Mendoza goes Dutch

Donderdag 21 september 2017

We hebben je de afgelopen weken meegenomen van Argentinië via Peru naar Brazilië. Je hebt gelezen dat ver weg gaan veel goeds oplevert, maar soms ligt een parel heel dichtbij. Je moet alleen even goed zoeken. Lees hier het verhaal van Johan van de Velde van De Kleine Schorre in Zeeland en proef binnenkort zijn bijzondere wijnen. Het is een behoorlijk lang verhaal en dan nog hebben we niet alles verteld.

Het gat tussen droom en realiteit

Je zult maar je hele leven boer willen worden en hier alles voor opzij zetten om na je studie te horen dat putjesscheppen op zee nog lucratiever is dan een boerenbedrijf runnen op Schouwen Duivenland.

Daar zit je dan met je diploma en je droom. Mensen zijn om minder depressief geworden. Gelukkig had Johan van de Velde niet alleen de kennis van een boer, maar ook de nuchterheid. En, hij had buurman Frits!

Een goede buur

Zonder die buurman was De Kleine Schorre waarschijnlijk nooit een succesvol wijnbedrijf geworden en Johan van de Velde nooit een wijnmaker.

Op het moment dat Johan van school afkomt, gaat het slecht in de landbouw. De marges zijn laag en er valt maar weinig te verdienen. Als de vader van Johan weer eens een klaagavondje bij buurman Frits houdt, is die het zat. Er moet iets gebeuren en snel. Als de familie Van de Velde op Schouwen Duivenland wil blijven, moeten ze iets anders gaan doen dan aardappelen, uien en spruiten verbouwen. Volgens Frits is wijn dé toekomst. Onder het genot van een glaasje Jenever besluiten Frits en de vader van Johan dat dit het maar moet zijn. Nooit hadden ze gedacht dat ze jaren later wel heel goed de vruchten van dit advies zouden plukken.

Een verre vriend

Maar goed, een advies is één ding. Nu de uitvoering nog. Hoe kom je van het verbouwen van aardappelen, uien en spruiten naar het maken van wijn? Ja, daar kon buurman Frits niet mee helpen. Hij is een goede buur die de familie van de Velde de goede richting op stuurt. Nu hebben ze nog een verre vriend nodig die hen verder helpt. Die vinden ze in het gerenommeerde wijnbedrijf Cep d’Or in Luxembourg. Hier leert Johan niet alleen alle fijne kneepjes van het vak, hij begint het gaandeweg ook echt leuk te vinden. Zijn passie voor aardappelen, uien en spruiten buigt langzaam om in een passie voor druiven en wijn.

De zilte Zeeuwse lucht

In 2001 staan de eerste druivenranken trots op Schouwen Duivenland dat meteen liefdevol is omgedoopt tot Schouwen Druivenland. En die druiven doen het nog goed ook.

Best gek, want als wijnstokken ergens niet van houden dan is dat wel nattigheid en als je één zekerheid in het leven hebt, dan is het wel dat het in Nederland altijd kan regenen. Zelfs hartje zomer. Maar Zeeland is niet zomaar een provincie. Het is de provincie met de meeste zonuren, de hoogste zonintensiteit, relatief minder neerslag, geen hagel en geen nachtvorst. Dat spreekt de gemiddelde wijnstok wel aan, als hij zich dan toch in Nederland moet vestigen.

Het voordeel van de zonuren en relatieve warmte is dat de druiven goed kunnen rijpen. Dit was eerder in Nederland een probleem. Wijnboeren moesten te snel oogsten, waardoor de Nederlandse wijnen vooral bekend stonden om hun zure smaak. Niet de wijnen van De Kleine Schorre. Die zijn juist heerlijk fris dankzij de kalkrijke grond door de schelpen en de zilte wind die schimmels en ongedierte geen kans geven. Frisse en zuivere wijnen dus, omdat gewasbescherming vrijwel niet nodig is.

Parels verdienen parels

Het succes van De Kleine Schorre heeft van Schouwen Duivenland een ware wijnstreek gemaakt, maar het is niet zo dat Zeeland en Schouwen Duivenland zich alleen aan De Kleine Schorre heeft aangepast. Johan van de Velde heeft zijn druivenrassen bewust gekozen om een perfecte match met de bestaande pareltjes van de streek te bieden. Zeeland staat bekend om haar zeevruchten en verse vis en Johan wil wijnen maken die perfect passen bij deze beroemde pareltjes. De keuze is gevallen op:

De Auxerrois is een variant van Pinot Blanc, maar dan extractrijker en met een laag zuurgehalte. Heerlijk bij garnalen en bij gebakken tong

De Pinot Gris biedt een complexe diversiteit: heel fris met een tikkeltje zoet, krachtig en bijzonder verfijnd met rokerige tonen. Een perfecte partner voor de beroemde Oosterschelde Kreeft.

De Rivaner is een bijzonder frisse wijn met volle fruittonen én een licht sprankeltje, perfect voor bij een garnalen en pittige gerechten.

De Pinot Blanc is een frisse, fruitige wijn die je altijd en overal kunt drinken, maar het best past bij een pan vol met Zeeuwse Mosselen.

De Pinot Blanc zorgt ook voor een bijzondere Barrique. Waar de meeste druiven van De Kleine Schorre rijpen in grote roestvrijstalen vaten, laten ze een deel van de Pinot Blanc oogst zes tot negen maanden rijpen op eikenhout voor de Schouwen-Druivenland Barrique. Deze karaktervolle wijn drink je bij een gerookt of gebakken visje.

En omdat de oesters ook iets nodig hebben om in te zwemmen, maakt De Kleine Schorre een mousserende wijn op basis van de Pinot Blanc, Auxxerrois en Rivaner. Deze Brut de Zelande is een bijzonder fijne mouse met een volle afdronk: een feestje in je glas.

De wereld over

Nederlandse wijnen worden nauwelijks tot niet geëxporteerd. Toch gaan de wijnen van De Kleine Schorre al tien jaar lang de hele wereld over in de Businessclass van KLM. Dat gebeurt niet zomaar en als je eenmaal binnen bent bij de KLM betekent dat niet dat je ook binnen blijft. Ieder jaar organiseren ze een keuring om te bekijken welke wijnen ze dat jaar willen schenken. Al tien jaar lang staat een wijn van De Kleine Schorre tussen andere pareltjes uit de top wijnlanden. Waar een klein land groot kan zijn, geldt niet alleen voor de sport.

In 2014 komt daar een nieuw hoogtepunt bij. De wijnen van De Kleine Schorre staan tijdens de nucleaire top in Den Haag op de tafels van de wereldleiders.

Een stukje zeeland in Rotterdam

We hebben dan wel geen zee, maar de Bergse Plas is een waardige vervanger. Op de nieuwe wijnkaart staat de Schouwen Druivenland Auxerrois 2015. De zilte Zeeuwse lucht verzin je er gewoon bij en als je wilt, draaien we een nummer van Blof om het plaatje compleet te maken.