peruaans eten rotterdam

Inspiratie uit Peru

Maandag 26 juni 2017

Argentinië is ons tweede huis, maar Zuid-Amerika heeft nog meer moois te bieden dat we niet links kunnen laten liggen. Neem de Peruaanse keuken die sinds een aantal jaar bekend staat als een van de beste van de wereld. Die moeten we gewoon met jullie delen.

Dus pak je tas, we gaan via Chili de Andes over naar kleurrijk Peru, dat diversiteit naar een geheel ander niveau brengt.

Peru, Peru, wat ben je mooi

Wil je de wereld zien, maar niet de hele wereld rondreizen? Ga dan naar Peru. Hier vind je vrijwel alles in één land. Van de 32 microklimaten die we wereldwijd kennen, heeft Peru er 28. Je gaat hier van een ruige kustlijn van 2400 kilometer via de machtige, koude Andes naar de hete jungles van de Amazone. En onderweg kom je alles tegen wat tussen deze extremen in ligt.

Je mond valt open bij het zien van de stevige bouwwerken van de Inca’s die alle aardbevingen en invasies van andere culturen hebben overleefd. Je wordt stil van de serene kerken en kloosters. En de adrenaline stroomt door je aderen als je boven de op een na diepste canyon van de wereld staat.

Rondreizen en alles zien is één manier om een land te leren kennen. Wij verkennen een land vooral via het eten dat er te vinden is en dat is bijna nog spectaculairder dan de bezienswaardigheden.

Smaakexplosies uit Peru

Argentijnen houden van eten, Peruanen houden vooral van eten maken. Het land heeft zoveel verschillende landschappen dat je er vrijwel alles kunt verbouwen en dat doen de Peruanen dan ook. Je vindt hier 4.000 (!) verschillende aardappelsoorten (dachten wij Hollanders even dat we de aardappeleters van de wereld waren), 100 soorten pepers en 55 soorten maïs. Voeg daar iedere vis die je maar kunt bedenken aan toe, een veestapel waar je u tegen zegt én enorm veel exotische fruitsoorten en je kunt ongeveer bedenken wat je aantreft in de keukens van Peruaanse restaurants. En omdat ze alles zelf kunnen verbouwen, is het eten ook altijd vers.

Niet alleen de klimaten en de landschappen maken de Peruaanse keuken de meest diverse van Zuid-Amerika, ook de invloeden van veel verschillende culturen hebben hun uitwerking. In de Peruaanse keuken smelten de eeuwenoude Indiaanse (Inca) elementen moeiteloos samen met Spaanse, Afrikaanse, Franse en Aziatische invloeden. Met als resultaat: smaakbommetjes van heerlijke kruiden en uiteenlopende verse ingrediënten.

Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we een tip voor je. Van 8 tot 17 september vindt het grootste gastronomische festival van Zuid-Amerika plaats in Lima Peru: Mistura. Het festival trekt elk jaar gemiddeld 400.000 bezoekers en dit jaar viert het festival haar tiende verjaardag.

Signature dish ceviche

Wie naar Peru gaat moet ceviche eten. Dit bijzondere, frisse gerecht bestaat uit verse vis gegaard in citroensap die je vervolgens aankleedt met pittige ingrediënten als peper, rode ui, knoflook, koriander en gember. Wat je er ook aan toevoegt, een ceviche staat of valt bij de versheid van de vis. 

Bij Mendoza kon je eerder de ceviche van zeebaars proeven en met rode peperpasta, rode ui, zoete aardappel, cherrytomaatjes en koriander. Dit heerlijke gerecht heeft plaatsgemaakt voor de even bijzondere Tiradito Nikkei, maar komt waarschijnlijk wel weer terug.

Peruaans eten bij Mendoza

De unieke Peruaanse smaken gaan perfect samen met onze Argentijnse wijnen en daarom zetten we regelmatig Peruaanse gerechten op onze menukaart. Je geniet nu bij ons van de ‘Anticuchose de pollo’, gemarineerde kipspiesjes naar Peruaans recept met saus van aji amarillo en de eerder genoemde ‘Tiradito Nikkei’, rauwe zalm gegaard in aji amarillo en soya leche de tigre.

Nikkei staat voor Japans-Peruaans fusion eten. Beide keukens hebben een voorliefde voor verse vis en uitgesproken smaken. In de gerechten komt de elegante, delicate keuken van Japan perfect samen met de pittige, verse smaken uit Peru. Zo, als je nu geen trek krijgt…

Onze kok haalt zijn inspiratie uit gerechten van toonaangevende Peruaanse restaurants uit Londen, Lima en ons eigen Rotterdam.

Lunchen en borrelen aan het water

We blijven de toonaangevende restaurants volgen. Het kan zomaar zijn dat we binnenkort weer nieuwe Peruaanse pareltjes op het menu hebben staan. Als je die met een Argentijns wijntje op je tafeltje hebt staan en langzaam de zon in de Bergse Plas ziet zakken, dan lijkt Zuid-Amerika ineens heel dichtbij.