Het was dit jaar spannend in Argentinië. Net als in vele andere landen werd er gestemd op een presidentskandidaat. Toch gaat het er daar iets anders aan toe dan in bijvoorbeeld Amerika of met de verkiezingen in Nederland. De presidentsverkiezingen zijn dit jaar voor veel Argentijnen een belangrijk moment.
Er zijn maar liefst twintig miljoen stemgerechtigden in Argentinië. Daar stemmen ze overigens niet alleen op de presidentskandidaat, maar ook op burgemeesters, gouverneurs, senatoren en andere functionarissen.
Hun hoop was gevestigd op iemand die de economie van het land weet te herstellen. Want met een begrotingstekort van 8 procent, een krimpende industrie en een inflatie van 26 procent is de werkloosheid en armoede toegenomen en zakt het land langzaam naar de financiële afgrond.
De president van Argentinië voert het ambt uit in een periode van vier jaar en kan daarna worden herkozen voor nog eens vier jaar. Daarna is hij of zij verplicht om af te treden, maar kan zichzelf na vier jaar wederom verkiesbaar stellen.
Tot voor kort werd Argentinië aangestuurd door Christina Fernández de Kirchner, de tweede vrouwelijke president van het land. Het bijzondere aan deze vrouw is dat ze in 2007 is aangesteld door haar man (Néstor Kirchner), die toen zelf president was. Christina heeft acht jaar haar rol vervuld en wordt nu door de grondwet gedwongen om zich terug te trekken. Dat betekent een einde aan de macht van de Kirchner’s , die twaalf jaar over het land hebben geregeerd.
De strijd ging dit jaar voornamelijk tussen de gouverneur Daniel Scioli, die ongeveer dezelfde koers wilde gaan voeren als de Kirchners. Hij leek alles in zijn voordeel te hebben om te gaan winnen. Toch bleek Mauricio Macri, de liberale burgemeester van Buenos Aires, een onverwachts grote concurrent te zijn. Met ruim 36% van de stemmen had Scioli een kleine voorsprong op Macri, die 34% van de stemmen voor zich wist te winnen. Een uitslag die beide partijen niet zagen aankomen, waardoor het voor Macri al als een overwinning voelde.
In Argentinië heb je een ruime meerderheid nodig van de stemmen. Dat betekent dat de presidentskandidaat minimaal 45% van de stemmen nodig heeft óf dat je een voorsprong hebt van meer dan 10% om het ambt te mogen bekleden. Omdat beide opties niet van toepassing waren, werd op 22 november een tweede stemronde georganiseerd. Het was de eerste keer in de Argentijnse geschiedenis dat dit gebeurt. De winnende partij moet meer dan 50% van de stemmen krijgen.
Met 51,5 procent van de stemmen heeft de 56 jarige zakenman Mauricio Macri voldoende stemmen behaald voor de overwinning. Een schok voor zijn rivaal Daniel Scioli. De kiezer heeft duidelijk gekozen voor een beweging naar rechts.
De financiële markten en het bedrijfsleven hebben positief gereageerd. Niet alleen belooft Macri lagere exporttarieven, ook de devaluatie van de Argentijnse peso zal de economie een flinke impuls geven. Producenten van soja, vlees en wijn zien de toekomst dan ook positief in.
Tegenstanders van de nieuwe presidentskandidaat zien hem echter als een verwend rijkeluiszoontje die uitsluitend de elite vertegenwoordigt. Zelf geeft hij aan dat het zijn missie is om de armoede in Argentinië uit te roeien. De sociale programma's die in de afgelopen jaren zijn opgezet wil hij in tact laten.
Argentinië heeft een onstuimig verleden. Na de tweede wereldoorlog hebben democratische regeringen en militaire juntas elkaar in rap tempo afgewisseld. In de jaren tachtig is er een nieuwe financiële richting gekozen die in de jaren negentig voor topjaren heeft gezorgd. De koppeling van de munt aan de dollar bleek echter niet vol te houden. In één klap zorgde de financiële malaise die toen ontstond voor een dramatische terugval van de economie. Het gevolg was ineenstorting van het financiële systeem en armoede onder de bevolking.
Met het verleden nog vers in het geheugen zijn er flink wat Argentijnen die blij zijn met de nieuwe koers. Want de afgelopen twaalf jaren hebben niet de benodigde veranderingen kunnen brengen.
Wij hopen natuurlijk dat de situatie van de Argentijnen de komende jaren structureel verbetert. Want dit bruisende land met zijn mooie exportproducten verdient het om weer te floreren. De overwinning hebben wij in ieder geval gevierd met een mooie Argentijnse wijn ;-).
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.