Susana Balbo Wines

Evita van de Wijnwereld: Susana Balbo

Vrijdag 03 februari 2017

Invloedrijk, geliefd en een tikkeltje controversieel.

Ze heeft de wijnwereld op haar grondvesten doen trillen en doet dit nog steeds. Susana Balbo is een van de toonaangevende en meest innovatieve wijnmakers van Argentinië en ze is een vrouw.

Ontdek het leven van deze krachtige vrouw aan de hand van haar eigen levenslessen die ze op de etiketten van haar Crios wijnen plaatst.

1. Overtreed de regels

Het is 1981, de wijnwereld is een mannenwereld, maar daar trekt Susana Balbo zich niets van aan. Tegen alle verwachtingen in, slaagt ze met vlag en wimpel aan de prestigieuze Don Bosco Universiteit in Mendoza en is de eerste vrouwelijke oenoloog in Argentinië. Direct na haar afstuderen bewijst ze in Salta haar kracht als ze eigenhandig de Argentijnse wijngeschiedenis verandert: ze maakt van de als standdaarddruif geldende Torrontés een premium wijn. Iets wat tot dan toe onmogelijk leek. De toon is gezet.

2. Bekijk het leven van de andere kant

Dit heeft ze heel letterlijk gedaan door de hele wereld af te ‘struinen’ en bij verschillende wijnmakers te werken. Later als ze haar sporen heeft verdiend, wordt ze als eerste Argentijnse oenoloog door Europese wijnmakers ingehuurd als consultant. Dit is een van de grootste complimenten die je als wijnmaker in de nieuwe wijnwereld kunt krijgen.

3. Wees moedig

Susana Balbo kiest zeker niet de weg van de minste weerstand. Dat doet ze niet bij haar studiekeuze en ook als erkend wijnmaker gaat ze vol voor de uitdaging. Ze staat als Algemeen Manager aan het hoofd van Bodegas Martins en pakt een leidende rol bij het opzetten van een nieuwe vestiging van Bodegas Catena Zapata.

Susana ‘vecht’ niet alleen tegen de gevestigde orde, de weg naar de top is ook een strijd met zichzelf. Zoals ze zegt: “In je jongere jaren moet je kiezen wat je gaat doen: of je gaat een fulltime moeder worden, of een fulltime wijnmaker. Kies je voor wijnmaker, dan moet je vechten tegen het schuldgevoel tegenover je familie.”

4. Geloof in jezelf

Onder haar motto ‘waar een wil is, is een wijn’ creëert ze haar weg naar haar ultieme droom: een eigen wijnmakerij waar ze helemaal los kan gaan met haar ideeën over het maken van sublieme wijnen.

Als je gelooft in jezelf, dan komt de rest vanzelf:

Door het toonaangevende Britse magazine ‘The Drink Business’ is ze in 2012 uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouwelijke wijnmaker en in 2015 tot Vrouw van het jaar.

Luis Gutierrez van The Wine Advocate is fan: “Susana continues to push the boundaries of Argentine winemaking, and that is what makes her one of the premier winemakers not just in Argentina,
but also in the greater world of wine.”

De erkenning komt niet alleen uit het buitenland. Ook in Argentinië is ze een gevierd wijnmaker en verkozen tot President van Wines of Argentina (de organisatie die de handel in Argentijnse wijnen wereldwijd bevordert).

5. Ontdek iets nieuws

Van het experimenteren met vaten tot het creëren van nieuwe merken met ieder z’n eigen herkenbare handtekening, Susana Balbo blijft het uiterste van zichzelf vragen.

Onlangs heeft ze weer grenzen verlegd door de eerste in het vat gefermenteerde Torrontés van Argentinië te maken. Deze wijn is niet alleen de eerste in zijn soort, hij is geoogst in een gebied in de Uco Valley die altijd gezien werd als ongeschikt voor Torrontés. En zoals alles wat Susana oppakt, is ook deze wijn weer goud. Luis Gutierez (The Wine Advocate) vindt het een van de ’10 Argentijnse wijnen die je moet drinken voor je sterft’.

Bij elke oogst gaat Susana op zoek naar complexiteit en de perfecte balans. Iedere variatie wordt afzonderlijk gefermenteerd om dit te bereiken en alle wijnen zijn een reflectie van de persoonlijke voorkeuren van Susana. Zo blijft ze zichzelf en de wijnwereld uitdagen.

Wijntje én inspiratie proeven?

Wij zijn onder de indruk van deze power vrouw én van haar wijnen. Wanneer kom je langs om de sublieme Malbec te proeven van Susana Balbo Signature? Hij staat bij ons op de wijnkaart. De diepe paarse wijn met een explosie van bramen, zwarte kersen, bessen en tonen van kruiden en mint past perfect bij vlees. Eentje om van te genieten bij de picadas op onze eetkaart dus.