Gualtallary: de grand cru van Mendoza

Vrijdag 06 mei 2016

Gualtallary, een subregio van Mendoza, onderdeel van de Tupungato vallei én huis van een aantal eigenzinnige en beroemde wijnhuizen (onder andere Catena Zapata, Achaval Ferrer en Zorzal ) waar wij de wijnen van mogen schenken.

Topwijnen, mogen we wel zeggen en dat is geen misplaatste arrogantie. Het testpanel van wijnmagazine Perswijn proefde een groot aantal Malbecs uit de regio en ‘onze’ wijnen staan bovenaan.

Hier later meer over. We nemen je eerst mee naar Gualtallary!

Een populair wijngebied

De wijnen uit Gualtallary zijn populair en dat is geen wonder. Het is een micro-regio met een geheel eigen karakter en dito wijnen.

Het rotsachtige afgelegen gebied heeft wijngaarden tot 1300 meter boven de zeespiegel. De hoge ligging zorgt voor intens zonlicht én koelte. Dit resulteert in frisse, strakke wijnen.

Niet alleen de hoogte bepaalt de unieke eigenschappen van de wijnen. De samenstelling van de grond heeft misschien nog wel een grotere invloed. De bodem is los zanderig met een onderlaag van kiezel, kalk en klei. Het hoge kalksteengehalte zorgt voor aromatische en elegante wijnen.

Grand cru van Mendoza

Kenners beschouwen de wijngaarden uit Gualtallary als de beste uit de regio. Alle unieke eigenschappen van het gebied komen tot uitdrukking in de wijn die hieraan de kwalificatie Grand Cru (aanduiding voor de beste wijnen uit een bepaalde streek) te danken heeft.

Wat de kenners zeggen

Twee bekende wijnmakers uit de regio, Alejadro Vigil (Catena Zapata) en Matías Michelini (Zorzal) zijn overtuigd van de kracht Gualtallary. De wijnen uit dit bijzondere gebied vertonen andere kenmerken dan die uit andere micro-regio’s in Mendoza. Beide wijnkenners denken dat dit vooral aan de hoogte en de lage maximumtemperaturen ligt.

“De verschillen zitten in de textuur en natuurlijke zuurgraad. Met een opvallende frisheid, het aromatische karakter, bijna wild, en de grote harmonie met zwart fruit, zijn het wijnen met een ongelooflijke persoonlijkheid”, aldus Alejadro Vigil.

De top Malbec-wijnen uit Gualtallary

De druif die het best tot uiting komt in Gualtallary is de Malbec die veel zon nodig heeft om goed te kunnen rijpen.

Het testpanel van het vooraanstaande wijnmagazine Perswijn testte voor hun nieuwste editie een groot aantal Argentijnse Malbecs en de toppers komen uit Gualtallary. 

En als we niet beter wisten, zouden we denken dat de proeverij bij Wine Bar Mendoza is uitgevoerd. Maar liefst drie wijnen uit de top 5 staan bij ons op de kaart, waaronder de eenzame nummer één:

Catena Zapata Adrianna Vineyard 2008 met 17 punten (op een schaal van 20).
De Adrianna Vineyard 2008 is komt van de hoogste wijngaard van bodega Catena Zapata. De wijn biedt aroma’s van rood fruit, lavendel, viooltjes, kokosnoot en tabak. Hij is Krachtig en diep en heeft smaken van cassis, donkere chocolade en mineralen.

Op een gedeelde tweede plek met beide 16,5 punten:

Catena Zapata Nicasia Vineyard 2008
Een donker rood-paarse Malbec met rijp zwart fruit, zoete specerijen en tijm. De wijn biedt een complex en expressief pallet aan smaken met viooltjes, donkere bessen, zoethout en bittere chocolade.

Catena Zapata Catena Alta Historic Rows 2012
Een echte klassieke Malbec met aroma’s van een puur bloemenboeket met rijpe granaatappel, wilde aardbei en doordrenkt met een prachtige mineraliteit. Een heerlijke verfijnde en complexe wijn.