Luigi-bosca-wijnen-mendoza

Luigi Bosca: Vier generaties Arizu familie

Donderdag 24 september 2015

Bij Wine bar Mendoza zijn we grote liefhebbers van Luigi Bosca. Dit zijn heerlijke wijnen die natuurlijk uit Argentinië komen, maar er valt nog veel meer over te vertellen!

De oudste familiebodega van Argentinië

Het begon allemaal met Don Leoncio Arizú, die in 1890 verhuisde van het Baskenland in Spanje naar Argentinië. In 1901 startte hij in Luyan de Cujo (Mendoza) samen met de Bosca familie, afkomstig uit de Piemonte, Italië, Bodega Luigi Bosca. Sindsdien is het wijnbedrijf altijd in handen gebleven van de Arizu familie. Daarmee is het de oudste familiebodega van Argentinië. Vandaag de dag wordt de familietraditie voortgezet door Alberto Arizu Senior en Alberto Arizu Junior (de derde en vierde generatie).

Het geheim van het succes

Het succes van de wijn is vooral te danken aan de kwaliteit van de wijngaarden. Luigi Bosca bezit in Luyan de Cuyo en omgeving zo’n 618 hectare aan grond op een hoogte tussen de 780 en 1.150 meter boven zeeniveau.

luigi-bosca-bodega

In totaal zijn er zeven verschillende wijngaarden:

  • Finca Los Nobles: 50 ha. in het Las Compuertas, Luján de Cuyo gebied (1.050 m.) met stokken van 90 jaar oud;
  • Finca La Linda: 35 ha. in het Vistalba, Luján de Cuyo gebied (960 m.) met stokken van meer dan 50 jaar oud;
  • Finca El Paraíso: 295 ha. in het Paraíso, Maipú gebied (780 m.) en de grootste wijngaard van het huis;
  • Finca Don Leoncio: 220 ha. in het Barrancas, Maipú gebied (820 m.) met stokken van 20 jaar en ouder;
  • Finca La Puntilla: 4 ha. in het Puntilla, Luján de Cuyo gebied (900 m.) met voornamelijk chardonnay- en rieslingdruiven;
  • Finca La España: 17 ha. in het Carrodilla, Luján de Cuyo gebied (820 m.) met stokken van 40 jaar oud;
  • Finca Los Miradores: 50 ha. in het Los Arboles, Valle de Uco gebied (1.150 m.). Dit is de jongste wijngaard met 10 jaren oud en het hoogst gelegen.

Luigi Bosca bezit veel wijngaardareaal in de “klassieke zone”, zoals getypeerd door Fransbert Schermer in zijn scriptie. Fransbert: "Malbecs uit het westelijke gebied in Luján zijn hoog in fruit, iets floraal. Goede structuur en balans met rijpingspotentieel. Wijn van oude stokken zijn meer homogeen en in balans.” Malbecs uit Maipú zijn meer rood dan donker fruit. Peper, rond en rijk, iets minder structuur. Wijn van oude stokken meer homogeen en in balans."

Zoals veelvuldig gebeurt in Argentinië, worden druiven uit verschillende gebieden geblend. Dit geldt voor de Gala en Insignia/Reserva wijnen van Bosca. De wijnen uit de “Finca Los Nobles” en “Finca La Linda” serie zijn wel terroirwijnen uit respectievelijk Las Compuertas en Vistalba.

Traditie en innovatie

De familie Arizu heeft al vier generaties kennis in huis om het beste te halen uit dit specifieke terroir. Zij waren dan ook in 1988 de initiatiefnemers van de eerste en enige C.D.O. in Mendoza: Luján de Cuyo Controlled Denomination of Origin, met daarin regels en voorwaarden voor wijnen uit een deel van Luján de Cuyo, het gebied waar de oudste wijngaarden van Mendoza te vinden zijn. Bodega Norton nam ook deel aan dit initiatief. Helaas zijn de wijnen van Bosca en Norton voor de binnenlandse markt en worden zij niet geëxporteerd.

bodega-luigi-bosca

Op de wijngaarden van Luigi Bosca geloven ze in biologisch-dynamische landbouw met daarin een grote rol voor biodiversiteit. Dat houdt in dat de wijngaarden worden verrijkt met andere planten en gewassen en dat de wijnstokken zichzelf moeten kunnen beschermen tegen schimmels en ziekten.

De toppers van Luigi Bosca

De Arizu familie heeft drie verrukkelijke wijnseries in haar portfolio, welke bij ons te proeven zijn:

  • Gala Collectie: Gala I (Malbec, Petit Verdot, Tannat) en Gala III (Viognier, Chardonnay, Riesling);
  • Luigi Bosca Insignia: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en De Sangre (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot);
  • Finca La Linda: La Linda Chardonnay komt weer terug op onze kaart.

Meer Luigi Bosca?

Wil je meer zien van Argentinië en Luigi Bosca? Dan is het onderstaande filmpje wellicht een leuke aanrader.

Luigi Bosca bij Wine bar Mendoza

Natuurlijk kun je de wijnen van Luigi Bosca komen proeven bij Wine bar Mendoza! Benieuwd welke wijnen we nog meer schenken? Bekijk dan eens onze wijnkaart.