Malbec-wijn-druif-cote-Argentinie-Wine-bar-Mendoza

Malbec wijn uit Mendoza

Dinsdag 05 november 2013

De Malbec wijn is afkomstig van een gelijknamige, blauwe druif, die ook wel bekend staat als Côt. Hoewel de Malbec een Franse oorsprong heeft, hebben we voornamelijk een zwak voor deze druif omdat we hem ook tegenkomen in Argentinië: in de streek Mendoza. In Argentinië is de Malbec zelfs de populairste en meest gewaardeerde druif voor de mooie donkerrode wijnen.

Argentijnse Malbec wijn versus Franse Malbec wijn

Hoewel het dezelfde druif is, smaakt een Franse Malbec wijn niet hetzelfde als de Argentijnse. De Franse druif levert een donkere en intense smaak op. Het is een tanninerijke druif, met een dunne schil. De Argentijnse variant is meer gekruid, voller en ronder van aard dan de Franse Malbec. Hij is wat zachter en fruitiger, en heeft minder tannines. De druif heeft een herkenbare smaak; die van pruimen. Andere gemeenschappelijke geur- en smaakelementen die kenmerkend zijn, zijn zoete bramen, zwarte kersen, chocolade, bosfruit en eucalyptus.

Het ontwikkelen van de Malbec smaak

De Malbec krijgt zijn smaak vooral door het verschil in de temperatuur van de omgeving, in dag en nacht. Hij heeft dan ook veel zon nodig om goed te kunnen rijpen en past door het klimaat daarom beter in Argentinië dan in Frankrijk. Het continentale klimaat van Argentinië zorgt voor veel zon. Mendoza kent namelijk meer dan 300 zondagen per jaar! De zon zorgt ervoor dat de druiven beter en langer kunnen rijpen en daardoor zachtere en rijpere tannines kunnen ontwikkelen. Daarnaast is de luchtvochtigheid in Mendoza laag en valt er zeer weinig regen, ongeveer 10-20 cm per jaar (Nederland 69-90 cm per jaar). Daarmee krijgen schimmels geen kans en worden er niet tot nauwelijks pesticiden gebruikt in de wijngaard. Argentijnse wijnen zijn dus nagenoeg biologisch.

Malbec-wijn-druif-sorteren-cote-Argentinie-Wine-bar-Mendoza

Malbec wijn-toppers

Argentijnse Malbec wijnen behoren inmiddels tot de top van de wereld. Wat dacht u van de Catena Zapata Malbec Nicasia Vineyard 2007 of de Viña Cobos Malbec Marchiori Vineyard 2007? Beide wijnen hebben 95 punten gekregen van Wine Spectator. En wist u dat topwijnen extra voordelig zijn bij Mendoza? Wij hanteren namelijk een vaste opslag. Hoe hoger de inkoopprijs van een wijn, hoe voordeliger de verkoopprijs! Reden te meer om eens één van deze fantastische wijnen te proberen.

Malbec-wijn-druif-cote-Argentinie-Wine-bar-Mendoza

Trek in een Malbec? Kom dit lekkere wijntje dan eens bij ons drinken!