Het verhaal van de wijnfamilie Pulenta leest als een roman vol dromen, avontuur en ondernemerschap. Lees je mee?
Het is 1902 als de jonge Italiaanse Angelo Pulenta en Palma Spinsati na een lange reis met hun zoon Quinto in hun armen in Argentinië aankomen. Ze dromen van een ander leven, van hét Amerika waar ze zoveel over gehoord hebben. Via Buenos Aires belanden ze in Mendoza waar ze hun gezinnetje verder uitbreiden met drie dochters en twee zonen. Ze beleven een paar mooie jaren, maar vinden hun draai nog niet echt. Er blijft iets knagen bij het ondernemende stel en dus reizen ze verder naar de provincie San Juan.
Daar zetten ze hun eerste stappen in hun wijnavontuur, niet wetende dat ze aan het begin staan van iets groots. Ze starten als contractant en werken twee jaar op verschillende wijngaarden. In 1914 kopen ze na enorm veel inspanning vijf hectare land waar ze een klein schuurtje bouwen: hun eerste wijnmakerij is een feit.
Angelo en Palma zitten niet stil: naast het opbouwen van een familiebedrijf ‘bouwen’ ze ook aan hun gezin. In San Juan krijgen ze nog een dochter en twee zoons. Een van die zoons is Antonio. Als jongste telg heeft hij ervoor gezorgd dat de familie nog steeds in de wijnindustrie zit. De wijn moet door zijn aderen hebben gestroomd, want hij heeft niet alleen samen met zijn broers en zussen het succesvolle wijnbedrijf Peñaflor opgericht, hij heeft ook drie zoons gekregen die de Pulenta naam nu hoog houden. Heel hoog! Op die zoons komen we nog terug, eerst iets meer over het illustere Peñaflor.
Grupo Peñaflor
De Pulenta’s hebben niet alleen het wijnmaken in hun vingers, ze zijn ook zakelijk enorm handig. Naast het zelf planten van wijngaarden, brengen ze succesvolle bodegas in de omgeving samen onder ‘Grupo Peñaflor’. Zo groeien ze uit tot het grootste Argentijnse wijnbedrijf met bekende bodegas als Trapiche uit Mendoza en El Esteco uit Salta onder hun hoede.
Het verhaal gaat verder
In 1997 lijkt het even alsof de familie zich terugtrekt uit de wijnwereld als Antonio en zijn broers en zussen ‘Groep Peñaflor’ verkopen aan een investeringsmaatschappij. De broers en zussen slaan hun vleugels uit en de familie Pulenta lijkt langzaam uit de wijnindustrie te verdwijnen, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een paar jaar later staan de zoons van Don Antonio op om de familietraditie weer op te pakken. Hugo en Eduardo starten Estate Pulenta waar ze prachtige wijnen maken. En de oudste zoon, Carlos Pulenta start Bodega Vistalba.
Carlos Pulenta is al snel een bekende in de wijnwereld. Hij staat (mede) aan het hoofd van Peñaflor, op het moment van verkoop is dat het grootste Argentijnse wijnbedrijf, en helpt de Nederlander Mijndert Pon bij het opzetten van zijn Bodegas Salentein.
Na deze twee grote projecten, besluit hij het met Bodega Vistalba kleiner aan te pakken. Op het land dat zijn vader heeft beplant met wijnstokken en waar Carlos al in zijn luiers rondliep, produceert hij nu exclusieve, bijzondere wijnen waar de smaken van de omgeving perfect in doorklinken.
De Vistalba-wijnen zijn toppers, maar waar Carlos zichzelf echt mee op de kaart zet, is het label ‘Tomero’. Onder deze naam, produceert Carlos een merkwaardige reeks wijnen, waaronder een erg geconcentreerde Torrontès van druiven uit Noord-Argentinië. De Syrah, Sauvignon Blanc, Malbec en Petit Verdot komen uit de ‘Valle de Uco’, van wijngaarden aan de voet van het Tupungato-gebergte. Deze vallei wordt gezien als ‘grand cru’ door de unieke ligging op 1200 meter hoogte.
De Petit Verdot is een eigenzinnige, taaie tante die zich met haar dikke schil niet gemakkelijk laat rijpen. Vaak wordt ze gebruikt als sidekick om een Malbec of andere krachtige druif te temmen, maar Carlos Pulenta weet er tegen alle verwachtingen een single grape wijn van te maken. En lekker dat ie is! Bij ons proef je de Tomero ‘Reserva’ Petit Verdot uit 2013 en de Vistalba Corte A: een blend van Malbec, Cabernet Sauvignon en Bonarda.
Zien we je snel? Kan je gelijk onze lekkere nieuwe gerechten proeven.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.