reistips-argentinie-mendoza

Reistips van Paul - Argentinië

Vrijdag 07 november 2014

In 2004 reisde ik voor de eerste keer af naar Argentinië. Inmiddels ben ik er vijf keer geweest en staat de zesde keer voor de deur. Tijd om het hele land te bereizen heb ik helaas nog niet gehad, maar ik ben inmiddels wel op veel plaatsen geweest. In dit item geef ik je daarom enkele tips van plekken die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken als je in Argentinië bent.

Buenos Aires

Buenos Aires is de eerste kennismaking die je krijgt met Argentinië, na een vlucht vanuit Nederland. Die eerste indruk is een unieke beleving. Het is een bruisende stad, vol met winkels en boetiekjes en de stad wordt versierd met karakteristieke architectuur. Maar wat vooral opvalt is de hartelijke cultuur van de Argentijnen. En hoe kun je een cultuur beter proeven dan te gaan eten in een echt Argentijns steakhouse (Parrilla al carbon) of in één van de vele andere restaurants waarmee de stad zich vult.

Er wonen bijna 3 miljoen mensen in deze stad. De inwoners bestaan niet alleen maar uit Argentijnen, maar ook uit een grote groep Italianen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Engelsen, Oost-Europeanen, Arabieren en Aziaten. Buenos Aires kan wel een wereldstad genoemd worden en wordt vaak het Parijs van het zuidelijk halfrond genoemd.

Buenos Aires heeft veel moois voortgebracht, waaronder onze eigen koningin Máxima die hier geboren en getogen is.

Naast Buenos Aires, kan ik je ook nog Peninsula Valdes, Salta en Jujuy, en -hoe kan het ook anders- Mendoza aanbevelen. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten.

Peninsula Valdes

Peninsula Valdes is een Argentijns schiereiland, gelegen in de Atlantische Oceaan. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet bijzonder: de grond is er vrij droog, vlak en er groeit niet veel bijzonders. Toch leven hier bijzondere dieren, die we in Nederland niet snel tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan gordeldieren, nandoes, guanaco’s en mara’s. Maar dat zijn nog niet eens de meest indrukwekkende dieren. Doordat het aan de oceaan gelegen is, is de kans groot dat je hier op bepaalde momenten in het jaar walvissen kunt spotten. Zij komen hierheen om zich voort te planten, dus als je geluk hebt kun je ook de kleine walvissen zien zwemmen. Ook komen er regelmatig pinguïns op bezoek en kun je het gehele jaar zeeolifanten en zeekoeien tegenkomen. Als je echt geluk hebt zie je hier een orka zich op het strand werpen, om zo zeehonden te vangen.

Reistips-Argentinië-Mendoza

Deze zeeolifant kwam ik in Peninsula Valdes tegen op het strand Punta Norte.

Reistips-Argentinië-Mendoza

Om te voorkomen dat de dieren worden opgejaagd, is Valdes tot een beschermd natuurgebied verklaard en staat het op de Werelderfgoedlijst.

Salta en Jujuy

Ook Salta en Jujuy kan ik je aanbevelen. Deze twee noordelijke provincies grenzen aan elkaar en aan Bolivia en Chili, vlakbij het Andesgebergte. Wat je zult merken, is dat het klimaat hier anders is dan in andere delen van het land. Dat komt vooral door de hoogte van de bergen, die het decor lijken te vormen van een film. Het is hier door de hoogte minder warm dan in andere plekken en de grond is hier heel voedingrijk. Dit zijn prima omstandigheden voor het maken van een lekkere Torrontés wijn, die hier op ongeveer 2 km hoogte zijn oorsprong vindt in de Torrontés druif. Het contrast met het stadse Buenos Aires is enorm. Het is dan ook erg leuk om een road trip te maken met de auto, zodat je de vele indrukwekkende kanten ziet van het landschap, zoals de Cerro de los Siete Colores (de heuvel met zeven kleuren).

Reistips-Argentinië-Mendoza

Reistips-Argentinië-Mendoza

Mendoza

Natuurlijk kan ik Mendoza niet overslaan. Hier komen namelijk nog veel meer mooie en lekkere wijnen vandaan, zoals de wijnen van het huis Catena Zapata en de Malbec wijn. Maar liefst 80% van de Argentijnse wijnproductie komt uit deze streek en vormt met dit exportproduct een grote bijdrage aan de economie van het land.

In Mendoza heb ik de oorspronkelijke, traditionele Asado mogen ervaren, met heerlijk Argentijns vlees. Het is zeker aan te raden om eens naar een Asado barbecue toe te gaan. De gastvrijheid van de Argentijnen zorgt er al snel voor dat je er bijna vanzelf voor wordt uitgenodigd.

Reistips-Argentinië-Mendoza

Reistips-Argentinië-Mendoza

Het bijzondere is dat je je hier in Mendoza een echte gaucho kan wanen, die met z’n paard de pampa op gaat. Tijdens je bezoek kun je ook de wijngaarden bezoeken. Vele bodega’s hebben uitstekende faciliteiten voor bezoekers. Bodega Salentein heeft zelfs een museum, genaamd Killka, met o.a. 19e en 20e eeuwse kunst van Nederlandse schilders. Overnachten kan ook bij Salentein, in een super deluxe posada.

Reistips-Argentinië-Mendoza

Reistips-Argentinië-Mendoza

Als je hebt besloten om maar één of twee dagen te blijven in Mendoza, dan zul je merken dat dit niet haalbaar is. De relaxte sfeer, de warmte van de mensen en de prachtige omgeving zullen je vanzelf overhalen om langer te blijven.

Sfeer proeven?

Argentinië is een land waar je verliefd op wordt. Wil je alvast de Argentijnse sfeer proeven? Kom dan eens de 100% Argentijnse wijnen proberen bij Wine bar Mendoza.