nieuwe wijnen

Nieuw jaar, nieuwe wijnen

Maandag 25 januari 2016

Waar het gros van Nederland een nieuw jaar start met goede voornemens, beginnen wij 2016 met nieuwe wijnen.

Vol trots presenteren we onze nieuwste aanwinsten en laten we je kennismaken met een aantal nieuwe wijnhuizen uit Argentinië.

ONZE NIEUWE MOUSSERENDE WIJNEN

In 2016 zijn we wederom van plan om een aantal mooie feesten en bijzondere momenten te organiseren en daar passen onze nieuwe feestelijke, bruisende wijnen perfect bij.

Nieuw op onze wijnkaart zijn de helder goudgele cuvée brut van wijnhuis Salentein en de brut rosé van Domaine Bousquet. De heerlijke frisse, fruitige wijnen zijn beide gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir en vervaardigd volgens de ‘methode traditionelle’, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt. Deze werkwijze wordt ook toegepast bij champagne.

HEERLIJKE NIEUWE WITTE WIJNEN

Salta is bij uitstek dé regio in Argentinië om Torrontes druiven te verbouwen. Van bodega El Provenir schenken wij op glas de ‘oak fermented’ Laborum. Deze uitdagende wijn dankt zijn smaak aan een speciaal vinificatieproces. De alcoholische fermentatie (25 dagen) en de rijping (acht maanden) vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Deze methode, veel toegepast bij Chardonnay, maakt de wijn ‘vetter’ en geeft een lichte toon van vanille.

Dat men niet alleen in Salta heerlijke Torrontes wijnen kan maken bewijst de aromatische Torrontes van Las Perdices uit Mendoza.

De Terroir Unica Chardonnay van Zorzal, waar slechts 10% van de wijn de alcoholische fermentatie in nieuwe eikenhouten vaten heeft gehad en 90% niet, is een verfijnde wijn vol frisheid en elegantie.

Je vindt ook een oude bekende uit 2012 terug: de Finca La Linda Chardonnay.

Dan hebben we nog een prachtige Viognier van Zolo. Deze wijn ademt het motto van eigenaresse Dr Patricia Ortiz: wij willen de beste wijnen van Argentinië maken!

MALBEC: NIEUWE WIJNEN EN EEN BIJZONDER PROEVERIJTJE

In ons wijnproeverijtje ‘Malbec Terroir’ kun je drie bijzondere Malbecs naast elkaar proeven:

  • Calathus Roble van Finca los Carlos
  • Felino Malbec van Viña Cobos
  • Paso Piedra van Viña Alicia

Paso Piedra Vina Alicia

Daarnaast schenken we een nieuwe Malbec uit Patagonië van Humberto Canale, de Finca Bella Vista van Achaval Ferrer en de Linda Malbec Old Vines van 30 jaar oude stokken van Luigi Bosca.

Van de jonge bodega Zorzal schenken wij de Gran Terroir en de Eggo Tinto de Tiza. Zorzal is gestart in 2007 en heeft haar wijngaarden op de kalkrijke grond van Gualtallary in de Uco Vallei. Dit bijzondere wijnhuis wil pure en elegante wijnen maken waarin het terroir zo zuiver mogelijk tot uiting komt.

Met de Eggo Tinto de Tiza, gemaakt zonder houtopvoeding en zonder toevoeging van gisten of enzymen, heeft Zorzal een van de meest pure wijnen in huis. De vinificatie vindt plaats in een betonnen “ei”.

BIJZONDERE NIEUWE BLENDS

Drie bodega’s waar wij mee samenwerken hebben het beste van diverse druifsoorten samengevoegd in prachtige nieuwe blends:

1. Domaine Bousquets Gaia 2013: Malbec, Syrah en Cabernet Sauvignon.
De druiven voor deze elegante rode wijn zijn handmatig geoogst en zorgvuldig gesorteerd. De wijn rijpt tien maanden in nieuwe eikenhouten Franse vaten.

2. Ernesto Catena Vineyards Tikal ‘Natural’ 2011: Malbec en Syrah.
Deze verleidelijke rode wijn rijpt tien maanden in 80 % Franse en 20% Amerikaanse eikenhouten vaten, waarvan 10% nieuw is.

3. Alpasión Private Selection 2012: Malbec en Cabernet Franc.
De smaak van rijpe pruimen en zwarte bessen van de Malbec is perfect gecombineerd met de subtiele kruidige tonen van de Cabernet Franc.

ONDERBELICHT: BONARDA EN CABERNET FRANC

Na de Malbec is de Bonarda de meest geplante druif in Argentinië, maar lang niet zo bekend. Zonde vinden wij. Helemaal nu we de Zolo Bonarda 2014 hebben geproefd: een volle, ronde, stevige wijn die barst van het rijpe rode fruit.

De Cabernet Franc is de voorloper van de Cabernet Sauvignon en floreert op koude grond. In Argentinië vind je de Franc dan ook in hooggelegen gebieden als Altamira en Guatallary. De druif heeft minder harde tannine waardoor de wijn een milde smaak heeft.

Bij Wine bar Mendoza kun je genieten van de Cabernet Franc ‘San Carlos’ van Catena Zapata.

BENIEUWD NAAR ONZE NIEUWE WIJNEN?

De nieuwste aanwinsten staan al op onze wijnkaart en we nodigen je van harte uit om ervan te komen genieten bij Wine bar Mendoza.