Vallei van de Fossielen 2

Patagonië: het land van de gletsjers

Dinsdag 18 februari 2020

Na ons bezoek aan Mendoza zijn we doorgereisd naar het zuidelijke deel van Argentinië, Patagonië. Hier hebben we kennisgemaakt met indrukwekkende landschappen, nationale parken en gletsjers. In dit blog lees je alles over ons avontuur in een van de mooiste natuurgebieden ter wereld.

El Calafate: dé uitvalsbasis voor excursies

Na een drie uur durende vlucht vanaf Buenos Aires kwamen we aan in het toeristische centrum El Calafate. Het dorpje is tamelijk nieuw en trekt pas sinds de komst van de lokale luchthaven in 2000 veel bezoekers. De plaatsnaam is afgeleid van een kleine struik waarvan het fruit (een soort bessen) wordt gebruikt voor de productie van lokale zoetwaren.

El Calafate is gelegen aan de zuidelijke oever van het Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië (1.415 km2). Er heerst een echte outdoor-vibe, vergelijkbaar met de sfeer in een groot skidorp in Oostenrijk. Het dorpje is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Parque Nacional Torres del Paine, Parque Nacionale Los Glaciares en Estancia Christina.

Kennismaken met het prachtige Patagonië

Wij maakten een reis van zeven dagen door zuidelijk Patagonië en hebben de mooiste bezienswaardigheden ontdekt, waaronder drie gletsjers:

  • Gletsjer Grey in PN Torres del Paine (Chili)
  • Gletsjer Upsala en gletsjer Perito Moreno in PN Los Glaciares

De gletsjers maken allemaal deel uit van het ‘Southern Ice Field’ of ‘Campo de Hielo Sur’, een immense ijsvlakte gelegen aan de Southern Patagonic Andes tussen Chili en Argentinië. Het is het op een na grootste ijsveld ter wereld.

Southern Ice Field

Je kan makkelijk een paar weken doorbrengen in Patagonië, er is zoveel te zien en te beleven! Wij hadden maar zeven dagen en dat is eigenlijk te kort, maar we hebben wel kennisgemaakt met het beste dat het gebied te bieden heeft. We gaan graag nog eens terug om de ruige natuur verder te ontdekken.  

Torres del Paine

Net over de grens van Chili, op vier uur rijden van El Calafate, ligt Parque Nacional Torres del Paine. Het reusachtige natuurpark (2400 km2) is vernoemd naar de imposante granieten bergtorens die het gebied domineren. De Paine Grande is met 3.050 meter de hoogste top van het park. Bij de ijskap bevinden zich gletsjers met ijsblauwe meren, ruige rivieren en prachtige watervallen. Parque Nacional Torres del Paine is beroemd om de W-trek, een vijfdaagse wandeltocht door drie valleien. De Franse vallei (het ‘hart’ van het park) en Grey Glacier zijn twee van de hoogtepunten van het circuit. De trekking kent zware onderdelen waardoor een goede conditie is vereist. Als je geen fanatieke wandelaar bent (zoals wij), kan je het park ook per (huur)auto verkennen.

Op de dag van aankomst was het zonnig met een heldere lucht en hadden we een uniek zicht op het massief. We hebben een mooi plaatje kunnen schieten:

Torres del Paine, Franse vallei

Los Glaciares

Ongeveer een derde van Parque Nacional Los Glaciares bestaat uit ijsvlakte, de grootste na Antartica en Groenland. Het park telt zo’n 47 grote en 200 kleine gletsjers. De bekendste gletsjer is ongetwijfeld de immense Perito Moreno op 45 minuten rijden van El Calafate. De oppervlakte van deze ijs-unit is gelijk aan die van Buenos Aires, een stad met miljoenen inwoners! Daarnaast is het de meest actieve gletsjer van het park. Het groeit elke dag, maar er brokkelen ook regelmatig stukken ijs af. Mocht je ooit een bezoek brengen aan Los Glaciares, dan zal je merken dat het ijs ‘leeft’. Het continue gekraak en geluid van afbrokkelde stukken zorgt voor een audiovisueel spektakel. De Perito Moreno is te bewonderen vanaf een schiereiland tegenover de gletsjer, waardoor je heel dichtbij kan komen.

Perito Moreno gletsjer

Estancia Cristina

Aan de oever van de noordelijkste arm van Lago Argentino ligt estancia Cristina, een historische schapenranch van de eerste mensen die zich in dit gebied vestigden. De boerderij werd in 1914 opgericht door Joseph Percival Masters, een Engelsman die in 1900 met zijn vrouw naar Patagonië vertrok. Het pand is vernoemd naar hun dochter Cristina en strategisch gebouwd op een unieke locatie die alleen per boot bereikbaar is. Het is onvoorstelbaar om te horen in welke erbarmelijke omstandigheden deze familie moest zien te overleven, vooral in de barre winters van Patagonië!

Inmiddels is estancia Cristina een populaire toeristenbestemming. Misschien wel de mooiste eendaagse trek van Patagonië is hier te vinden: de 'Vallei van de Fossielen'-trek. Met 4x4 auto's word je naar de top gebracht vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de enorme Upsala-gletsjer. Deze gletsjer is nóg groter dan de Perito Moreno, maar trekt zich ook snel terug. Van de top loop je in 8 uur terug naar de estancia door een vallei met heel veel fossielen uit de tijd dat het Andesgebergte nog een zeebodem was (170 miljoen jaar geleden). Ook hier is er voor niet-wandelaars een prachtig alternatief: te paard langs de Caterina rivier door de Cristina vallei naar Pearson Lake en terug.

De prachtige uitzichten op met sneeuw bedekte bergen, meren, rivieren en gletsjers maken een bezoek aan deze estancia een must.