pampas-runderen-argentinie-gauchos

Het geheim van de Argentijnse pampa’s

Dinsdag 03 maart 2015

Het landschap van Argentinië kun je verdelen in drie groepen: het plateau van Patagonië, het rotsachtige Andesgebergte en de vruchtbare, vlakke pampa’s. Dit laatste zijn de Zuid-Amerikaanse subtropische, natuurlijke graslanden. Ze nemen zo’n 750.000 km2 in beslag en dat is 18x de oppervlakte van Nederland! De pampa’s beslaan de Argentijnse provincies Buenos Aires, La Pampa, Santa Fe, Entre Rios en Córdoba; bijna geheel Uruguay en de meest zuidelijke Braziliaanse provincie Rio Grande do Sul. Deze pampa’s zijn erg belangrijk voor de Argentijnse boeren met hun gaucho’s. Zij houden hier hun runderen en zijn zo verantwoordelijk voor het lekkerste vlees.

Het leven op de pampa’s

Op de pampa’s is het warm en vochtig, en er staat altijd een aardige wind. Dit beïnvloedt ook het leven op de pampa’s. Je komt hier de meest diverse diersoorten tegen: wilde paarden, guanaco’s, vossen, nandoe’s, gordeldieren, manenwolven, maar ook de holenuil. Vanwege de wind bouwt hij zijn nest niet in bomen, maar in graafgangen.

Hoe de pampa’s de smaak van vlees beïnvloeden

De pampa’s zijn de ideale voedingsbodem voor akkerbouw en veeteelt. De jaarlijkse regenval ligt tussen de 600-1200 milimeter en de temperaturen schommelen tussen de 12°C en 19°C in de winter en tussen de 28°C en 33°C graden in de zomer. Daarnaast zijn de pampa’s vlak en uitgestrekt. Kortom, uitermate geschikt voor grasetende runderen, die met weinig moeite aan heel veel lekker, mals gras kunnen komen. Op de pampa’s worden de runderen immers niet op stal gezet, maar krijgen ze alle vrijheid. En dat proef je!

Gras is gras, of toch niet?

Gras kennen we in Nederland in een paar gedaanten: onder andere als gazon, als voetbalveld en als weiland. Over het algemeen is het groen van kleur en groeit het niet al te hoog. Gras is gras. Er zijn alleen 8.000 verschillende soorten gras op de wereld. En alle soorten hebben unieke eigenschappen. De Argentijnse boeren maken daar optimaal gebruik van door verschillende soorten te zaaien. Runderen moeten na de zoogtijd (0-6 maanden) groeien en dat doen ze het beste op grassoorten die veel koolhydraten bevatten, zoals schapengras, raaigras en kropaar. Nadat ze volgroeid zijn (12-14 maanden) moeten de runderen meer spieren en vet ontwikkelen en dat doen ze het beste op eiwitrijk gras zoals klaver en alfalfa. Voor het extra laagje vet krijgen de runderen nog maïs bijgevoerd in de laatste paar dagen. De maïs wordt vanzelfsprekend ook op de pampa’s verbouwd in hetzelfde boerenbedrijf. Het mesten van runderen met gras neemt in totaal 24 tot 30 maanden in beslag.

pampas-gras-gauchos-argentinie

Gluren bij de buren

Gauchos Grill Restaurants heeft sinds kort flank steak uit Uruguay op de kaart staan. Dit is niet vreemd, omdat de pampa’s bijna geheel Uruguay beslaan. Veel Argentijnse boeren hebben hun bedrijf verhuisd naar het buurland. De kwaliteit van het vlees uit Uruguay neemt daarom snel toe. Reden genoeg voor Gauchos om dit ‘buitenlandse’ avontuur aan te gaan.

Trek gekregen?

Voor een lekker stuk Argentijns vlees hoef je gelukkig niet lang te reizen. Een bezoek aan Gauchos aan de Plas, waar ook Wine bar Mendoza is gevestigd, is genoeg. Genieten is gegarandeerd! Reserveer direct online.