Patricia Ortiz, van dokter naar leading-lady van Bodega Zolo & Tapiz

Maandag 05 februari 2018

Een dokter die een bodega gaat runnen, waar hebben we dat eerder gelezen? Dan moeten terug naar het verhaal van de nieuwe generatie Catena’s van Bodega Catena Zapata. De oudste dochter van Nicolás Catena, Laura, runt naast haar baan als arts op de spoedeisende hulp een van de grootste wijnimperiums van Argentinië.

Waar Laura Catena tussen de wijnstronken is opgegroeid en het bedrijf van haar vader altijd aan haar is blijven trekken, is het bij Patricia Otiz wat meer een geval van toeval.

De aantrekkingskracht van Mendoza

Wat is dat toch met Mendoza? Je moet eerst goed nadenken voor je hier naartoe gaat, want voor je het weet blijf je er plakken. Het is Mijndert Pon overkomen en ook Patricia Ortiz en haar man. Tijdens een reis door Argentinië ontdekken ze een aantal wijngaarden in de regio Mendoza waar ze er één van kopen. Dan ongeveer een jaar later staat een lokale wijnmakerij in de buurt van de wijngaard te koop. Deze bodega kopen, lijkt dan een logische stap. En van daar uitgroeien naar twee bodegas met negen wijngaarden, ja dat doet ze dan ook maar even. Nou ja, even. Ze heeft behoorlijk wat sceptici en glazen plafonds moeten overwinnen. Geen zakelijke achtergrond hebben en geen ervaring in het wijnmaken, is niet de ideale basis voor een succesvolle wijnbusiness.

Tijdens onze reis naar Argentinië hebben we Bodegas Tapiz bezocht en heerlijk geluncht in de prachtige wijngaarden. De aantrekkingskracht van Mendoza wordt hier wel duidelijk.

Van nul ervaring naar leading-lady

Ja, hoe doe je dat: met nul ervaring een van de meest toonaangevende wijnproducenten van Argentinië worden? In ieder geval niet door alla ‘Ik vertrek’ onvoorbereid een avontuur in te duiken. Dat is niet de stijl van deze sterke dame.

De dromer in Patricia zorgt er dan wel voor dat ze de stap zet, de wetenschapper in haar neemt het al snel over. Pragmatisch als ze is, bekijkt Patricia wat zij en haar man al kunnen, over welke kennis ze nog niet beschikken, maar wel zelf nodig hebben én wat ze niet kunnen en hulp voor moeten inschakelen.

Patricia besluit een jaar Bedrijfskunde te gaan studeren en dit geeft haar voldoende kennis om een strategisch plan voor tien jaar op te stellen en de bodega te runnen. Wijnmaken is niet iets dat je in een jaar kunt leren, dus daar moet ze hulp voor inschakelen. En natuurlijk niet van de eerste de beste. Nee, Patricia weet een perfect team om zich heen te verzamelen:

Met Fabian Valenzuela heeft ze een ervaren wijnmaker in huis die heeft gewerkt bij dé bodegas van Argentinië: Susana Balbo en Catena Zapata. Naast zijn studie oenoloog volgde hij de postdoctorale studie ‘Kwaliteitsplanning en –management van de wijngaard naar de wijn’. Jean Claude Berrouet brengt het niveau als exclusieve consultant naar een nog hoger plan. Als eerste permanente wijnmaker in Chateau Petrus (een van de beroemdste wijnhuizen ter wereld) heeft hij zijn sporen in de wijnwereld verdiend. De agronomist, Carlos Correas, maakt het plaatje compleet. Hij weet als geen ander hoe hij de beste druiven moet kweken.

Bodega Zolo en Bodega Tapiz

Bodega Zolo ligt in de streek Lujan de Cuyo en staat bekend als een van de technologisch meest geavanceerde wijnhuizen in Argentinië. Patricia Ortiz heeft de naam gekozen, omdat haar man het grootste deel van de week alleen (zolo) in Buenos Aires achterbleef, terwijl zij op de bodega aan het werk was. De Zolo wijnen staan bekend om hun rijpe tannines en frisheid van vers fruit die zorgen voor moderne, levendige en intense wijnen.

Bodega Tapiz ligt in de Uco Vallei en de wijnen worden gemaakt van druiven die groeien op wijngaarden in Tupungato, Tunuyánen Vistaflores. Deze wijngaarden hebben allemaal een specifieke grond en die combinatie zorgt voor verrassende en intense wijnen. Tapiz wijnen zijn niet altijd de meest toegankelijke wijnen. Ze zijn gemaakt voor de echte liefhebber.

We hebben niet alleen geluncht bij Tapiz, maar ook bekeken hoe ze hier wijnen maken in de splinternieuwe bodega.

Eens een dokter altijd een dokter

Je kunt de vrouw wel uit haar werk halen, maar het werk haal je nooit helemaal uit de vrouw. Als wetenschapper gaat ze ook bij haar bodegas vol voor het onderzoek: van de impact van verschillende merken gist op diverse druifsoorten tot aan manieren om het alcoholgehalte in wijnen omlaag te brengen.

En vooral dat laatste moet wel voortkomen uit haar voormalige werk als internist gespecialiseerd in nierziekten. Patricia Otiz ontdekt dat de opwarming van de aarde effect heeft op oogstperiode in Mendoza. De klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat deze steeds later plaatsvindt en dit zorgt voor wijnproductie met een hoog alcoholgehalte en hoge pH-waarde. Samen met INTA (Nationaal instituut voor landbouwtechnologie in Argentinië) onderzoekt ze hoe ze het alcoholgehalte en de ph-waarde in wijnen kunnen verlagen.

En ze gaat nog verder. Ze leidt het wijnmaker-relatieprogramma dat zich richt op verantwoord drinken (Wine in Moderation). Benieuwd wat Patricia Ortiz nog meer doet voor het milieu, de gemeenschap en de economie van Argentinië. Bekijk dan het duurzaamheidsprogramma op de website. Dit is een dame om een voorbeeld aan te nemen!

Wijntje proeven?

Op dit moment staat de Zolo Viognier van bodega Zolo op onze wijnkaart. Benieuwd hoe deze wijn smaakt? Je bent van harte welkom!