MET EEN SLOEP OVER DE ROTTE

Donderdag 07 juni 2018

Laat de zomer maar beginnen! De sloepen van Geen boot wel varen liggen weer voor de deur van Mendoza. De picknickmanden staan klaar en de wijntjes liggen koud. Het is tijd voor een dag wijntjes nippen, hapjes happen en genieten van al het moois dat Rotterdam vanaf het water te bieden heeft.

We hebben je al eerder verteld over de route langs de Quote-goot en de vakantie-eilandjes in de Bergse Achterplas. De Kralingse Plas met uitkijk op de imposante skyline is ook al voorbijgekomen. Plekken die het bezoeken zeker waard zijn. Nu nemen we je mee over de rivier de Rotte.

Rotterdamser wordt het niet

Van concrete jungle naar de echte jungle: varen over de Rotte, de oorsprong van Rotterdam, moet je een keer gedaan hebben. Je gaat van hartje centrum naar het groene achterland. Bekijk of je je laat varen of dat je zelf het roer in handen neemt, reserveer een sloep en picknickmand, neem nog een extra flesje wijn mee en ga ervoor!

Een stukje geschiedenis van de Rotte

De naamgever van de stad Rotterdam is een uniek riviertje. Eigenlijk typisch Rotterdams; doet het net even anders. Waar de meeste rivieren diep uitgesleten waterstromen zijn en vanuit een gletsjer in de bergen komen, is de Rotte zomaar ontsprongen uit het veen. En waar de loop van de meeste grote rivieren vastligt, doet de Rotte waar hij zin in heeft. Hij meandert door het landschap en zoekt zijn weg door het veen. Inmiddels is hij wel aan banden belegd, want Nederland houdt nu eenmaal van orde in het watermanagement, maar in feite kan hij alle kanten op.

De Rotte begint bij de molen “De Oorsprong” in Moerkapelle en stroomt via de Rottemeren langs Bleiswijk en Bergschenhoek tot aan het stadscentrum van Rotterdam. Hier gaat de Rotte over in het Stokviswater.

Bruisend Rotterdam vanaf het water

Voor de volledige tocht ga je vanaf ons terras eerst richting de stad. Je vaart langs de oever van de Bergse Voorplas langs de Prinsenmolen om via het mooie Berg- en Broekse Verlaat de Rotte op te varen zo de gezellige stad in. Door Nieuw-Crooswijk, langs Noordplein en winkelstraat de Meent vaar je naar hartje Rotterdam tot vlakbij de Markthal en de Sint Laurenskerk. Je kunt aanmeren waar je wilt om even rond te lopen, een koffie te pakken of je zegt de prachtige skyline van Rotterdam gedag, gooit het roer om en vaart de weidse natuur in.

Het groene achterland

Tijdens de tocht zie je het landschap compleet veranderen van stad in natuurgebied. De kades van historische woonwijken maken langzaam plaats voor wuivende rietpluimen en de groene bomen van eerst het Lage Bergse Bos en dan het Hoge Bergse bos. Je kronkelt verder en komt dan bij de Rottemeren. Je kan hier een frisse duik wagen of aanmeren om ergens iets te eten en te drinken. Als je dan nog niet genoeg hebt, dan kan je verder varen tot Moerkapelle.

De route in kaart

Nagenieten op ons terras aan het water

De complete route is ongeveer zes uur varen. Je kan een schipper nemen en je laten varen of de boot zelf besturen. Is zes uur te lang? Dan kies je toch gewoon eerst voor de stadse route om later in de zomer het natuurgebied te verkennen. Hoe dan ook, wij zorgen ervoor dat onze wijntjes koud liggen als je terugkomt. Kan je op ons terras aan het water nog lekker even nagenieten van de bijzondere vaartocht.