Finca Don Carlos: pure ambacht uit Tupungato

Vrijdag 22 april 2016

Een ambachtelijk wijnhuis gelegen in een prachtige omgeving aan de voet van een van de hoogste bergen van de Andes. Finca Don Carlos is in alle opzichten een bijzonder wijnhuis dat het beste uit de druiven, de omgeving en haar medewerkers haalt.

Zoals de wijnmaker van deze finca, Gustavo Silvestri, zegt: iedere wijn moet een unieke expressie zijn van een perfecte trilogie: de omgeving, het proces en de handen van de vrouwen en mannen die de druiven plukken en verwerken met de toewijding van ambachtslieden.

Finca Don Carlos laat zich het best omschrijven als een boetiek wijnhuis.

Wat betekent de term ‘boetiek wijnhuis’?

Het eerste waar mensen over praten bij de benaming ‘boetiek’ is kleinschaligheid. In Argentinië spreken ze van boetiek als het wijnhuis niet meer dan 300.000 flessen per jaar produceert.

Wijnkenners vinden dat het verder gaat dan de omvang van de wijngaarden en de productie. Bij boetiek komen ook kenmerken kijken als verfijnd, handwerk, ambacht, wijnen die met overgave gemaakt zijn, waarin de omgeving perfect tot uiting komt.

Exclusiviteit en liefde

Finca Don Carlos voldoet in alle opzichten aan de criteria die experts aan een boetiek wijnhuis hangen. Met 42 hectare wijngaarden en een jaarlijkse productie van slechts 18.000 flessen per druifsoort is Finca Don Carlos een relatief klein wijnhuis met exclusieve wijnen.

De ambachtslieden plukken en selecteren de druiven met de hand en de eerste koude fermentatie gebeurt in kleine RVS tanken van 15.000 liter. Alleen de beste druiven vinden hun weg naar de fles en de exclusieve productiemethode garandeert een hoge concentratie.

Het bekendste merk van Finca Don Carlos is Calathus Roble. Deze wijnen rusten 9 tot 12 maanden op nieuwe Franse eiken.

Heb je een wijn van dit wijnhuis in handen, dan heb je dus echt iets unieks. 

Finca Don Carlos:

 

Tupungato: het walhalla voor druiven

Finca Don Carlos bevindt zich in het dorp Tupungato aan de voet van de gelijknamige vulkaan. Het gebied is onderdeel van de Valle de Uco en ligt in het zuidwesten van de regio Mendoza. Deze omgeving biedt de perfecte omstandigheden voor de Malbec en Chardonnay druif. Op ruim 1000 meter hoogte profiteren de wijngaarden van een perfecte combinatie van intense zon overdag en flinke kou in de nacht. Dit zorgt voor volle druiven met een lange rijpingstijd.

Tupungato, onderdeel van het Valle de Uco gebied ligt in het zuid-westen van de regio Mendoza, niet in het uiterste noorden.

Zelfs de etiketten zijn uniek

Een klein wijnhuis met wijngaarden op een perfecte locatie dat met zoveel liefde voor de omgeving prachtige wijnen maakt, kan het nog mooier? Ja, dat kan!

Bij Finca Don Carlos gaat de ambacht en werken met het beste uit de omgeving verder dan het maken van wijnen. Zet meerdere flessen van dezelfde variëteit in hetzelfde jaartal naast elkaar en er is er geen één hetzelfde. Dit komt door de bijzondere samenwerking met een kleine indianenstam die papier recyclet. Finca Don Carlos financiert de machines voor het recyclen van papier en de stam maakt in ruil daarvoor unieke handgemaakte etiketten.

Etiketten bewonderen en exclusieve wijnen proeven?

Het is geen toeval dat de bijzondere wijnen van Finca Don Carlos bij Mendoza terecht zijn gekomen. Ze worden geïmporteerd door een Argentijnse Rotterdammer: David Lumer van Damaro.

Op onze wijnkaart staan:

Calathus Roble Chardonnay: een zware chardonnay met duidelijke houttonen die fruitig is in het begin, daarna boter- en nootachtig smaakt en een zoetige (vanille) afdronk heeft.

Calathus Roble Pinot Noir 2011: een volle, droge wijn met smaken van rood fruit en chocola, waar de lange rijping in Franse eikenhouten vaten goed te proeven is.

Calathus Roble Malbec 2011: een stevige wijn met een rokerige geur en kruidige smaken van tomaat, rode pruim en kers.

Kom gerust langs om te proeven. De wijnen zijn heerlijk samen met onze Argentijnse tapas: de picadas.