mate-argentijnse-drank

Mate, de nationale drank van Argentinië

Vrijdag 05 september 2014

Naast Argentijnse wijn kennen de Argentijnen nog een andere drank die zij graag drinken: mate. Deze kruidenthee is de nationale drank van Argentinië, maar het is ook erg populair in andere landen in Zuid-Amerika. Zoals we in Nederland de theetijd kennen met een koekje erbij of samen gezellig een wijntje drinken, zo drinken de Argentijnen mate. Het is een echte gezelligheidsdrank, die eigenlijk overal gedronken wordt: thuis, op het werk en op feestjes.

De bereidingswijze van mate

Mate is afkomstig van de bladeren en takjes van de mateplant (liex paraguarensis). Na het oogsten worden ze gedroogd, wat soms wel een jaar kan duren. Daarna kan het bereid worden. Dit wordt gedaan met behulp van een kalebas (cuia), waarin de versnipperde bladeren en takjes worden gemengd met heet water en -indien gewenst- met kruiden, suiker of citroensap. Toch zijn er veel mensen die liever de pure versie willen drinken. Het drinken van de mate gebeurt ook vanuit de kalebas, dus glazen en bekers zijn niet nodig. Het enige wat nu nog nodig is, is een bombilla: dit is een dik, ijzeren buisje, met aan het eind een filter. Dit wordt gebruikt als rietje, om de mate te drinken zonder dat de kruiden direct in je mond komen.

Één kalebas en één rietje voor het hele gezelschap

Dit rietje is voor alle niet-Argentijnen vrij bijzonder. Niet alleen omdat het van ijzer is en er een filter op zit, maar ook omdat het rietje (en de kalebas) door iedereen gebruikt worden die de mate willen drinken. Het wordt doorgegeven aan degene die het wilt drinken en als de mate op is, wordt het simpelweg weer opnieuw aangevuld door er weer heet water aan toe te voegen. Hoewel het door veel mensen als onhygienisch kan worden ervaren, is het toch een groot compliment en gebaar van gastvrijheid als de cuia wordt aangeboden. Je kunt het misschien wel vergelijken met de vredespijp van de indianen. Een leuk weetje is dat de mate oorspronkelijk ook een drank is van dezelfde bevolkingsgroep. In de tijd dat de mate rondgaat wordt er gezellig op los gekletst en het is dan ook echt een gezelschapsdrank.

Mate-argentijnse-drank-Wine-bar-Mendoza

Een gezonde vervanger van koffie

Vraag het de Argentijnen maar: de mate houdt hun gezond. Veel Argentijnen eten niet de hoeveelheid groenten en fruit die ze eigenlijk nodig hebben om gezond te leven, waardoor zij veel vitaminen mislopen. De mate bevat wel veel vitaminen en draagt in die zin bij aan een betere leefstijl van de Argentijnen. Het maakt hun actiever, mede door de grote hoeveelheid anti-oxidanten die in deze thee zit. Dit zijn ook meer anti-oxidanten dan dat je bijvoorbeeld in groene thee vindt. Wie op zoek is naar een echte powerboost kan ook de mate proberen, want ook hier zit cafeïne in. Toch is mate gezonder dan koffie, door de hoeveelheid vitaminen, kalium, mangaan, magnesium en carotaan.

Meer weten over mate

Bekijk ook eens dit Engelstalige filmpje, met algemene informatie over mate: