Een vlucht over de Andes

Donderdag 22 februari 2018

Wat een uitzicht, wat een leven en wat een heerlijk gevoel die wind onder mijn vleugels. Ik heb deze tocht al vaker gemaakt, maar nu de oversteek permanent gaat zijn voelt het toch anders. Het is tijd om de vleugels uit te slaan en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Mijn thuis laat ik goed achter. De buit is binnen, de erkenning op zak en alles loopt zoals het moet lopen. Heel fijn, maar dat is niet een situatie waarin ik te lang moet blijven hangen. Ik moet verder! En dus maak ik weer de oversteek over de machtige toppen van het Andesgebergte, nu om mij permanent te vestigen in dat prachtige land. Chili was gisteren, Argentinië is vandaag!

-    Caiquén ‘wilde gans’    -

Je hebt het gemaakt en dan?

Als je een van de grootste wijnproducenten in Chili bent, je wijnen de hele wereld over gaan en je bekend staat als de grondlegger van de Chileense kwaliteitswijn, dan mag je toch best tevreden achterover leunen?

Niet Aurelio Montes. Volgens hem is een bereikt doel slechts de start van een volgende uitdaging. Hij wil blijven onderzoeken, ontdekken en groeien. Met elke stap ontstaan nieuwe wegen en dromen. En dus steekt hij in 2000 het Andesgebergte over om een nieuw wijnhuis in Argentinië te starten. De naam is snel gekozen: Kaikén (De Caiguén is een wilde gans uit Patagonië die over de Andes tussen Chili en Argentinië vliegt en daarmee een grote uitdaging aangaat).

Klinkt allemaal nogal filosofisch, vind je ook niet? Als je de website van het wijnhuis Kaikén bezoekt, lijkt het ook net alsof je op de website van een motivatie-goeroe bent beland. Het staat bol van de wijsheden en inspirerende verhalen.

Het wijnhuis

Aurelio Sr. Montes en zijn zoon Aurelio Jr. Montes ontdekken het wijnhuis eind jaren ’90 in Vistalba, een deel van Luján de Cuyo. Het bestaat al sinds 1920 en richt zich op het maken van bulkwijn voor de thuismarkt en op olijfolie en gedistilleerde drank. Zonde vindt Aurelio Montes, want in die tijd is al bekend dat de grond in het gebied garant kan staan voor kwaliteitswijnen die Argentinië langzaam als wijnland op de kaart zetten.

Het is een enorm verschil met de uitgekiende en moderne panden die ze in Chili hebben staan. Hier is serieus werk aan de winkel. Maar zoals Aurelio en zijn zoon zeggen: met een beetje verbeelding kun je alles maken.

En dus gaan ze aan de slag. Ze verbouwen de panden en zetten in een paar jaar tijd een volledig modern uitgeruste wijnmakerij op met een historisch uiterlijk en een eigentijds innerlijk. Hier houdt het niet op, want zoals ze zelf zeggen: ‘Een uitdaging is slechts het startpunt van verdere ontwikkeling. Net wanneer je denkt dat je het gemaakt het, verschuiven de grenzen een stukje als een oneindige spiraal…tenzij je op wilt geven.’

De wijngaarden

En opgeven, nee dat kennen vader en zoon Aurelio Montes niet. Ze slaan hun vleugels weer uit en breiden wijnhuis Kaikén uit naar Agrelo, aan de voet van de Andes en naar Vista Flores in de Uco Vallei. Ze hebben nu wijngaarden op verschillende ondergronden en hoogten om de meest mooie wijnen te maken. 

Het blijft niet onopgemerkt. De wijnen scoren in Argentinië én ver daar buiten. Wat de familie Montes in Chili kan, is dus ook in Argentinië mogelijk.

Chili – Argentinië, wat maakt nu het verschil?

Behalve de zoon van Aurelio Montes Sr., werken op Kaikén winery alleen maar Argentijnen. Ze willen hier echte Argentijnse wijnen die anders zijn dan de Chileense wijnen van wijnhuis Montes. En dat lukt. Waar Montes gepolijste wijnen maakt, hebben de wijnen van Kaiken meer ruwe kantjes. Het zijn spannende wijnen met die typische aromatische expressie waar de Mendoza-regio bekend om staat.

Een bekroonde wijn proeven?

Voorlopig blijft de wilde gans op zijn plek. Tot het volgende avontuur weer kriebelt en zijn vleugels weer wind vangen. Wij houden je op de hoogte!

Tot die tijd, proef je bij ons de heerlijke KAIKEN Ultra Malbec 2015. Deze 100% Malbec is volop bekroond met 90+ notities van WineSpectator en Wine Advocate en heeft afgelopen jaar een gouden medaille bij de Texsom International Wine Awards in de VS gewonnen. Het is een volle, rijke wijn met een krachtige mix van donkere bessen en zwarte olijfsmaken, ondersteund door stevige tannines.