Su00e9millon druif

Sémillon: een nieuwe ster in Mendoza

Donderdag 02 mei 2019

In Argentinië groeien meer druivenrassen dan in elk ander gebied buiten Europa. Ongeveer 770 hectare aan wijngaarden in de Uco Vallei en Patagonië is beplant met Sémillon, een van de belangrijkste witte druivensoorten. Wijnen die hiermee gemaakt worden behoren tot de Argentijnse toppers, maar men is niet altijd zo enthousiast geweest over Sémillon.  

De wedergeboorte van Sémillon

De Sémillondruif komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en werd in de 19e eeuw bijna overal ter wereld beplant vanwege de vroege rijping en goede resistentie tegen ziektes. Elk klimaatgebied heeft zijn eigen effect op de smaak en in Chili en Argentinië vond men de druif niet erg bijzonder. Wijnboeren mengden het daarom met andere rassen of begonnen eerder met plukken om mousserende wijn te maken. De focus verlegde zich naar de productie van Chardonnay en Sémillon werd steeds minder beplant.

Sinds de introductie van de Mendel Sémillon 2009, een kwaliteitswijn verbouwd in de Uco Vallei, is de druif flink gegroeid in populariteit. Mendel, De Angeles, Finca Suárez, Humberto Canale, Matías Riccitelli en Marcelo Miras hebben ervoor gezorgd dat Sémillon tegenwoordig tot een van de beste druivenrassen voor Argentijnse witte wijn wordt gerekend.

Een veelzijdige druif

Sémillon bevat weinig zuren en wordt daarom vaak vermengd met andere druiven, zoals Sauvignon Blanc en Muscadelle. Het geeft zachte wijnen die geuren naar honing, droge vruchten, bijenwas, bloemen en fruit. De druif is ook goed geschikt voor rijping op eikenhouten vaten. Dan is de smaak krachtiger, rijker en nootachtig. Bovendien vormt Sémillon de basis van de allermooiste dessertwijnen.

Sémillon wijnvat

Witte Bordeaux

Een fles Bordeaux bevat altijd meer dan één druivensoort. De beste witte wijnen uit de Bordeaux-streek zijn een blend van Sémillon en Sauvignon Blanc. Door de druiven in de juiste verhouding te bundelen ontstaat een krachtige, aromatische wijn met opwekkende zuren. De bekendste dessertwijn uit de Bordeaux, Sauternes, is ook gemaakt van onder meer Sémillon en Sauvignon Blanc. Sémillon vormt de basis en Sauvignon Blanc houdt de zoetheid in balans door de toevoeging van zuren en fruitaroma. Het proces van 'edele rotting' doet de rest. Château d’Yquem is ’s werelds beroemdste wijngoed in de Sauternes en geclassificeerd als Premier Cru Superieur. Meer informatie over het Grand Cru-systeem lees je in ons blog De Cru's van Argentinië

Sémillon bij Winebar Mendoza

Zin gekregen in een lekkere Sémillon-wijn? Wij schenken een 100% Sémillon van Mendel en een Bordeux-blend met Argentijnse twist (1/3 Sémillon, 1/3 Sauvignon, 1/3 Torrontes) van Susanna Balbo. Kom het ontdekken op ons terras of in onze gezellige wijnbar. Tot snel!