wereld-malbec-dag-magister-vini-masterclass

Een masterclass van Magister Vini

Vrijdag 12 juni 2015

Op 17 april was de Wereld Malbec dag. En waar kan je dit nu beter vieren dan bij Wine bar Mendoza, waar de Argentijnse wijnen rijkelijk worden geschonken. Inclusief de Malbec toppers! De Argentijnse ambassade organiseerde ter gelegenheid van deze dag een grote Malbec proeverij, in samenwerking met diverse Nederlandse leveranciers.

 

wereld-malbec-dag-ambassadeur-argentinie
Magister Vini

De proeverij was een groot succes, die afgesloten werd met een Argentijnse tango. De belangstellenden konden kennis maken met verschillende Malbec wijnen. In de tussentijd konden vragen worden gesteld aan Fransbert Schermer. Dat is niet zomaar de eerste de beste die vervolgens wat leuks over wijn komt vertellen. Nee, Fransbert is sinds 2014 Magister Vini (SWEN-5). Is dat indrukwekkend? Ja, zeker! Als Magister Vini heb je namelijk de hoogst mogelijke positie behaald als het gaat om kennis in de wijnbranche. Er zijn slechts negen Nederlanders die deze titel dragen. Hij verzorgde daarom een geslaagde masterclass, dat mede gebaseerd is op zijn afstudeeronderzoek.

wereld-malbec-dag-tango

De invloed van terroir op Malbec wijnen uit Mendoza

Fransbert Schermer heeft zich gespecialiseerd in de Argentijnse Malbec en schreef daarom zijn afstudeerscriptie over de invloed van terrroir op de Malbec uit Mendoza. Met terroir bedoelen we alle omgevingsfactoren, zoals de bodem, het klimaat, natuurlijke waterhuishouding, etc. die invloed hebben op de smaak van een wijn. Je proeft als het ware de ‘grond’ (terre is Frans voor grond). Een interessant onderwerp, want je kunt een Malbec overal proberen te maken, maar deze zal overal anders smaken en een andere kwaliteit krijgen. Zo is het soms een complexe wijn die je lang kunt bewaren, maar je hebt ook toegankelijke varianten van een basiskwaliteit.

Wetenschappelijk onderzoek
Om uit te vinden hoe dit kan, analyseerde Fransbert wetenschappelijke literatuur over onderzoeken die eerder zijn uitgevoerd door universiteiten en instituten uit onder andere Argentinië, Spanje, Chili en de VS. Zij werkten weer samen met diverse bodega’s.

Mendoza was een uitdaging, omdat het een relatief onbekend gebied was. De hoogte en temperatuur varieerden behoorlijk tussen de wijnbouwzones in deze streek. Hij richtte zich in zijn onderzoek daarom systematisch op de zones en hoogten: hoe verschillen ze van elkaar en wat is typerend voor de regio? Zijn onderzoek ging steeds dieper in op de materie, werd bijgesteld en er werden meer metingen verricht om tot een solide conclusie te komen, die voldeden aan vooraf vastgestelde voorwaarden. Monsters van druiven werden chemisch geanalyseerd, waardoor verschillen werden geconstateerd in de samenstelling, aroma en polyfenolen.

De oorzaak van het verschil
Sensorische onderzoeken (productervaring) toonden aanzienlijke verschillen aan tussen de Malbec wijnen uit de grote wijnbouwzones Zona Alta del Río Mendoza, Valle de Uco en Mendoza Este, maar ook tussen subzones uit de streek. Dat geldt ook voor wijnen en druiven afkomstig van drie verschillende hoogten binnen dezelfde subzone.

Uit zijn onderzoek blijkt dus dat terroir zeker invloed heeft op de smaak, geur en productervaring van een Malbec. De hoogte van de wijngaard is hiervoor de belangrijkste bijdragende factor. De hoogte zegt ook wat over de temperatuur en de lichtintensiteit.

Hoe hoogte de smaak beïnvloedt
Fransbert: “De hoogstgelegen wijnbouwzones (Alto Valle de Uco) brengen Malbec wijnen voort met de meeste structuur en rijpingspotentieel, rood fruit en specifieke florale aroma’s. De wijnen van gemiddelde hoogte, vooral uit de klassieke zone nabij Luján, blonken uit in fruit, body en homogeniteit. Uit de laagstgelegen en warmste zone Mendoza Este kwamen eenvoudige toegankelijke Malbec wijnen met meer gestoofd fruit.”

Zonering op hoogte
“Uit deze studie blijkt dat er duidelijke verschillen zijn tussen Malbecs afkomstig van de diverse wijnbouwzones”, vervolgt Fransbert. ”De uitdaging is nu om deze typiciteit ofwel terroirkenmerken in het systeem van geografische indicaties te integreren. In Chili is bijvoorbeeld een zone-ring ingevoerd in drie grote zones: Costa, Entre Cordeilleras en Andes. Een soortgelijke opzet zou wellicht ook binnen Mendoza toepasbaar kunnen zijn met laaggelegen zones (650-850m), gemiddeld hooggelegen zones (850-1.050m) en hooggelegen zones (1.050-1.400m).”

Malbec wijn voor een Hollandse prijs!

Gelukkig hoef je voor een goede Malbec wijn niet helemaal naar het topje van de berg in Mendoza, Argentinië. Kom maar gewoon naar Wine bar Mendoza in Rotterdam, waar wij de lekkerste Malbec wijnen voor je klaar hebben staan. En dat gewoon voor een Nederlandse prijs ;-).