Een vlucht door 2018

Vrijdag 21 december 2018

We hebben gedronken, gegeten, gefeest, bootje gevaren, hardgelopen, wijze lessen geleerd en ons verbaasd over het lef van ‘onze’ wijnfamilies in Argentinië. En nog mooier: we hebben het leven gevierd!

Laten we eens bekijken wat we allemaal voorbij hebben zien komen.

Opvallende nieuwtjes

1. Januari, het jaar begint meteen met een schokgolf als we ontdekken dat de nummer één positie van de Malbec-druif in Argentinië op de tocht staat. Het is niet de eerste bedreiging die we bespreken, maar wel de meest ernstige. De uitdager is namelijk niet langer een onbekende druifsoort, maar niemand minder dan de Cabernet Sauvignon.

2. Vlak voor de zomer laten we je kennis maken met een unicum in de wijnwereld. De Torrontés is enige echte inheemse Argentijnse wijn en een behoorlijke eigenwijze dame. De herkomst van de Torrentés druif is bijna net zo mysterieus als haar ondefinieerbare smaak.

3. Je zou denken dat we na al die jaren vertoeven in de Argentijnse wijnwereld niet meer verbaasd kunnen worden. Toch is het dit jaar weer gelukt. Ogen zo groot als schoteltjes toen we ontdekten dat de wijnstokken van Viña Alicia jaren geleden uit hun winterslaap ontwaakten met een compleet nieuwe DNA-structuur.

Wijze lessen

Bijzondere verhalen zijn altijd mooi. Als je er ook nog iets van leert, dan zijn de verhalen zeker de moeite waard om te lezen. En leren kunnen we van al die prachtige mensen waar we over geschreven hebben.

Les 1: Geef nooit op

Vader en zoon Montes weten het mooi te verwoorden: ‘Een uitdaging is slechts het startpunt van verdere ontwikkeling. Net wanneer je denkt dat je het gemaakt hebt, verschuiven de grenzen een stukje als een oneindige spiraal…tenzij je op wilt geven’. En opgeven doet de familie Montes nooit! Als ze in Chili geen uitdaging meer zien dan gaan ze toch gewoon naar Argentinië, net als de wilde gans Caiquén

Les 2: Blijf jezelf én je werk ontwikkelen
De families die het langst in de wijnindustrie blijven, zijn de families die niet simpelweg vertrouwen op hun reputatie en resultaten in het verleden. De wijnfamilie Arizu is daar het perfecte voorbeeld van. De oneindige zoektocht naar meer kennis, zorgt ervoor dat geen druif nog geheimen heeft voor Alberto Arizu.

Les 3: Verzamel de juiste mensen om je heen
Je hoeft niet alles zelf te doen. Als Patricia Ortiz zonder enige kennis van wijn met haar man een wijnavontuur in Argentinië begint, bekijkt ze welke kennis ze al hebben, wat ze nog niet weten en zelf kunnen leren én waar ze hulp voor moeten inschakelen. Het resultaat: twee enorm succesvolle wijnbedrijven.

Bijzonder moedige keuzes

Het verhaal van de wijnfamilie Pulenta leest als een roman vol dromen en avonturen, maar de eerste stappen waren zeker niet gemakkelijk. In 1902 met een baby de overtocht maken van Italië naar Argentinië, is geen peulenschil. Toch gaan Angelo Pulenta en Palma samen met hun zoon Quinto het avontuur aan en dit gaat ze na een aantal pittige jaren erg goed af.

Living the good life!

Het leven ziet er met een wijntje in de hand en hapjes op tafel nu eenmaal veel mooier uit. En wat hebben we dat in 2018 veel gedaan.

We hebben massaal met de sloepen van ‘Geen boot wel varen’ de Rotte verkend. Tijdens de tocht van stad naar platteland hebben we genoten van lekkere wijntjes en een goed gevulde picknickmand.

Tijdens de wereld Malbec dag die voor de vierde keer op rij in onze wijnbar gevierd werd, mochten we de meest bijzondere Malbecs van meer dan twintig importeurs proeven. Heb jij ontdekt welke Malbec jouw favoriet is?

En dan hebben ook nog een paar overheerlijke nieuwe gerechten toegevoegd aan onze menukaart om deze helemaal winterproof te maken. En met WineStein, de digitale wijnkaart met wijnadvies, weet jij precies welk wijntje bij welk gerecht past!

Tot in 2019

2018 was top en we gaan voor niets minder in 2019. We kunnen niet wachten om jullie weer te verrassen en te verbazen en vooral te laten genieten van mooie verhalen en heerlijke wijnen en gerechten.

Heerlijke feestdagen en een sprankelend 2019!