Op 17 april viert de onbetwiste Argentijnse koningin haar verjaardag. Nee, we bedoelen niet Máxima maar de Malbec-druif: de dame die Argentinië als wijnland op de kaart heeft gezet. Ze is al eeuwen dé belangrijkste druif van Argentinië en zeker een van onze favoriete wijnen.
Voor de vierde keer op rij heeft de Ambassadeur van Argentinië in Nederland, de heer Héctor Horacio Salvador, ons gevraagd om de viering van World Malbec Day te verzorgen. En dat laten we ons geen twee keer zeggen. We zijn zo enthousiast dat we de viering iets vervroegen: bij ons vier je deze bijzondere dag op maandag 16 april. Kom je ook?
Vanaf 14.30u kun je ‘aanschuiven’ voor een heerlijke wijnproeverij. Je proeft dan veel bijzondere Malbec’s van meer dan 20 importeurs die je alles over de afkomst van de druiven en hun wijn kunnen vertellen. Hier ontdek je welke Malbec jouw favoriet is en bij welke gerechten je de verschillende Malbecs kunt schenken.
Vanaf 17.00u is er een receptie voor genodigden. De Ambassadeur van Argentinië in Nederland is dan ook aanwezig om de genodigden alles te vertellen over Argentinië als wijnland en de bijzondere band met Nederland.
In de 19de eeuw zoekt de toenmalige Argentijnse president, Domingo Faustino manieren om de Argentijnse wijnindustrie een boost te geven. In 1853 geeft hij de Franse bodemexpert Michael Pouget de opdracht om nieuwe wijnstokken mee te nemen naar Argentinië. Michael Pouget kiest dan onder andere voor de Malbec-druif die in Frankrijk zware tijden doormaakt. Dit blijkt een gouden greep, want de Malbec voelt zich enorm thuis aan de voet van de Andes. Op 17 april 1853 wordt een belangrijke landbouwwet aangenomen die het mogelijk maakt om de wijnindustrie te verbeteren en daarmee de Malbec-druif te laten floreren. Een dag om nooit te vergeten dus!
Malbec-wijnen komen oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk. In de Romeinse tijd krijgt de wijn alle erkenning die ze verdient en dit breidt zich tijdens de Middeleeuwen verder uit. Als Engeland ook overstag is gaat de Malbec-druif een mooie toekomst tegemoet, maar in de 19de eeuw slaat het noodlot in Frankrijk toe. Geplaagd door hevige druifluis is het voor de Malbec-druif onmogelijk om haar status hoog te houden. Het is tijd om haar heil ergens anders te zoeken.
Precies op dat moment benadert Domingo Faustino Michael Pouget om een landbouwschool in Argentinië op te zetten en nieuwe wijnstokken mee te nemen naar Argentinië. In Mendoza fleurt de Malbec helemaal op. Waar ze in Frankrijk vooral een bijrol speelt in blends, is ze in Argentinië al snel de leading lady én vliegt ze veelal solo.
De warme zon overdag en de ijzige kou ’s avonds laten de Malbec-druif in Mendoza perfect rijpen. Vol van smaak en met behoud van een perfecte zuurgraad ontwikkelt Malbec een geheel eigen karakter. Waar ze in Frankrijk een donkere intense smaak heeft, is de Argentijnse Malbec kruidig, vol en rond van aard. Met minder tannines is de Argentijnse variant zachter en fruitiger met hints van pruimen, zoete bramen, zwarte kersen en chocolade.
Argentinië is nu de grootste producent ter wereld van Malbec-wijnen met Mendoza als lokale koploper. De Malbec ondervindt de laatste tijd wel stevige concurrentie van de Cabernet Sauvignon, maar op de Wereld Malbec Dag laat ze zien dat ze nog steeds de onbetwiste koningin van de Argentijnse wijnen is. Cabernet Sauvignon moet nog maar zien of ze ooit een eigen feestdag krijgt.
We zien je graag bij de wijnproeverij op 16 april aanstaande in onze wijnbar.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.