Paraje Altamira

Paraje Altamira: een bijzonder gebied voor Malbec

Donderdag 07 februari 2019

De Malbec-druif is al een flink aantal jaren de nationale trots van Argentinië. Het land heeft maar liefst 31.000 hectare aan Malbec-wijngaarden. De wijnstreek ‘Paraje Altamira’, ten zuiden van Mendoza in de Uco Vallei, is bekend geworden door de zeer hoge kwaliteit van Malbec-wijnen.

We nemen je mee in de geschiedenis van Altamira en vertellen waarom het de perfecte omstandigheden biedt voor het maken van een verfijnde rode wijn.

Geschiedenis

Altamira is een van de gebieden met de langste wijngeschiedenis en -traditie van de Uco Vallei. Je vindt er wijngaarden ouder dan een eeuw en de oppervlakte is verdeeld in kleine landgoederen, die in handen zijn van verschillende boeren. Sommige wijngaarden zijn al generaties lang een familiebedrijf. Dit maakt Altamira uniek omdat veel van de nieuwe locaties in de Uco Vallei uitgebreide, jonge wijngaarden kent met een handvol eigenaren (voornamelijk grote wijnhuizen).

Er zijn verschillende versies over de oorsprong van de naam Paraje Altamira. Sommigen zeggen dat het gebied voorheen bekend was als Furlotti en na 1977 gewoonweg Paraje Altamira genoemd werd. Volgens anderen was Altamira altijd al de naam omdat het een hoge plek was vanaf waar je goed naar vogels en de omliggende wijngaarden kon kijken.

In 2013 werd Paraje Altamira de status van Geographical Indication (GI) toegekend door het Nationaal Instituur voor Wijnbouw. Het is het eerste gebied dat afgebakend is op basis van terroir (bodem, klimaat en plek waar de druiven worden verbouwd). Mendoza kent geen systeem van appelations. De wijnregio's worden meestal ingedeeld naar politieke of geografische grenzen, zonder veel wettelijke regels en bescherming. Daar heeft Paraje Altamira verandering ingebracht. De afbakening van het gebied is wettelijk vastgelegd en uitsluitend wijnen die gemaakt worden van druiven afkomstig uit dit gebied mogen Paraje Altamira voeren op het etiket. Europese wijnlanden kennen een dergelijk systeem al heel erg lang, maar voor Mendoza is dit nieuw.

Perfecte omstandigheden voor de Malbec-druif

malbec druif

De omstandigheden in Altamira zijn erg gunstig om Malbec-wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Naast de hoogte van meer dan 1000 meter, irrigatie met zuiver smeltwater en een normaal temperatuur bereik binnen de vallei, heeft het veel calciumcarbonaat in de bodem. De kalkhoudende bodem is het kwaliteitsmerk bij uitstek.

Het is niet toevallig dat veel van de beste rode wijnen uit de Uco Vallei hier vandaan komen. Deze wijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid en een lang bewaarpotentieel. Daarmee is het gebied misschien wel de Grand Cru van de Uco Vallei.

Wij hebben in ons assortiment deze heerlijke wijnen uit Paraje Altamira:

  • Familia Zuccardi Tito 2014 (ook per glas verkrijgbaar!)
  • Achaval Ferrer Finca Altamira 2011

Daarnaast serveren wij in onze wijnbar een uitgebreid assortiment aan andere Malbec-wijnen. Ontdek de diversiteit en kom proeven bij Wine Bar Mendoza.