeerde biologische wijnmaker. De biologische werkwijze gecombineerd met het gebruik van extra grote wijnvaten (400 liter in plaats van 225 liter) maakt de wijnen loepzuiver en tintelfris. In grotere wijnvaten is de houtsmaak meer verdeeld in de wijn waardoor de frisse fruitsmaak van de druiven meer naar voren komt.

Franse elegantie en Argentijns temperament.

Domaine Bousquet neemt de Franse stijl van het maken van wijn mee en combineert deze met de natuur van Argentinië. Dit zorgt voor een prachtige mix van eeuwenoude ervaring en jonge, frisse mogelijkheden.

En de wijnen? Die zijn heerlijk! Wij schenken deze drie pareltjes:

DOMAINE BOUSQUET Methode Traditionnelle Brut Rosé
Een heerlijke frisse, fruitige wijn gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir, vervaardigd volgens de ‘methode traditionelle’, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt. Deze werkwijze wordt ook toegepast bij champagne.

DOMAINE BOUSQUET Malbec Reserva 2012
Violet van kleur, bijna zwart met aroma’s van zwarte bes en hinten van koffie en peper biedt deze wijn een intense smaak met een zachte en soepele finish.

DOMAINE BOUSQUETS Gaia 2013
Deze elegante rode wijn is een blend van Malbec (50%), Syrah (45%) en Cabernet Sauvignon (5%). De vele lagen van deze wijn met tonen van viooltjes, bramen en specerijen en truffels zorgen voor een aromatische complexiteit en prachtige finish.

Bijzondere wijnen proeven?

Neem plaats op ons heerlijke terras aan het water of aan een van de tafels binnen en laat je verrassen!