wijnen uit Patagoniu00eb Argentiniu00eb

Patagonië: droom of nachtmerrie

Donderdag 08 juni 2017

Immens, intens, niets en tegelijkertijd alles. Patagonië zit vol extremen: het is droog, er zijn heldere luchten en oneindige horizonnen, rivieren met het schoonste smeltwater en hevige windstormen. Voor de één is het een droombestemming en voor de ander een plek om ver vandaan te blijven.

Het lijkt in ieder geval op geen enkel vlak een ideaal wijngebied. Met de lage, dorre en eindeloze woestijnvlaktes, gletsjers en besneeuwde bergtoppen is het een ruig en ongerept gebied. Als de grond en de weersomstandigheden je al niet tegenhouden, dan is het gebrek aan infrastructuur een goede reden om het gebied als wijnmaker links te laten liggen.

Maar wat gebeurt er als je juist tegen alle kansen ingaat en nooit eerder begane paden bewandelt? Inderdaad: that’s where the magic happens!

En dat heeft onder andere de familie Schroeder goed begrepen. Ze laten zich zelfs niet tegenhouden door een eeuwenoude, gigantisch grote dinosaurus.

Daar straks meer over. Even terug naar deze magische plek.

Patagonië als wijngebied

Patagonië is voor een groot gedeelte een woestijn en wijnbouw is alleen mogelijk bij de rivieren waar het smeltwater van de Andes voor irrigatie zorgt. Dit betekent dat er eigenlijk maar op drie plekken wijngaarden mogelijk zijn: in de vallei Río Negro, in Neuguén en La Pampa.

Waar we normaal praten over de hoogste wijngaarden in Mendoza en Salta, ligt in de Río Negro vallei juist de laagstgelegen wijngaard van Argentinië. In Patagonië is dat geen probleem, de nachten zijn er toch altijd vrieskoud. Het woestijnklimaat van warme dagen en koude nachten verlengt het groeiseizoen in de regio. De druiven rijpen langzaam en ontwikkelen een rijk en intens karakter, qua smaak én kleur. Ze zijn expressief en fruitig. Vooral de pinot noir voelt zich hier echt thuis.

Familia Schroeder en hun huisdier

De familie Schroeder zijn echte pioniers die met hun bodega een droom hebben waargemaakt. Ze hebben zich niet tegen laten houden door de extreme omstandigheden en elke hobbel overwonnen. De wijngaarden zijn een echte oasis midden in het ongerepte gebied.

De familie is al sinds 1927 onderdeel van het mysterieuze landschap. In 2001 zijn ze hun droom gaan leven met de aanbouw van de wijngaarden. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Tijdens het bouwen stuiten ze op de overblijfselen van een 75 miljoen jaar oude Titanosaurus Aeolosaurus, een van de grootste dinosaurusfossielen die ooit op aarde gevonden zijn.

De familie besluit het dier te eren en de prachtig bewaard gebleven beenderen een plek te geven in de wijnkelder. De Titanosaurus waakt nu over de wijnvaten. 

De naam zegt alles

De plek, de familie en de bijzondere historie werken allemaal samen om unieke wijnen te maken. Van de familia Schroeder drink je bij ons de Puestero Select 2012, een intense Pinot Noir met aroma’s van paarse en roze bloemen, rood fruit vergezeld van noten van vanille en cacao die door het eikenvat worden versterkt. 

De naam Puestero zegt eigenlijk alles. De gaucho’s maken onderscheid tussen drie verschillende soorten gaucho’s. Een daarvan is de Puestero: de gaucho die nog steeds werkt en leeft van wat het land opbrengt. Hij leeft een hard leven, blootgesteld aan de grillen van de natuur. Alles draait om hard werken en overleven en dat is precies wat een druif in Patagonië ook doet. Met resultaat!

Wijn maken met zwaartekracht

De familie bouwt de ultramoderne bodega op een plaeau tegen een bergwand aan. Hierdoor smelt de wijnmaker perfect samen met de natuur. Met het 22 meter hoge gebouw profiteert de familie optimaal van het hoogteverschil door wijnen te maken met behulp van zwaartekracht. Er komen vrijwel geen mechanische pompen aan te pas en dit zorgt ervoor dat de druiven volledig intact fermenteren voor nog meer intensiteit en puurheid.

Phebus: een stukje Frankrijk in Argentinië

Wij zijn fan van de familie Schroeder, maar zij zijn zeker niet de enige bijzondere wijnmakers in Patagonië. Phebus is een bodega van Fabre, een familie van bekende Bordeauxse wijnhandelaren. De eigenaar, Hervé Joyaux Fabre richt zich in eerste instantie op Mendoza, maar als hij de smaak te pakken krijgt, breidt hij uit naar andere delen van Argentinië. De familie heeft nu drie bodega’s, waaronder Phebus in de Río Negro Vallei in Patagonië.

De bodega combineert de moderne manier van wijnmaken, de unieke eigenschappen van de grond en de ‘savoir faire’ uit Bordeaux om heerlijke, toegankelijke wijnen te maken.

De Phebus Malbec Reservado 2015 op onze wijnkaart is een robijnrode wijn met een neus van donker fruit en zoethout. De smaak is vol en explosief en kruidig.

Voor lekkere wijnen én een goed verhaal

We zien je graag binnenkort op ons terras aan het water of in onze sfeervolle wijnbar waar je niet alleen unieke Argentijnse wijnen drinkt, maar volledig omringd wordt door de unieke verhalen van ‘onze’ bodega’s.