Mendoza is ons speelveld, maar heel af en toe maken we een klein uitstapje naar Salta waar de hoogste wijngaarden ter wereld liggen. Dat doen we alleen als het wijnhuis het echt waard is. Dit is het geval bij Bodega Colomé en ook zeker bij El Porvenir de Cafayate: een klein familiewijnhuis waar ze exclusieve wijnen maken.
Harmonie tussen de omgeving en de wijnmakers
Vinoloog en eigenaar Lucía Romero-Marcuzzi verwoordt het samenspel tussen het gebied en het wijnhuis het mooist. “Cafayate geeft ons de unieke grond en omstandigheden, wij voegen daar het belangrijkste aan toe: familie.”
Alles wat de familie doet is gericht op het gebied en de toekomst hiervan. Niet gek als je je wijnhuis “De toekomst van Cafayate” noemt. Het draait om dat wat nog komen gaat en lange termijn denken. Niet alleen de huidige productie telt, ook in de toekomst moet het gebied genoeg bieden. De vier wijngaarden zijn daarom perfect uitgebalanceerd. Hier vind je geen overvolle wijnstokken. El Porvenir richt zich op de exclusieve wijnmarkt met een kleinschalige productie. Op deze manier krijgt iedere druif volledig het beste uit de omgeving.
Harmonie tussen het verleden en de toekomst
De perfecte harmonie van het verleden en de toekomst begint bij de huidige eigenaar van El Porvenir de Cafayate: de jonge powervrouw Lucía Romero Marcuzzi. Als klein meisje zette zij haar eerste stapjes tussen de wijnstronken van haar opa en nu leidt zij het familiebedrijf met innovatieve technieken naar de toekomst.
Je ziet het ook terug in het episch centrum van de bodega: de kelder waar wijnmaker Francisco ‘Paco’ Puga de wijnen maakt. In 2000 koopt de familie een oud wijnhuis dat ze met een nieuwe infrastructuur en technieken helemaal up-to-date brengen. Het oude gebouw waar vroeger de wijnen werden gemaakt leent zicht niet voor wat de familie voor ogen heeft. Toch kiezen ze er niet voor om het compleet te vervangen. Ze houden de adobemuren en bouwen hier binnen een state-of-the art wijnkelder.
Waar kun je de harmonie beter tot uitdrukking brengen dan in overheerlijke blends? Onder de naam Amauta mengt de bodega twee verschillende druifsoorten in vier bijzondere rode blends. De Amauta was in de inheemse culturen van Cafayate de grote leraar, de wijze man. Gerespecteerd voor zijn kennis van de mens, de natuur en het universum leerde hij zijn omgeving over het leven. De lessen waren gebaseerd op de Goddelijke dualiteit: twee principes die elkaar harmonieus aanvullen zoals de zon en de maan, dag en nacht en leven en dood.
De Amauta-lijn bestaat uit vier blends met allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Wij schenken de Aumata Corte IV Innovation 2013, een blend van 50% Malbec en 50% Cabernet Franc. De andere drie dragen de namen Inspiration (I), Respect (II) en Reflection (III).
De familie neemt het leren van een wijze man heel letterlijk. Ze werken al jaren samen met Paul Hobbs. Deze internationale wijnspecialist is al twee keer uitgeroepen tot wijnpersoonlijkheid van het jaar. Hij weet niet alleen hoe je het beste uit een wijngaard en de druiven haalt, maar ook hoe je de wijn in de markt zet.
Oké, niet Argentijnser, maar wel net zo Argentijns. Wat Malbec is voor rode wijn is Torrontés voor witte wijn in Argentinië. De druif is net zo verbonden aan Argentinië dan de tango. De kleine, geïsoleerde valley, Cafayate leent zich perfect voor deze eigenzinnige druif. De droge grond, grote hoogte en de warme dagen en koude nachten zorgen maken de druif fruitig, bloemig en heerlijk fris.
Wij schenken het pareltje Laborum Single Vineyard Torrontés 2013 die bekroond is met een gouden medaille in de International Wine Challenge (IWC). Deze frisse en toch intense kruidige wijn met noten van rood fruit, vanille en chocolade is perfect voor een zonnige dag op het terras.
Benieuwd hoe deze bijzondere wijnen uit Cafayate smaken? Kom dan langs voor een heerlijke zonnige middag op ons terras.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.