empanadas-argentijnse-hapjes

Empanadas: Heerlijke Argentijns hapjes

Dinsdag 07 januari 2014

Empanadas zijn een Argentijnse delicatesse. Ze zijn gemaakt van zelfgemaakt deeg en worden vervolgens gevuld met groenten of vlees. Een soort pasteitje dus. Dit Zuid-Amerikaanse hapje wordt meestal gegeten als voorgerecht en wordt geserveerd op kamertemperatuur of warm. Ze zijn natuurlijk erg lekker in combinatie met een goed glas Argentijnse wijn! 

Empanadas van Paula Alonso (La Picaza)

Dat empanadas lekker zijn weet je misschien al. Maar wat is er nou zo bijzonder aan deze empanadas? We vroegen het aan Paula Alonso, eigenares van La Picaza en leverancier van Wine bar Mendoza’s empanadas. Voor Paula waren de hapjes in het begin eigenlijk heel vanzelfsprekend. Paula: “Als ik in Argentinië was gebleven, had ik misschien nooit empanadas gemaakt. Daar is dit hapje overal verkrijgbaar en toen ik daar woonde stond ik daar niet bij stil. Ik hoorde wel verhalen van de tantes van mijn vader, die uit Mendoza komen. Hoe ze urenlang in de keuken stonden om empanadas te maken voor de hele familie: rond de 20 man! En dan vertelde mijn vader trots dat hij zomaar acht of tien empanadas in zijn eentje op kon eten.”

Eenmaal in Nederland besloot Paula om samen met een vriendin samen te gaan koken. En zo ontstond La Picaza, een Argentijns cateringbedrijf. “Wij maakten alle soorten gerechten en de empanadas konden niet ontbreken,” vertelt Paula. “Wij hadden ze alleen nog nooit zelf gemaakt. En zeker niet het deeg. Empanada deeg kan je in Argentinië in elke supermarkt kopen. Mensen maken hun eigen vulling. We stonden dus voor een uitdaging! Onze empanadas werden steeds beter en toen mijn compagnon naar een ander land verhuisde en ik de toekomst van La Picaza in mijn eentje moest verzinnen, heb ik besloten om me op empanadas te richten.”

Maar wat is er dan zo speciaal aan? Paula: “Empanadas zijn niet alleen een geweldige manier om verschillende smaken in een deeg-envelopje te stoppen ("stoofpotje in deeg"), maar vormen daardoor ook de perfecte balans tussen een snack en een maaltijd. Een paar warme empanadas en een glas wijn kunnen het perfecte programma zijn voor een doordeweekse avond, een feest, een verjaardag, of een zaterdagmiddag met familie en vrienden. Het is ook een hapje om te delen, om met elkaar te zijn. Zo beleven de Argentijnen het in ieder geval en dat ritueel van delen en samenzijn spreekt mij ook sterk aan. Het is iets wat ik heel graag via mijn product aan de mensen wil doorgeven: een soort uitnodiging om bij elkaar te komen en van elkaar te genieten.”

Dit maakt ons toch wel benieuwd naar wat dan de favoriete empanada is van een expert. “Mijn favoriete empanada is elke empanada die is gelukt,” vertelt ze. “Ik proef de empanadas die ik maak, elke keer weer, om zeker te zijn van wat de klant gaat krijgen. Als ik over de smaak tevreden ben, dan is dat mijn favoriete empanada! In Argentinië zijn de empanadas een gerecht op zich, maar ze dienen vaak als een voorgerecht. Voor een feestje zou ik verschillende soorten empanadas combineren met verschillende frisse salades. Voor de rest kan iedereen zijn eigen empanada-idee bedenken.”

Empanadas-lapicaza-wine-bar-mendoza

Empanadas actie!

Bij Wine bar Mendoza houden we wel van een leuke actie op z’n tijd. Probeer onze empanadas daarom nu voor maar €3,75 bij bestelling van een glas speciaal aanbevolen wijn. Hiervoor kun je kiezen uit de volgende wijnen:

  • Colomé Torrontès 2012
  • Catena Zapata Chardonnay 2011
  • Las Perdices Albariño Reserve 2011
  • Don David Cabernet Sauvignon Reserve 2010
  • Doña Paula Malbec Syrah 2010
  • Achaval Ferrer Malbec 2011
  • Of kies voor een proeverijtje van deze wijnen.

Wil je de empanadas en wijnen komen proeven en genieten? Wees er dan op tijd bij! Onze actie duurt t/m 31 maart 2014.