miraval rosu00e9 wijn

Miraval: meer dan Jolie & Pitt

Dinsdag 02 juni 2020

Wijndomein Miraval, gelegen in een diep dal in de Franse Provence, heeft haar internationale roem grotendeels te danken aan Brad Pitt en Angelina Jolie. Samen met de Perrin-familie zijn zij verantwoordelijk voor de Miraval rosé 2012; ’s werelds beste rosé. Maar het succes van Miraval omvat meer dan alleen een Hollywood duo als gezicht.

Over wijndomein Miraval

Landgoed Miraval bevindt zich in het dorp Correns, iets ten noorden van Brignoles. Het telt 600 hectare landerijen met bossen, olijfgaarden en waterlopen. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 30 à 60 hectare. Het domein is zo groot, dat het in twee appellations ligt: Côtes de Provence (in het oosten) en Coteaux Varois en Provence (noord-west). Op het landgoed is ook een kasteel gevestigd. De wijngaarden rondom het chateau liggen tegen een helling op 350 meter hoogte, op bodems van klei en kalk.

Geschiedenis

Miraval heeft een rijke geschiedenis en kent vele eigenaren. De grondvesten dateren uit de pre-Romeinse tijd. Het is namelijk gevestigd aan de voet van de Via Aurelia; een Romeinse weg aangelegd in de 3e eeuw voor Christus. In de 13e eeuw maakten kloosterlingen hier wijn en in 1252 zou de heiligverklaarde theoloog-filosoof Thomas van Aquino in het chateau hebben gelogeerd.

Miraval was jarenlang in het bezit van de invloedrijke Italiaanse familie Orsini, die drie pausen heeft voortgebracht. Aan het begin van de 20e eeuw was het chateau eigendom van Joseph-Louis Lambot. Hij is de uitvinder van gewapend beton en bouwde in 1850 de imposante wijnkelder. In 1970 kwam Miraval in handen van wijnliefhebber en jazzpianist Jacques Loussier. Hij richtte Studio Miraval op, waar beroemde musici als Pink Floyd, Sting en UB40 muziek produceerden. Het chateau ging de boeken in als de opnamelocatie van Pink Floyd’s legendarische nummer ‘The Wall’.

Hollywood wijnduo Brad Pitt en Angelina Jolie

In 2008 kochten niemand minder dan Brad Pitt en Angelina Jolie Miraval. Na een leaseperiode van drie jaar hebben ze (naar verluidt) 60 miljoen Amerikaanse dollars voor het domein neergelegd. Ze bundelden hun krachten met de familie Perrin, een van de succesvolste wijnfamilies ter wereld en bekend van chateau de Bueaucastel. De Perrin’s werden verantwoordelijk gemaakt voor zowel de productie als distributie van de wijnen. Toen ze in 2012 een eerste editie uitbrachten van hun roséwijn vlogen de flessen over de toonbank. Alles was in vijf uur volledig uitverkocht. 

In 2014 gaven Brad Pitt en Angelina Jolie elkaar het jawoord op chateau Miraval. In 2016 kwam al een einde aan hun huwelijk, maar ze maken nog steeds roséwijn samen.

Brad Pitt en Angelina Jolie

Rosé van topklasse

In 2013 werd de Miraval rosé van de Hollywood-zakenpartners opgenomen in de Wine Spectator’s Top 100. De wijn kreeg een quotering van 90/100 punten en veroverde plek 84. Daarmee was het de hoogst genoteerde rosé uit de lijst. Sindsdien wordt het ’s werelds beste rosé genoemd. Voor de overname van het domein, produceerde Jacques Loussier de heerlijke dorstlesser onder de naam Pink Floyd.

De wijn is fonkelend roze van kleur en kenmerkt zich door frisse smaken van framboos, aardbeien, citrus en kruiden. Daarnaast zorgt de goede zuurbalans voor een ronde, levendige afdronk. De geur heeft tonen van bloemen, wit fruit en verse aardbeien.

Succesfactoren van Miraval rosé

Verschillende factoren hebben Miraval rosé wereldberoemd gemaakt. Zoals de goede combinatie van de Franse druivenrassen Cinsault, Grenache, Rolle en Syrah en het terroir. Door de hoge ligging (350 meter) worden warme dagen afgewisseld met koele nachten en ontstaat een fris en vol karakter. Ook is er in de grond veel klei en kalk te vinden, wat zorgt voor een juist vochtpeil. Daarnaast worden de druiven op biologische wijze geteeld en geven eiken vaten een krachtige, romige smaak. Grote namen als Brad Pitt en Angelina Jolie zijn goed voor de branding, maar de roséwijnen waren al van hoge kwaliteit voordat zij het domein overnamen.

Proef de zomer bij Wine bar Mendoza

Door de zomerse temperaturen van afgelopen weken zin gekregen in een frisse rosé? Wij hebben diverse exemplaren op de kaart staan, waaronder Miraval rosé. Deze is in fles en magnum verkrijgbaar. We zien je graag op ons zonnige terras!