wijn rotterdam Hillegersberg

Zomaar een dag op een terras aan het water

Maandag 17 april 2017

’s Ochtends trek je de gordijnen van je slaapkamer open. Een heerlijk zonnetje schijnt in je ogen. Het is zover, vandaag is het terrasdag!

Je begint met een lekker ontbijtje in de tuin. Er staan nog wat moet-dingen op de planning, maar daarna ligt de hele dag open. Je draait snel een wasje en gaat met de dweil door de woonkamer. Boodschappen hoef je niet te doen. Vandaag eet je op het terras. Je kent jezelf en je vrienden, ’s avonds zit je er vast nog!

Uit de diepe la duik je een zonnebril op, het strohoedje stof je af en uit de schuur komen je slippers tevoorschijn. Nog even kijken of je voeten slipperproof zijn en daar ga je!

Terras aan het water

Als je van je fiets stapt, zie je je vrienden al zitten. Ja hoor, ze hebben weer een topplek weten te bemachtigen aan het water. De fles wijn staat al in de koelemmer en de glazen blinken in de zon. Als je dichterbij komt, zie je het etiket: La Linda Chardonnay van Luigi Bosca. Je favoriet! Wat kennen je vrienden je toch goed.

Nieuwe menukaart

Je weet al precies wat je voor de lunch gaat bestellen. Voor de vorm pak je nog even de menukaart. Maar wacht eens even, er staan allemaal nieuwe dingen op. Mmmmm, toch maar iets nieuws proberen dan?

Het water loopt je in de mond bij het zien van de Tiradito Nikkei, rauwe zalm met een soja ‘leche de tigre’: het ideale gerecht voor een warme middag. De zomerse salade met palmhart, Ensalada Palmito, ziet er ook heerlijk uit. Als een vriend begint over de gemarineerde kipspiesjes en een vriendin over de Hamburguesa de Tuna, twijfel je nog meer. Keuzes maken in de zon is niet gemakkelijk. Je bestelt gewoon meerdere gerechtjes waar je met z’n allen van eet. Een paar extra bordjes erbij en je geniet de hele middag van heerlijk Zuid-Amerikaans eten.

Inspiratie: de Peruaanse keuken

Die nieuwe lunchkaart laat jou maar niet los. De typisch Argentijnse gerechten kende je al, maar die Peruaanse gerechten? Hoe komen ze daar nu bij? Vol zelfvertrouwen van de wijntjes en de zon stap je de keuken in, even de kok aan de tand voelen. Waar haalt hij zijn inspiratie toch vandaan? Ja, als een kok eenmaal aan het praten hebt…

Met glanzende ogen vertelt hij dat de Peruaanse keuken helemaal hot is. Die Peruanen weten als geen ander smaken en stijlen met elkaar te mengen. De gerechten zijn vaak een mix van eeuwenoude Indiaanse elementen en nieuwe Aziatische invloeden. De verschillende manieren van bereiden, de uiteenlopende kruiden en gezonde ingrediënten zorgen voor heerlijke smaakexplosies.

Tevreden met het antwoord loop je het terras weer op. Je hebt nog een hele namiddag en avond om van al dat lekkers te proeven.

Borrelen aan het water

Als je de zon langzaam de Bergse Voorplas in ziet zakken, besluit je dat de frisse Chardonnay plaats mag maken voor een vollere wijn. De Zolo Bonarda 2014 komt op tafel. Je vrienden zijn het ermee eens: hier hoort een snack bij. Om de avond goed in te luiden, kies je voor de nachos a picar. Dit smaakt naar meer en al snel komt er een mix van picadas op tafel. Kiezen tussen de tapas Mendoza en de picada Argentina is niet nodig. Je laat ze gewoon allebei op tafel zetten. In Nederland weet je nooit wanneer er weer zo’n perfecte terrasdag voorbij komt.

Genieten doe je nu!

Op de agenda

Als je het terras verlaat, vraag je de ober nog even snel wat er allemaal te doen is de komende weken. Hij vraagt of je de Jongens van Je-weet-wel kent. Die komen namelijk spelen op Koningsdag. En op 12 mei stomen we ons letterlijk klaar voor de zomer met ‘Get ready for Summer ’17. Dit zomerse feest met een echte Argentijnse asado organiseren we samen met Smokey Goodness.

Genoeg te doen dus deze zomer! Wanneer kom je langs?