Robert Parker en Michel Rolland zijn grote namen uit de internationale wijnwereld. Deze Amerikaan en Fransman hebben de wijnwereld blijvend beïnvloed en veel betekend voor de opkomst en het succes van Argentijnse wijn.
We vertellen welke successen de mannen afzonderlijk én samen geboekt hebben. Het is namelijk niet voor niets dat Parker en Rolland het gouden duo genoemd wordt.
De Amerikaanse wijncriticus Robert M. Parker, geboren te Baltimore in 1947, studeerde geschiedenis en rechten aan de University of Maryland. Hij is tot 1984 werkzaam geweest als advocaat en richtte zich daarna volledig op wijn. Parker heeft diverse boeken over wijn geschreven en is wereldwijd bekend geworden met zijn beoordelingssysteem.
Het succesvolle Parker-systeem
Parker ontdekte zijn interesse voor wijn op 20-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Frankrijk en bleek een abnormaal talent te hebben voor het proeven en beschrijven van wijn. Hij ergerde zich aan het feit dat er weinig wijnrecensies werden geschreven zonder commercieel belang. Parker besloot een nieuwsbrief ten behoeve van de consument uit te brengen met daarin een onafhankelijke, kritische bespreking van wijnen. Hij was geen voorstander van de vijf cru’s uit 1855 en wilde de wijnkritieken democratiseren. Als een wijn van een top château niet goed is, dan moest dat gezegd worden. De eerste uitgave, genaamd ‘The Baltimore-Washington Wine Advocate’, verscheen in 1978. De nieuwsbrief kreeg begin jaren 80 wereldwijde aandacht en is vervolgens uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd magazine: Wine Advocate.
Parker heeft het mogelijk gemaakt om op een relatief overzichtelijke manier duizenden wijnen te classificeren op basis van kwaliteit. Hij proeft soms wel duizenden wijnen per jaar en deelt ze in op een 100-punten schaal. De ranking van Parker is zo belangrijk geworden, dat dit het succes van wijnen behoorlijk beïnvloedt. Daarnaast heeft het aantal punten een grote invloed op de prijsontwikkeling. Het patroon van scores door de jaren heen laat zien dat Parker veel punten geeft aan krachtige, geconcentreerde wijnen. Wijnmakers spelen hierop in. Parker wordt door velen beschouwd als ’s werelds meest invloedrijke wijnjournalist.
Michel Rolland, geboren te Libourne in 1947, is opgegroeid op het familiale landgoed Château Le Bon Pasteur in Pomerol. Wijntradities hebben altijd in zijn familie voortgeleefd. Op aanraden van zijn vader heeft hij oenologie gestudeerd aan de universiteit van Bordeaux, waar hij ook zijn vrouw ‘Dany’ ontmoette. Na zijn afstuderen heeft hij een schat aan ervaring opgedaan. Dit in combinatie met zijn diepe liefde voor wijn en technische kennis heeft hem tot een succesvolle oenoloog gemaakt.
De vliegende wijnmaker
Rolland en zijn vrouw hebben hun carrière samen voortgezet en namen in 1973 een laboratorium voor technische wijnanalyse over. Rolland werd adviseur voor verschillende châteaux in Bordeaux, met name in Pomerol. Zijn adviezen pakten zodanig goed uit, dat hij ook werd ingehuurd door wijndomeinen in de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Chili. Vandaag de dag adviseert hij ruim honderd wijndomeinen in dertien landen. Hij kent de kneepjes van het vak en heeft zelf ook geïnvesteerd in wijngaarden. Rolland staat ook wel bekend als ‘de vliegende wijnmaker’ en ‘reizende oenoloog’.
Niet langer afhankelijk van ‘geluk’
Als consultant analyseert Rolland de bestaande situatie en suggereert verbeteringen voor onder meer de wijngaard. Hij was de eerste oenoloog die ontdekte dat je de natuur een handje kan helpen voor betere druiven en dus betere wijn. Het fantastische Bordeaux jaar in 1982 maakte dit duidelijk. Rolland adviseert om het natuurlijke proces te beïnvloeden door onder andere ‘groen te oogsten’ (het aantal trossen verminderen) en later in het seizoen te plukken.
Topwijnen uit Argentinië
Rolland heeft geholpen om de Argentijnse wijnindustrie te transformeren. Het Argentijnse avontuur begon in 1988 toen hij samen met zijn vrouw op uitnodiging van Arnaldo Etchart, eigenaar van bodega Etchart, naar Buenos Aires ging. Etchart had in Frankrijk veel wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne geproefd en was ontevreden over de smaak van zijn eigen wijnen. Hij ging op zoek naar hulp van iemand uit de Bordeaux en kwam uit bij de toen 40-jarige Rolland.
In de Jockey Club in Buenos Aires stonden dertig wijnen voor Michel en Dany uitgestald, die op dat moment tot de beste van het land behoorden. “De meerderheid van de wijnen waren van middelmatige kwaliteit of ronduit slecht. Er waren slechts een paar flessen die deden denken aan interessante mogelijkheden”, zegt Rolland nu. “En er was er geen een goed genoeg voor de exportmarkt”. Rolland is gedurende een aantal jaren exclusief betrokken geweest bij het wijnmaken voor Etchert. Dit resulteerde in 1990 al in een premium wijn met lovende kritieken van Parker’s Wine Advocate. Na afronding van de deal met Etchart, werd Rolland direct ingehuurd door bodega’s als Trapiche, Norton, Fabre Montmayou en Salentein. In 1999, na de verkoop van bodega Etchart aan Pernod-Ricard, begon Rolland samen met de Etchart familie bodega Yacochuya. Hij besloot zelfs om zich te vestigen in Argentinië zodat hij genoeg tijd had voor zijn allergrootste project: Clos de los Siete. Vier verschillende bodega’s verspreid over 800 hectares, die allemaal hun eigen wijnen op de markt brengen en daarnaast één gezamenlijke wijn maken: Clos de los Siete. Tot deze vier behoren DiamAndes, Cuvelier los Andes, Monteviejo en bodega Rolland. De eerste jaargang van deze wijn is 2002.
Parker en Rolland hebben elkaar voor het eerst ontmoet in 1981 in de Bordeaux. Parker wilde graag wijnen proeven voor Wine Advocate en Rolland had daar een wijnadviesbureau samen met zijn vrouw. Ze vinden elkaar in de wil om de vastgeroeste aristocratie van de wijnwereld te vervangen door wetenschap en verdienste. Daarnaast vinden zij elkaar in de voorkeur voor fruitige, rijke en sterk geconcentreerde wijnen. Dankzij Parker en Rolland werden kleine wijnhuizen in staat gesteld om de consument te bereiken: het advies van Rolland zorgde vaak voor goede kritiek van Parker en daarmee voor goede verkoop, met name in de opbloeiende Amerikaanse wijnmarkt. Tegenstanders van deze ontwikkeling spreken over ‘Parkerization’: alcoholische, jamige wijnen voor de Cola-drinkende Amerikaanse massa.
Hoe dan ook, Argentijnse malbec is een gigantisch succes geworden mede dankzij deze twee heren.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.