Paraje Altamira

Paraje Altamira: een bijzonder gebied voor Malbec

Donderdag 07 februari 2019

De Malbec-druif is al een flink aantal jaren de nationale trots van Argentinië. Het land heeft maar liefst 31.000 hectare aan Malbec-wijngaarden. De wijnstreek ‘Paraje Altamira’, ten zuiden van Mendoza, is bekend geworden door de zeer hoge kwaliteit van Malbec-wijnen.

We nemen je mee in de geschiedenis van Altamira en vertellen waarom het de perfecte omstandigheden biedt voor het maken van een verfijnde rode wijn.

Geschiedenis

Altamira is een van de gebieden met de langste wijngeschiedenis en -traditie van de Uco Vallei. Je vindt er wijngaarden ouder dan een eeuw en de oppervlakte is verdeeld in kleine landgoederen, die in handen zijn van verschillende boeren. Sommige wijngaarden zijn al generaties lang een familiebedrijf. Dit maakt Altamira uniek omdat de nieuwe locaties in de Uco Vallei uitgebreide, jonge wijngaarden kent met een handvol eigenaren (voornamelijk grote wijnhuizen).

Er zijn verschillende versies over de oorsprong van de naam Paraje Altamira. Sommigen zeggen dat het gebied voorheen bekend was als Furlotti en na 1977 gewoonweg Paraje Altamira genoemd werd. Volgens anderen was Altamira altijd al de naam omdat het een hoge plek was vanaf waar je goed naar volgens en wijngaarden kon kijken.

In 2013 werd Paraje Altamira de status van Geographical Indication (GI) van Argentinië toegekend. Het is het eerste gebied dat afgebakend is op basis van het terroir (bodem, klimaat en plek waar de druiven worden verbouwd).

Perfecte omstandigheden voor de Malbec-druif

malbec druif

De omstandigheden in Altamira zijn erg gunstig om Malbec-wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Alle wijngaarden in de Uco Vallei hebben een minimale hoogte van 900 meter en behoren daarmee tot de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld. Druiven die boven zeeniveau groeien hebben met grote temperatuurverschillen te maken waardoor ze beter rijpen en hun frisheid langer behouden. Daarnaast wordt door de sterke uv-straling een dikke schil ontwikkeld, welke bescherming biedt tegen het licht. Het voordeel hiervan is dat de druiven extra veel smaak krijgen. Ook zorgt de Andes voor een constante toevoer van zuiver water, wat de PH-waarde in de druiven verlaagt. Bovendien bestaat de bodem in de Uco Vallei uit grof gesteende waardoor druivenstokken voldoende water kunnen opnemen.

Na generaties lang wijn maken heeft de Malbec de beste resultaten laten zien. De Argentijnse Malbec-druif geeft karaktervolle wijnen met een fluweelzachte smaak. Wijnen op basis van Malbec hebben aroma’s van pruimen, bramen, kersen en cacao.

In onze wijnbar serveren wij een uitgebreid assortiment aan Malbec-wijnen. Ontdek de diversiteit en kom proeven bij Wine Bar Mendoza.